comerorare george vraca 50 de ani de la moarte

Se împlinesc astăzi, 17 aprilie 2014, 50 de ani de la moartea lui George Vraca, actor emblematic al teatrului românesc, pe care l-a servit strălucit timp de mai bine de patru decenii, începând din anii ’20 până în ultima sa clipă de viață.

george vraca in richard III shakespeare semicentenar george vraca

George Vraca în Richard al III-lea, 1964

Destinul a vrut ca ultimul său rol să fie unul shakespearian, Richard al III-lea în spectacolul Teatrului „Nottara” din București, montat de Ion Șahighian. Premiera avusese loc la începutul anului 1964, în 8 ianuarie, cu o distribuție în care îi mai găsim pe Ludovic Antal, Nelly Cutava, Paul Nadolski, Cristea Avram, Sandu Sticlaru, Șerban Cantacuzino, Grigore Gonța. Vraca a apărut în 14 reprezentații cu Richard al III-lea până în seara de 20 februarie 1964, care avea să fie ultimul său spectacol… După propria mărturisire făcută la Radio în 1963, jucase în perioada interbelică 13 roluri shakespeariene, al treisprezecelea fiind Hamlet din stagiunea 1941–1942, în celebra „bătălie a celor trei Hamleți” de la Teatrul Național din București, după ce strălucise în Romeo, alături de Aura Buzescu și mai jucase în Regele Lear, Macbeth, Nevestele vesele din Windsor, Cum vă place?, Neguțătorul din Veneția, Visul unei nopți de vară, Troilus și Cresida ș.a. Richard al III-lea era prin urmare al paisprezecelea rol shakespearian în cele 14 spectacole care i-au fost date să le joace.

george vraca teatrul national bucuresti 1941 batalia celor trei hamleti

logo revista teatrala radioConsecvenți programului nostru de a readuce în paginile Revistei Teatrale Radio figuri de mari actori din istoria mai veche și mai nouă a teatrului românesc, peste câteva momente vom publica un amplu portret monografic George Vraca, la rubrica Remember realizată de Annie Muscă.

Costin Tuchilă

Vezi și: George Vraca, Ion Lucian, George Constantin la rubrica „Remember” de Annie Muscă

 

costintuchilaCOMEMORARE1941,actori interbelici,batalia celor trei hamleti,comemorare,george vraca hamlet,george vraca richard III,roluri shakespeare george vraca,semicentenar george vraca
Se împlinesc astăzi, 17 aprilie 2014, 50 de ani de la moartea lui George Vraca, actor emblematic al teatrului românesc, pe care l-a servit strălucit timp de mai bine de patru decenii, începând din anii ’20 până în ultima sa clipă de viață. George Vraca în Richard al III-lea, 1964 Destinul...