interviu cu saviana stanescu mariana ciolan

Finalul stagiunii a fost marcat anul acesta în foarte multe teatre din România prin spectacole noi. Odeon-ul a convocat pentru un fapt artistic similar „americanii”, doi oameni de teatru care în prezent își derulează principala activitate în Statele Unite. I-am numit pe apreciata scriitoare, jurnalistă, profesoară Saviana Stănescu, legată de această instituție de spectacol bucureșteană prin repetate programe interculturale, și pe regizorul Alexandru Mihail, care a montat anterior aici Bilfat de Gabriel Pintilei. Spectacolul pe care l-au realizat în sânul acestui colectiv artistic este bazat pe piesa Viză de clown, un text inspirat din fapte reale.

saviana stanescu

Saviana Stănescu

Saviana Stănescu a plecat în 2001 cu o bursă Fulbright la New York, unde s-a și stabilit ulterior. Purta în „bagaj” Premiul UNITER pentru Cea mai bună piesă a anulului (Apocalipsa gonflabilă) și ecoul unor montări de succes în teatrul și festivalurile independente. Parcursul său american cuprinde studii la New York University, un master de scriere dramatică după ce a fost dramaturg în rezidență pentru celebrul regizor de avangardă Richard Schechner, un Premiu pentru Teatru Inovator (Waxing West) în teatrul La MaMa. Piesele sale sunt astăzi jucate în multe orașe americane, în Mexic, Franța, Suedia.

Alexandru Mihail, absolvent UNATC în 2005, a obținut de asemenea o bursă Fulbright pentru teatru, după ce s-a impus prin montări la teatre bucureștene (Comedie, Nottara, Odeon) și la Constanța și a obținut un Premiu UNITER pentru debut. Are un masterat în regie de teatru la Yale School of Drama din 2012 și în prezent lucrează la New York, unde montează texte clasice și contemporane.

viza-de-clown-saviana-stanescu-teatrul-odeon

La câteva zile după prima reprezentație pentru public cu Viză de clown la Odeon, Saviana Stănescu ne-a acordat un amplu interviu. Am stat de vorbă, în studioul Radiodifuziunii, despre actualitatea universală a temelor legate de emigrație care se împletesc în textul său, despre regimul de laborator în care a fost montat la Sala Studio, despre ritmul alert, entuziasmul și dăruirea tuturor celor implicați în proiect și generozitatea conducerii teatrului, despre primele reacții ale spectatorilor. Ne-a împărtășit deopotrivă unele gânduri legate de spectacolul la care lucrează în august la New York și piesa domniei sale care va avea premiera la TNB, în programul 9G. 

Mariana Ciolan

Interviu cu Saviana Stănescu, realizat de Mariana Ciolan

logo revista teatrala radioCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

 Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Adrian Roman: „Prin spectacole de calitate, încercăm să menținem sincronismul european al Teatrului din Râmnicu Vâlcea”

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

costintuchilaINTERVIUalexandru mihail,interviu rtr,mariana ciolan,piese de saviana stanescu,saviana stanescu,teatrul odeon,viza de clown
Finalul stagiunii a fost marcat anul acesta în foarte multe teatre din România prin spectacole noi. Odeon-ul a convocat pentru un fapt artistic similar „americanii”, doi oameni de teatru care în prezent își derulează principala activitate în Statele Unite. I-am numit pe apreciata scriitoare, jurnalistă, profesoară Saviana Stănescu, legată...