Cronică de teatru de MARIANA CIOLAN

sfarsit de partida teatrul national tg mures cronica

Ca regizor invitat să monteze în multe teatre din ţară şi din lume, Tompa Gábor mărturiseşte că o obligaţie elementară pe care şi-a impus-o ca o cale spre ținta artistică a fost „să facă mereu cunoştinţă” cu viaţa oraşului şi cu instituţia respectivă. În această stagiune, venit prima dată la Teatrul Naţional din Târgu Mureş pentru un demers similar, situaţia domniei sale este foarte diferită de cazul general. Şi de asemenea o explică. Născut în acest oraş, pe care însă nu l-a mai vizitat decât fugitiv după plecarea de aici,  şi invitat să lucreze cu Compania fondată de celebrul părinte al domniei sale, Tompa Miklós, a dorit să imprime lucrului său o dimensiune care să cuprindă relaţia „tată-fiu” în cea mai largă accepţiune a tematicii. Iată una dintre raţiunile pentru care s-a oprit la capodopera beckettiană Sfârşit de partidă. Nu este singura. Un pasionat al „teatrului absurdului”, după cum o arată numeroase dintre spectacolele sale realizate la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca fin de partiepe care îl conduce de peste douăzeci şi cinci de ani în calitate de director general, dar nu numai acolo, Tompa Gábor revine asupra acestui text montat cu ani în urmă la Cluj-Napoca, dar şi în Spania şi în Statele Unite ale Americii. Revine cu o abordare diferită la a cărei cizelare şi-au spus cuvântul şi trecerea anilor şi experienţa sa profesională. Un „adjuvant” deloc nesemnificativ în contextul acestei alegeri a fost aniversarea Teatrului Național din Târgu Mureş în 2016, teatru în care compania de expresie maghiară nu a înregistrat însă în bogatul repertoriu al celor 70 de stagiuni nici o piesă de Beckett. Or, un teatru naţional, în viziunea managerului de astăzi, profesorul și actorul Gasparik Attila, trebuie să focalizeze interesul pe valorile universale ale artei teatrale.

Piesa, jucată în versiunea finală  în 1957 la Paris, este socotită una dintre cele mai sumbre din creația scriitorului irlandez de limbă franceză, laureat Nobel. Fiecare dintre cele patru personaje este lovit de o infirmitate iremediabilă și repetă zadarnic un scenariu cotidian, dominat de disperarea unei așteptări fără orizont, unde spectrul morții este pretutindeni accentuat de o perpetuă incertitudine și unde moartea lovește concret. Hamm, orb și paralizat, se arată tiranic față de Clov, probabil fiul său, oricum acela pe care l-a luat pe lângă sine, care suferă de picioare și nu se poate așeza, pe care îl obligă să îl servească și de care depinde, și este deopotrivă crud și neîndurător cu părinții săi, aruncați în tomberoane – cu Nagg, tatăl rămas fără picioare, căruia îi face ultimele zile un coșmar, și cu Nell, mama pe care o otrăvește cu ajutorul lui Clov.

Tompa Gabor la repetitii

Tompa Gábor la repetiții

Spectacolul de la Târgu Mureș în format de studio se deschide din întuneric. Frapează niște folii aurii ca acelea folosite de echipajele medicale de la urgență, care îl acoperă pe Hamm și tomberoanele părinților. Sunt adunate de Clov. Descoperim un mediu mohorât, claustrat, inspirat de interiorul unei cutii de conserve, realizat de către scenografa Dobre-Kóthay Judit, „spart” doar de  cele două mici orificii pe unde va privi Clov cocoțat pe o scară către acel dincolo mereu misterios și, când și când, de roșul cu care este capitonat scaunul cu rotile unde este țintuit Hamm. Este un spațiu marcat de paralelipipede  în griuri mai intense ori mai stinse, ca tabla de șah. Iar jocul începe. Un joc unde acești prizonieri își macină o apăsătoare deznădejde în chinuitoarea așteptare. Deși textul conține aluzii biblice, iar spectacolul le recuperează discret, accentele spectacolului nu vizează în primul rând sensurile spiritual-creștine, ci o perspectivă contemporană prin grila acestei concise scrieri beckettiene. O perspectivă asupra unei lumi dominate de cruzime, sete de putere, lipsă de comprehensiune față de semeni, bulversată de spaime, frustrări, adică tot atâtea fețe ale unui univers uman care a devenit în acest fel de neînțeles și reclamă eliberarea din această incertitudine fundamentală cu privire la viitorul lui, incertitudine pe care o perpetuează de la o generație la alta, ca un „blestem ereditar specific tragediilor grecești”, subliniază Tompa Gábor. Iar scriitorul András Viski, dramaturgul acestui spectacol, notează la rândul său în elegantul caiet-program de sală: „Nu existența lui Dumnezeu (problematică fundamentală în cultura occidentală) a devenit dubioasă, ci aceea a omului.”

imagini beckett sfarsit de partida

Din această perspectivă, regizorul îi conduce pe actori în construcția personajelor către o îmbinare osmotică între datele unui omenesc individual, palpabil prin conturarea viguroasă a detaliului definitoriu  pentru  o infirmitate fizică ori morală, și luciditatea cu care este investit fiecare ca exponent al unei umanități care și-a pierdut reperele, unde noțiunile sunt golite de sens, dar unde se spune și se repetă „povestea merge mai departe” și trebuie „să jucăm acest joc”, în pofida unor strigăte precum cel al lui Nell către Clov: „Evadează!”. Aidoma lui Sisif pe care, cu mai bine de un deceniu înaintea lui Beckett, Camus îndemna să ni-l imaginăm fericit, personajele din Sfârșit de partidă caută împăcare cu propria lor condiție. „Nu cred că opera mea este pesimistă, spunea însuși Beckett, dar ceea ce pot spune este că oamenii mei se încăpățânează să meargă mai departe.”

Personajele piesei sunt întrupate de o distribuție unde regăsim apreciați actori ai trupei maghiare din Târgu Mureș. Biluska Annamária dă un cald contur, de sânge și carne, personajului Mama, prin nuanțate efuziuni întipărite expresiv pe chipul ei când urmărește aceeași glumă repetată la nesfârșit de Nagg, personaj cu detașare contrastantă întrupat către de Makra Lajos, aducând unele irizări de umor în pofida încordării în raport cu fiul său ori a rutinei caraghioase din relația cu partenera, alături de care împărtășește jalnica decrepitudine. Li se alătură tânărul și promițătorul Bartha László Zsolt, care face o izbutită creație în Clov, printr-o mobilitate expresivă atât a corporalității, cât și a inflexiunii vocale. El pendulează convingător între ipostazele contradictorii ale personajului său, de la o scrâșnită supunere față de Hamm la ispita renunțării și la o revoltă care, după ce s-a reiterat sufocant în chinuitoarele curse între bucătăria de unde este obligat să aducă medicamente pentru Hamm ori hrană pentru captivii din tomberon și hublourile speranței deșarte, debordează în perimetrul strâmt unde personajul este limitat a se mișca și explodează la proporții de natură  ontologică. Pentru a-l înfățișa scenic pe Hamm, regizorul l-a adus alături de sine în acest demers artistic pe actorul clujean Bíró József. Actorul care a sfredelit de-a lungul anilor cu scăpărarea vie a privirii în haina multor memorabili eroi, oferă acum un regal actoricesc întrupând personajul orb și imobil, prin remarcabile virtuți ale rostirii, ale accentuării textului, unde  fiecare frază, fiecare vocabulă, fiecare tăcere a sa impusă de scriitură și de regie aduc cu sine un efluviu interior convertit ca puternică energie benefică pentru vibrația intelectuală a spectacolului. Nu cred că se poate spune că ar fi actorul fetiș al lui Tompa Gábor, regizorul nepărând a se număra printre aceia care lucrează constant programatic cu anumiți interpreți. Cu siguranță se poate afirma însă că prezența sa în acest spectacol dă relief răscolitor acelei cecități a personajului, cu valoare metaforică și metafizică. Valoare pe care se întemeiază filonul de rezistență al spectacolului conceput de Tompa Gábor. În finalul acestuia, după ce Clov va fi așezat pe „perete” tabloul animat de culoare, tulburătoare breșă, spațiul acesta mohorât se deschide și totul va fi scăldat de lumina până atunci absentă/evocată/dorită, iar siluetele personajelor se înlănțuie în dans, ca o posibilă eliberare izbăvitoare.

Sfarsit de partida 4 biro jozsef - bartha laszlo zsolt

Imagini din spectacol

Tompa Gábor vorbește despre muzicalitatea fascinantă a piesei, răsfrântă asupra domniei sale și credem că prin acest spectacol cu o distribuție de o exemplară omogenitate a izbutit o seducătoare, copleșitoare transpunere a acelei dimensiuni a scriiturii, cu concretul și cu abstractul ei. Spectacolul său este o bijuterie a rafinamentului cu care pune în valoare pulsațiile de profunzime ale textului, nuanțele lui subtile, este remarcabilă cadența, ritmul constructului scenic care iluminează și însuflețește universul spectacolului dar și timpul trăirii spectatorului, confruntat cu un set minimal de simboluri și semne scenice deschizătoare însă de largi orizonturi, aidoma textului atât de consistent în laconismul lui.

LOGO RT CU CHENARCronici, reportaje și interviuri de Mariana Ciolan:

 Pălăria florentină

„Solitaritate”, un strigăt contemporan

„Blackbird” la UnTeatrumariana ciolan

Teatrul Tineretului în turneu la Bucureşti

„Titanic Vals” deschide anul teatral la „Odeon”

„Construim poduri, trecem graniţe”…

Sincronism european, cronică la spectacolul O poveste ciudată cu un câine la miezul nopţii

Strălucire și sens, cronică la spectacolul Cabaret

Lucian Vărșăndan: „Creșterea trupei Teatrului German din Timișoara este principalul nostru obiectiv”

Annie Muscă: „O lună dedicată unei actrițe inconfundabile”

Spre lumea largă… 

Shakespeare al tuturor

Cei doi Richard…

FITS 2014. Flash – Începutul

FITS 2014. Flash – Orașul pe scenă

FITS 2014. Flash – Omul-spectacol

FITS 2014. Flash. Bursa de spectacole – construind viitorul

Amintiri cu actori, amintiri despre actori: George Constantin

Annie Muscă – biograful și personajele sale

Mircea Cornișteanu: „Robert Wilson vorbește o altă limbă teatrală, pe care nici noi, nici alții nu o cunoaștem”

Eveniment: „Rinocerii” la Teatrul Naţional din Craiova

Saviana Stănescu pe scena Teatrului Odeon – interviu

Festivalul Internaţional de Teatru de la Oradea se deschide cu „Muzicanţii din Bremen”

Orădenii în festival

Premieră la Întâlnirile Internaționale de la Cluj-Napoca

Moartea pentru patrie sau râsu-plânsu… la bloc

Pledoarie pentru teatru

Aniversare Ștefan Mihăilescu-Brăila

Aniversarea a 10 de ani de audiții la Majestic

Bocsárdi László: „Dacă un spectacol de astăzi este și poetic, nu se strică teatrul”, interviu

Aura Corbeanu: „«Clipe de viață», un omagiu adus de artiști importanți din România colegilor lor”, interviu

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”

La Teatrul Excelsior, in focus: tinerii, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „«Bremen», un spectacol în viziune ludică”, interviu

Constantin Chiriac: „Noi suntem aici pentru dialog”, reportaj

Școlile și academiile de teatru împreună, cronică de festival

Un spectacol-eveniment: „Dialog imaginar cu Anton Pann” de Pușa Roth

Ecouri FITS 2015, cronică de festival

Spectacolul-lectură la Teatrul „Nottara” – interviu cu Mădălina Negrea

Doina Lupu: „Gala Tânărului Actor – HOP 2015, o ediție cu multe noutăți”, interviu

Mircea M. Ionescu: „Există dramaturgie română. Trebuie doar să fie citită”, interviu

Luminița Puiuleț despre „Antisocial” și alte proiecte teatrale ale studenților sibieni

Alexandru Darie: „«The Bach Files», o poveste despre iubire și căutarea de sine”, interviu

Gala Tânărului Actor HOP în primele zile, reportaj

În căutarea actoriei în stare pură…, cronică de teatru

Festivalul de Teatru Scurt 2015, o ediție atipică, cronică de teatru

„Mai tare decât moartea e iubirea”, recital Emil Boroghină la Tel Aviv, interviu

Lucian Vărșăndan despre „Fuchsiada”, interviu

Petru Hadârcă: „Ne propunem să continuăm proiectul de teatru românesc pe ambele maluri ale Prutului”, interviu

„Omul din La Mancha” – celebrare pe scena FITO, interviu cu actorul Daniel Vulcu

Tragos – „un festival al iubirii de teatru”, interviu cu criticul de teatru Doru Mareș

Festivalul Tânăr de la Sibiu, interviu cu Adrian Tibu

Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași își onorează titlul de festival european, interviu cu Oltița Cîntec

 

Tudor Lucanu: „Îmi plac poveștile care să mă emoționeze mai întâi pe mine”, interviu

Liviu Timuș: „Teatrul a prins din nou viață, interviu

Festivalul Național de Teatru – în jurul scenei, cronică de teatru

La Teatrul „Nottara”, plăcerea lecturii continuă, cronică de teatru

Trupa Arcadia – două spectacole, două festivaluri, cronică de teatru

„Omul care mânca lumea” la Teatrul de Artă, cronică de teatru

George Albert Costea: „Un gen inedit deocamdată pentru Craiova”, interviu

Claudiu Goga: „«Dansând în noapte» este un spectacol care propune un stil”

Teatrul „Sică Alexandrescu” din Brașov – scenă a dramaturgiei contemporane, cronică de festival

Aplauze pentru Lena… la București, cronică de teatru

Trupa românească permanentă din Oradea a împlinit 60 de ani!, cronică de teatru

Lucian Vărșăndan: „Spectacolul «De fapt e frumos» aduce în prim-plan o realitate specifică oamenilor tineri, dar nu numai lor”, interviu

Alexandru Gherman: Proiecte de film și teatru, interviu

Trupa Osonó încheie anul 2015 cu două reprezentaţii la Sfântu Gheorghe, interviu cu actorul și regizorul Fazakas Misi

În căutarea… anului dispărut, cronică de teatru

Vlad Cristache: „Învăluite în umor, problemele grave capătă o valoare mult mai mare”, interviu

Teatrul „Nottara” deschide anul teatral cu un spectacol de Alexander Hausvater, reportaj

„Să fim atenți cum construim prezentul!”, cronică de teatru

Turneul Teatrului Național din Chișinău la București, cronică de teatru

Matei Vișniec: „Fiecare fapt divers are un fel de etaj metafizic”, interviu

Sânziana Stoican: „Caut locul și oamenii cu care să spunem ceva prin spectacolele noastre”, interviu

Teatrul Național din București – între Centenarul Dada și Anul Shakespeare

În retortele trăirii: „Respiră” la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cronică de teatru

Teatru la Arhiepiscopia Râmnicului – interviu cu Doina Migleczi

Lucian Sabados: „Am adus întotdeauna la București spectacolele pe care le consider reprezentative”, interviu

Curajul de a-ţi asuma alteritatea: „Eu, Oblio” la Teatrul „Ţăndărică”, cronică de teatru

În căutarea „Omului aproximativ”, cronică de teatru

Teatrul la Gala Premiilor Radio România Cultural

Debutul în teatru al regizorului Radu Jude, cronică de teatru

Concursul New Drama prinde contur scenic: „Umbre” la Teatrul Excelsior, cronică de teatru

Doru Mareș despre Festivalul Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru”, interviu

Laura Vlad: „Din dorința de schimbare, putem deveni avizi de putere”, interviu

Deschiderea Festivalului Internațional Shakespeare Craiova, 2016, reportaj

Agenda Festivalului Shakespeare (1) 

Agenda Festivalului Shakespeare (2) 

Agenda Festivalului Shakespeare (3) 

Agenda Festivalului Shakespeare (4)

La Teatrul Național din Timișoara – o stagiune sub semnul diversității

Ada Lupu: „Teatrul este cea mai bună formă de a intra repede în hainele timpului”, interviu

Trupa de teatru școlar NIL la 20 de ani de existență, interviu cu Lucian Vărșăndan

„Oameni obișnuiți” deschide seria premierelor de primăvară la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, interviu cu actrița Ofelia Popii

Sub zodie orădeană: Gala UNITER în 2016

Liceenii au dat… relief pasiunii pentru teatru, cronică de festival

Călin Mocanu: „Festivalul «Teatru, stradă și copil» – puncte forte pe harta culturală a Capitalei, interviu

Actorul Bálasz Attila despre Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, interviu

Mc Ranin: „Tema Festivalului «Babel» 2016 este corpul”, interviu

logo revista teatrala radioVezi și: Arhiva rubricii Cronica de teatru

costintuchilaCRONICA DE TEATRUcronică de teatru rtr,fin de partie,mariana ciolan,samule beckett,teatrul national tg mures,tompa gabor
Cronică de teatru de MARIANA CIOLAN Ca regizor invitat să monteze în multe teatre din ţară şi din lume, Tompa Gábor mărturiseşte că o obligaţie elementară pe care şi-a impus-o ca o cale spre ținta artistică a fost „să facă mereu cunoştinţă” cu viaţa oraşului şi cu instituţia respectivă. În...