Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ

ovidiu-iuliu-moldovan poezie si teatru sase ani de la moarte annie musca

eterne reveniri in luna martisor annie musca portrete mari actoriPe 12 martie 2008, actorul Ovidiu Iuliu Moldovan ne părăsea. Avea doar 66 de ani.

Pe 1 ianuarie, de ziua lui de naștere, i-am dedicat o pagină în Revista Teatrală Radio, la rubrica Remember.

O voce memorabilă și un chip nobil și sobru, o ținută impecabilă, discretă și o privire pătrunzătoare. Zeci de roluri pe scenă, erou al marelui și micului ecran în peste 50 de producții semnate de celebri regizori români, dar și artist cu har în spatele microfonului din studiourile Teatrului Radiofonic de pe strada General Berthelot, unde a întruchipat personaje fără de moarte în aproape 60 de piese puse în undă de regizori consacrați: Constantin Moruzan, Dan Puican și Cristian Munteanu, Leonard Popovici sau Constantin Dinischiotu.

actorul ovidiu moldovan foto simion buia

Fotografie de Simion Buia

A interpretat fără cusur roluri pozitive, de eroi transilvăneni, embleme ale istoriei românilor, dar și roluri negative, de clasici dictatori. A fost, când cehovian, când shakespearian și a recitat ani de-a rândul din Eminescu, Nichita Stănescu și Sorescu, dar și din Goethe, Racine sau Corneille, vocea sa dovedindu-se a fi una dintre cele mai căutate pentru marile spectacole de poezie din România și de dincolo de granițe și de Ocean. Prin vocea lui, poezia a ieșit din ermetismul ei și a ajuns la inima publicului.

Acesta a fost actorul Ovidiu Iuliu Moldovan, născut la zi mare într-un sat cu nume simbolic, Vișinelu, din Clujul Interbelic, astăzi județul Mureș, unde revenea de câte ori îi oferea răgaz tumultul vieții teatrale bucureștene. Cu dorul tatei, împușcat alături de alți români în 1944 de către trupele horthyste la 15 km de Sărmașul de Câmpie, și cu dragostea mamei care l-a părăsit la maturitate, a trăit Ovidiu cei 66 de ani ai săi până într-o zi de martie doar, a anului 2008.

 mari actori romani ovidiu iuliu moldovan evocare de annie musca

Din biografia sa…

Tatăl său, Iuliu Moldovan, de la care și-a împrumutat al doilea prenume pentru a se distinge în lumea actoricească, dar, mai ales, pentru a păstra vie memoria tatălui, se trăgea din neamurile lui Barițiu și Rațiu, memorandiști celebri preocupați de soarta Transilvaniei, după cum mărturisea în unele interviuri însuși actorul. Mama sa, Marta Moldovan, greco-catolică, a fost învățătoare. Ovidiu a iubit-o enorm și a suferit asemeni unui copil la dispariția ei în anul 1995. După moartea tatălui, Ovidiu, rămânând doar sub ocrotirea mamei, se refugiază alături de ea la Cluj, unde, mai târziu urmează cursurile Liceului de Muzică. Familia își dorea să-l vadă medic, dar fascinanta lume a actoriei s-a dovedit a fi mai puternică. Actorul îl pomenea de fiecare dată pe dramaturgul, poetul și eseistul Radu Stanca, cel care îi devenise rudă prin căsătoria cu verișoara sa, Dorina Ghibu. Amândoi l-au îndrumat către teatru. Citește integral: Remember: Ovidiu Iuliu Moldovan, Revista Teatrală Radio, 1 ianuarie 2014. Fragmente din filmul Horea (1984) și din piesa de teatru radiofonic Tragica istorie a doctorului Faust de Christopher Marlowe (1994).

rubrica remember annie musca revista teatrala radioReamintim că rubrica Remember, susținută de Annie Muscă de la 1 ianuarie 2014,  vă readuce în atenție mari actori români, cu rigoare calendaristică: în ziua în care s-au născut sau au trecut în neființă.

Linkuri directe: Ovidiu Iuliu Moldovanannie musca

Rodica Tapalagă

Cornel Coman

Grigore Vasiliu Birlic

Silviu Stănculescu

Emil Hossu

Marian Hudac

Lucia Mureșan

Ștefan Iordache

Ștefan Mihăilescu-Brăila

Emanoil Petruț

Octavian Cotescu

Marcel Anghelescu

Gina Patrichi

costintuchilaREMEMBERamintiri cu actori,annie muscă portret ovidiu iuliu moldovan sase ani de la moarte,constantin moruzan,faust,foto ov iuliu moldovan,horea film. ovidiu iuliu moldovan și radu beligan,ovidiu iuliu moldovan,remeber,revista teatrala radio,rubrica remember sumar,teatru și poezie,X date ovidiu iuliu moldovan
Remember, rubrică de ANNIE MUSCĂ Pe 12 martie 2008, actorul Ovidiu Iuliu Moldovan ne părăsea. Avea doar 66 de ani. Pe 1 ianuarie, de ziua lui de naștere, i-am dedicat o pagină în Revista Teatrală Radio, la rubrica Remember. O voce memorabilă și un chip nobil și sobru, o ținută impecabilă, discretă...