de RALUCA NIȚĂ

anul shakespeare 2016 postere afise spectacole shakespeare

De la cele realizate din cârpe la cele erotice sau splatter. La 400 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg universal, o antologie de fotografii prezintă peste o mie de afişe ale spectacolelor realizate pe textele sale.

presenting shakespeare

La început a fost Hercule cu întregul glob pământesc pe umerii săi. Un stindard negru anunţă deschiderea porţilor Globe Theater (în 1599) cu premiera spectacolului Iulius Cezar. Din acea zi, mii de afişe au acoperit zidurile teatrelor din Europa, America, Asia, contribuind – după cum scriu Mirko Ilić şi Steven Haller (autorii volumului Presenting Shakespeare. 1100 Posters from Around the World, Princeton Architectural Press, 320 pag., 27,99 euro, pe site-ul Amazon) – la faima poetului din Stratford-upon-Avon.

Primele afişe, realizate şi scrise de mână, erau în alb-negru, pe hârtie reciclată din cârpe. Astăzi par fragile ca aripile unui fluture. Erau lungi de circa 20 de centimetri şi cuprindeau doar numele actorilor.

poster hamlet

Designul şi culoarea vor apărea odată cu litografia, datorită căreiaromeo si julieta posterele, în special cele originare din Franţa, Germania şi Italia, încep să fie mult mai creative, jucând uneori cu titlul sau conţinutul pieselor: cranii horror şi chipuri bărbăteşti pentru Hamlet, simbolurile dragostei şi păduri fermecate pentru Cum vă place (foarte frumos cel al unui spectacol polonez din 1976 reprezentând două trunchiuri de copac cu faţă de femeie sub o furtună teribilă de zăpadă); coroane ca metaforă a puterii fără de putinţă pentru Regele Lear, inimi însângerate, inimi înşirate pentru Romeo şi Julieta, porumbei, săbii, steaguri, balcoane, casteluri, cupe, stânci, trandafiri, luna, copaci sau măgari.

afise shakespeare

Din Croaţia până în China, din Japonia în Israel, o adevărată antologie multicoloră, uşor romantică evocând viziunea şi visele unui dramaturg mai mult ca niciodată actual.

În cea de-a doua parte a volumului sunt prezentate afişele celor mai importante festivaluri Shakespeare, printre care „Free Shakespeare in the Park” din New York cu marele Will îmbrăcat în ţinută de jogging sau ca skater şi „Philadelphia Shakespeare Festival” cu Shakespeare îmbrăcat ca un campion de box.

cum va place polonia 1981

Cum vă place, Teatr im. Stefana Jaracza w Lodzi, Polonia (1981), design: Andrzej Pagowski, © Dydo Poster Collection

Prefaţa cărţii este scrisă de Julie Taymor, foarte cunoscută regizoare de teatru  (Titus Andronicus şi Visul unei nopţi de vară) şi de film (Frida şi Across the Universe).

Volumul va fi în curând publicat şi în Italia.

Corespondenţă de la Roma

shakespeare othelo

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

„Segreti d’autore”, Festivalul Mediului, Ştiinţelor şi Artelor de la Cilento (Salerno) 

Marcidofilm!, un nou teatru la Torino

Nouvelle Vague pe scena Teatrului Carignano din Torino

Globe Theatre prezintă „Hamlet” în 197 de teatre din lume

logo revista teatrala radioVezi și: arhiva rubricii Anul Shakespeare

costintuchilaANUL SHAKESPEAREafise piese shakespeare,as you like it,globe theatre,hamlet,hamlet poster,lear,Mirko Ilić,Presenting Shakespeare. 1100 Posters from Around the World,raluca niță,Steven Haller,Stratford-upon-Avon
de RALUCA NIȚĂ De la cele realizate din cârpe la cele erotice sau splatter. La 400 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg universal, o antologie de fotografii prezintă peste o mie de afişe ale spectacolelor realizate pe textele sale. La început a fost Hercule cu întregul glob pământesc...