Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

festival shakespeare aer liber praga

Marți, 28 iunie 2016 a început la Praga a XXVI-a ediţie a Festivalului Estival Shakespeare în aer liber. Spectatorilor praghezi le vor fi oferite în total opt piese ale lui William Shakespeare şi două serate speciale, realizate cu prilejul aniversării a 400 de ani de la dispariţia marelui dramaturg englez.

Imagine din A douăsprezecea noapte

Imagine din spectacolul A douăsprezecea noapte

La Praga se va juca din nou pe două scene estivale. Marele Burgraviat al Castelului Praghez aparţine din prima seară piesei A douăsprezecea noapte, în regia lui Jany Kališové, care are o distribuţie de înaltă clasă: Marie Doležalovă, Nela Boudové, Václav Kopta, Milan Šteindler și Petr Stach.

Romeo-a-Julie-praga

Romeo şi Julieta

Scena de vară a Academiei de Arte Muzicale din Piaţa Malostranské îşi va întâmpina spectatorii pe data de 2 august. În decorul ce evocă oraşul Verona se va derula până pe 20 august istoria tragică a tinerilor îndrăgostiţi Romeo şi Julieta. Premiera de anul trecut, de mare succes, realizată de renumitul cuplu regizoral SKUTR, se mândreşte nu numai cu actorii de mare talent Dana Batulková, Jiří Vyorálek, Lenka Krobotová, Naďa Konvalinková, Jan Cina și Saša Rašilov, dar şi cu o muzică excelentă, cu o scenă bine gândită ca spațiu de joc şi cu entuziasmul spectatorilor.

festival-estival-shakespeare-la-praga 2

Şi în acest an spectatorii vor avea plăcerea de a vedea oaspeţi interesanţi pe ambele scene pragheze. Pe data de 23 iulie Prague Shakespeare Company va juca în limba engleză spectacolul cu piesa Richard al III-lea, în rolul reginei Elisabeta jucând Ambasadoarea Regatului Marii Britanii la Praga, doamna Jane Thompson. În serile de 25, 26 şi 27 iulie pe scena Burgraviatului se va prezenta premiera de anul trecut a Teatrului din Ostrava, Hamlet. În august, pe 30 şi 31, va veni la Praga spectacolul de la Bratislava cu piesa Othello, regizat de Michal Vajdička, cu apreciata actriţă Veronika Kubařová în rolul Desdemonei. Spectacolul captivează şi prin amplasarea decorului în mijlocul scenei, aceasta permiţând-o doar scena unică din Palatul Lichtenštejn.

festival shakespeare praga foto

Festivalul Estival Shakespeare se va desfăşura până pe 3 septembrie. Spectacolele încep de obicei la ora 20.30, preţul biletelor fiind de la 290 la 990 de coroane.

Biletele sunt accesibile pe www.shakespeare.cz şi în reţeaua Ticketportal.

Ideea acestui festival i-a aparţinut preşedintelui Václav Havel, care, la începutul anilor ’90, le-a deschis Castelul Praghez artiştilor, pentru a atrage publicul la Castel. Primul spectacol shakespearian a avut loc aici chiar în 1990 iar din anul 1998 festivalul are loc cu regularitate. În anii 1999 şi 2000 festivalul s-a desfășurat sub egida lui Václav Havel iar în anul 2004 a fost sprijinit de fostul preşedinte Václav Klaus. Din anul 2005 festivalul colaborează activ şi cu Fundaţia soţilor Livie şi Václav Klaus.

Partenerul general al festivalului este Investiční Skupina PPF, care sprijină financiar acest proiect din anul 2000. Datorită iniţiativei acesteia, programul festivalului a cuprins și expoziţii fotografice de prestigiu, activităţi de caritate şi proiecte destinate teatrului pentru copii.

Din anul 1998 organizatorul Festivalului Shakespeare este Agenția Schok spol. s r.o.

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGAfestival shakespeare praga,hamlet,Jany Kališové,lidia nasincova,Michal Vajdička,vaclav havel,Veronika Kubařová
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Marți, 28 iunie 2016 a început la Praga a XXVI-a ediţie a Festivalului Estival Shakespeare în aer liber. Spectatorilor praghezi le vor fi oferite în total opt piese ale lui William Shakespeare şi două serate speciale, realizate cu prilejul aniversării a...