scoala de vara garana editia 2016 tgst

O nouă ediție a stagiului de perfecționare

Cea de-a cincea ediție a Școlii de vară de la Gărâna va fi organizată de Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) în perioada 20–31 august 2016.

Școala de vară de la Gărâna este un program de formare și dezvoltare artistică ce constă în organizarea de ateliere cu actori ai TGST și studenți ai secției de actorie în limba germană de la Universitatea de Vest din Timișoara. În cadrul atelierelor se urmăresc dezvoltarea și perfecționarea unor aptitudini artistice precum: tehnici de vorbire scenică, respirație și voce, actorie și impostație scenică, antrenarea corpului, elemente de improvizaţie coregrafică și dans contemporan. Una dintre mizele importante ale Școlii de vară este promovarea comunicării interculturale în cadrul realizării proiectelor artistice.

scoala de vara garana

Imagine de la Școala de vară Gărâna, 2015

Unul dintre modulele actualei ediții a Şcolii de vară este coordonat de Claudia Hartmann, profesoară acreditată în coordonarea vorbirii, respiraţiei și a vocii, folosind metodele Schlaffhorst-Andersen și Kristin Linklater. Claudia Hartmann este şi actriță, desfăşurându-și activitatea pe parcursul a mai multor ani, printre altele la Teatrul Tânăr din Bonn, Teatrul din Bochum şi Festivalul de la Salzburg. De-a lungul timpului, a lucrat la Universitatea de Muzică din Detmold, la Universitatea de Arte Folkwang din Essen și la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Frankfurt.

Un alt modul este condus de Tomislav English, actor, dansator și coregraf profesionist care își desfășoară în prezent activitatea artistică în Bruxelles, Belgia, unde colaborează cu celebra companie de teatru și dans Wim Vandekeybus/Ultima Vez. A studiat la Școala de Dans Contemporan din Londra și la Școala de Balet și Dans Contemporan Rambert din Marea Britanie. A colaborat de-a lungul timpului cu companii precum Teatrul Național din Londra sau cu Temple Studios, cu artiști precum Luca Silvestrini,  AΦE (Aoi Nakamura și Esteban Fourmi) sau Sidi Larbi Cherkaoui. Tomislav English propune ateliere de mișcare și dans contemporan în care sunt examinate procesele instinctive și evoluționare ale organismului uman, în relație cu mișcarea solo, locomoția, relația cu partenerul și practicile performative.

Școala de vară de la Gărâna a fost inițiată în 2009 de Teatrul German. Până acum au avut loc patru ediții, în 2009, 2010, 2014 și 2015, cu artiști și pedagogi din Germania, Statele Unite și România.

Proiectul este organizat cu sprijinul Municipiului Timișoara și al Comunei Brebu Nou.

Andreea Andrei
Referent de presă, Teatrul German de Stat din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul German de Stat din Timișoara 

Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIateliere actori,scoala de varana garana 2016,teatrul german de stat timișoara,tgst
O nouă ediție a stagiului de perfecționare Cea de-a cincea ediție a Școlii de vară de la Gărâna va fi organizată de Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) în perioada 20–31 august 2016. Școala de vară de la Gărâna este un program de formare și dezvoltare artistică ce constă în...