pirandello teatru tv

În 28 iunie 2017 se împlinesc 150 de ani de la nașterea scriitorului Luigi Pirandello (28 iunie 1867–10 decembrie 1936), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1934.

6.personaje.in.cautarea.unui.autor

Casa de Producție a TVR vă propune să urmăriți un spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași: „Șase personaje în căutarea unui autor”. Traducere de Alexandra Bărcilă. Regia artistică: Irina Popescu Boieriu. În distribuție: Constantin Popa, Cornelia Gheorghiu, Doina Deleanu, Constantin Avădanei, Ada Gîrţoman, Adi Cărăuleanu, Despina Marcu, Florin Mircea, Brîndușa Aciobăniţei, Pușa Darie, Theodor Stanciu și copiii Vlad Iftinca și Raluca Tudorică. Muzica: Gabriel Bassarabescu. Scenografia: Rodica Arghir. Regia TV: Eugen Todoran.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 26 iunie 2017, ora 21.10
TVR Moldova: sâmbătă, 1 iulie, ora 16.00
TVRI: vineri, 30 iunie, ora 23.00, sâmbătă, 1 iulie, ora 18.00.

teatru tv 6.personaje.in.cautarea.unui.autor.mov.00_00_29_19.Still003
Piesa a fost jucată pentru prima data în 1921 la Teatrul Valle din Roma. Publicul s-a împărțit în suporteri și adversari. Autorul, care a fost prezent la premieră împreună cu fiica sa Lietta, a fost forțat să părăsească teatrul printr-o ieșire laterală pentru a evita mulțimea de adversari. Oamenii nu erau încă pregătiți pentru teatrul absurdului. Situația s-a îmbunătățit la reprezentațiile ulterioare, mai ales după ce Pirandello a scris cea de-a treia variantă a piesei, publicată în 1925, cu un prefață care clarifică structura și ideile sale.

pirandello 6.personaje.in.cautarea.unui.autor.mov.00_00_20_15.Still005

Imagini din spectacol. Sursa foto: TVR

O companie de teatru se pregătește pentru repetiții dar este întreruptă de sosirea a șase oameni ciudați. Regizorul piesei, furios din cauza întreruperii, cere o explicație. Oamenii explică: sunt personaje neterminate în căutarea unui autor care să le scrie povestea. Regizorul crede inițial că sunt nebuni, dar, pe măsură ce încep să se contrazică între ei și să dezvăluie detalii despre povestea lor, începe să asculte. Acesta este pretextul piesei.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.roProducător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVAda Gîrţoman,Adi Carauleanu,Brîndușa Aciobăniţei,casa de producție a tvr,Constantin Avădanei,Constantin Popa,Cornelia Gheorghiu,Despina Marcu,Doina Deleanu,Florin Mircea,gabriel bassarabescu,luigi pirandello,Premiul Nobel pentru Literatură,pușa darie,teatru tv,teatrul national de televiziune,Teatrul Valle din Roma,Theodor Stanciu
În 28 iunie 2017 se împlinesc 150 de ani de la nașterea scriitorului Luigi Pirandello (28 iunie 1867–10 decembrie 1936), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1934. Casa de Producție a TVR vă propune să urmăriți un spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași: „Șase...