sinucigasul tvr

Se împlinesc 90 de ani de când dramaturgul rus Nikolai Erdman a scris ”Sinucigașul”. Un text despre impostură și încercarea celor care trăiesc călcând peste cadravre de a deturna drama unui om simplu. Casa de Producție a TVR vă propune să urmăriți o montare a Teatrului ”Nottara” din 1995. Traducere de C. C. Buricea și Zeno Fodor. În distribuție: Horațiu Mălăele, Teodora Mareș, Lili Nica Dumitrescu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu, Camelia Zorlescu, Ion Siminie, Stelian Nistor, Doina Simionescu, Ion Popa, Ion Porsila, Daniel Constantinescu, Daniel Corbu, Petrică Iacob, Constantin Lăpușan, Sandu Moldovan, Anda Ilie, Stan Rotaru, Tudor Cristian. Muzica: Mircea Octavian. Costume: Corina Dorobanțu. Redactor: Doina Teodoru. Regia TV: Olimpia Arghir. Decorul și regia artistică: Cornel Mihalache. Spectacol cu public înregistrat la Teatrul ”Nottara”.

Program de difuzare:

TVR Internațional: vineri, 20 iulie 2018, ora 23.00 și sâmbătă, 21 iulie 2018, ora 16.00

TVR 3: duminică, 22 iulie 2018, ora 20.00

Sinucigasul (2)

Nikolai Erdman (16 noiembrie 1900 – 10 august 1970) a avut un impact remarcabil asupra teatrului rusesc, în ciuda faptului că a scris doar două piese, dintre care una a fost interzisă înainte de a fi montată.

Criticii și contemporanii sunt de acord că Nikolai Erdman este unul dintre cei mai mari dramaturgi ruși de la Cehov, iar cele două piese ale sale sunt considerate creații clasice ale comediei din secolul al XX-lea.

Sinucigasul (3)

Erdman a terminat de scris Sinucigașul” în 1928. Iosif V. Stalin preluase puterea și viața socială și economică din Rusia se îndreptau spre totalitarism. În acest context, piesa lui Erdman, o dramă comică despre un bărbat a cărui intenție de suicid este deturnată de cei din jurul lui, fiecare cu un interes imediat de a culege laurii, nu pica tocmai bine.

Sinucigașul” a fost interzisă pentru prima dată la 25 septembrie 1930, după lecturile inițiale de la începutul lunii aprilie. Însuși Konstantin Sergheevici Stanislavski i-a scris lui Stalin în încercarea de a schimba decizia. În cele din urmă, Stalin a fost de acord, dar a menționat că unii dintre ”tovarășii săi cei mai apropiați consideră că este un text gol și chiar dăunător”.

La 10 octombrie 1933, Erdman a fost arestat împreună cu Vladimir Mass, partenerul său frecvent de scriere. Explicația oficială a fost că au scris o serie de fabule antisovietice, dar este clar că adevăratul vinovat a fost Sinucigașul”. Erdman a fost condamnat la trei ani de exil în Siberia.

Sinucigasul (1)

Fotografii din spectacol. Sursa foto: TVR

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVcamelia zorlescu,casa de productie tvr,horațiu mălăele,Ion Siminie,Lili Nica Dumitrescu,nikolai erdman,ruxandra sireteanu,Stelian Nistor,Teodora Mareş,valentin teodosiu
Se împlinesc 90 de ani de când dramaturgul rus Nikolai Erdman a scris ”Sinucigașul”. Un text despre impostură și încercarea celor care trăiesc călcând peste cadravre de a deturna drama unui om simplu. Casa de Producție a TVR vă propune să urmăriți o montare a Teatrului ”Nottara” din 1995....