vassa jeleznova teatru tv

Casa de producție a TVR a propus, pe tot parcursul acestui an,  reîntâlniri cu spectacolele premiate și răsplătite de UNITER – Uniunea Teatrală din România. Înființată foarte repede după Decembrie 1989, chiar la începutul lui 1990, UNITER a continuat tradiția premiilor ATM, prin premiile UNITER, care răsplăteau cel mai bun actor, actriță, regizor spectacol, decor etc. Casa de producție marchează 25 de ani de la crearea acestei Uniuni prin spectacole reper. Vassa Jeleznova de Maxim Gorki, preluare în platou a spectacolului Teatrului Național din București, propus spre difuzare luni, 26 octombrie, ora 20.00, la TVR 2, a luat patru astfel de premii: George Constantin pentru rolul Hrapov, Florina Cercel pentru eroina principală – Vassa Jeleznova, scenografie – Dan Jitianu și regie – Ion Cojar.

Ion Cojar

Ion Cojar

Traducere de  Emma Beniuc. Spectacol realizat în colaborare cu Teatru Naţional din Bucureşti (data premierei la TNB: 28 decembrie 1988). În distrbuţie : Florina Cercel, Gheorghe Cozorici, George Constantin, Tamara Creţulescu, Magdalena Cernat, Olga Delia Mateescu, Rodica Mureşan, Gheorghe Cristescu, Andrei Duban, Daniela Nane, Delia Nartea, Vasile Filipescu. Scenografia: Dan Jitianu. Corul condus de Emil Iuraşcu. Coregrafia: Rose Marie Bot. Regia tehnică: Traian Zecheru şi Paul Tănase. Muzica: Fragmente din Liturghia de Rahmaninov şi cântecul Păsărica Domnului de Vanea Lescenco. Echipa de realizare TV: Regia tehnică: ing.Adriana Varlam. Sunetul: Ştefan Boceanu. Lumini : Ion Hornea, Mihaela Sârbu. Regia de studio: Rafira Vlădăşel. Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu.

vassa_jeleznova imagine spectacol

Vassa, personajul principal interpretat de Florina Cercel, mătură tot ce îi stă în cale pentru bani, dar și pentru a-și ocroti familia de oprobriul public. Este chiar capabilă de crimă. Adevăratul dușman se dovedește, însă, a fi strălucitorul și fermecătorul Hrapov, fratele Vassei, interpretat de George Constantin. Instinctul conduce personajele la trădări și patimi destructive.

George Constantin

George Constantin

George Constantin era actor al Teatrului „Nottara”, dar Ion Cojar și l-a dorit în spectacolul Naționalului: „Dincolo de detalii caracterologice aparente, George are de jucat un bufon. Și acest bufon e fratele Vassei, care, în momentele cheie ale destinului ce guvernează familia Jeleznovilor, va ști să pună mâna pe averea fabuloasă adunată de Vassa. Deci un bufon sub care se ascunde un uzurpator de cea mai joasă speță. […] George nu s-a lăsat convins de la început de acest scenariu. I se părea prea voit, prea speculativ. De-abia după ce a descoperit în experimentarea directă de la repetiții că întreaga structură a piesei nu este altceva decât un sistem care funcționează pe interese și pe puterea banului, când a înțeles că spectacolul urma să dezvăluie duplicitatea tuturor subiecților implicați într-un mecanism, care funcționează după reguli proprii, și că nici el nu se poate sustrage consecințelor acestor legi, George a început nu numai să-și desăvârșească imaginea rolului său, ci a început să-l intereseze tot spectacolul.” (Florica Ichim, George Constantin și Comedia sa umană, București, Editura Gramar 1999, p. 236). 

florina-cercel

Florina Cercel

Florina Cercel povestește cu multă implicare, relevând latura sa fragilă și importanța unui partener precum George Constantin: „De la prima repetiție, la ultimul spectacol, George ni s-a dăruit total, nouă, celor din Vassa, într-un fel cu totul special, cu o infinită dragoste, delicatețe, tandrețe, respect și rigoare profesională. Am repetat un an de zile, timp în care n-a lipsit niciodată, n-a întârziat niciodată, nu s-a «menajat» niciodată! Când își termina scenele lui, trecea în sală, urmărea extrem de atent tot ce descopeream în evoluția personajelor, ne ajuta să găsim nuanțele cele mai adevărate. Generos, ne dăruia mereu din uriașul lui talent și din imensa lui știință profesională. […] Avea un fel special de a mi se adresa: «Florino!» – o intonație și caldă și dură – «Știi (îmi spunea), Vassa e Lear feminin…».[…] George știa să își ajute partenerii de scenă ca nimeni altul, atât la repetiții, cât și la spectacol – dăruia mereu, mereu tuturor celor din jurul lui, risipea cu generozitate din preplinul ființei lui fascinante… «Eu sunt din altă lume… Sunt artist!» – spunea în Vassa și mă gândeam că domnul Gorki l-a cunoscut bine pe George când i-a scris replica asta, el era din altă lume – era Artist. Venea la spectacol printre primii – avea un pas ușor, delicat, nemaiauzit. Dacă ușa cabinei mele era întredeschisă, îmi făcea un semn grațios din mână, dacă ușa era închisă, ciocănea ușor și trecea mai departe spre cabina lui fără nici un cuvânt.” (ibidem, p. 239).

Îl puteți reîntâlni pe acest actor unic, George Constantin, alături de Flroina Cercel și inimitabilul Gheorghe Cozorici, în Vassa Jeleznova spectacolul care i-a adus recunoașterea breslei – premiul UNITER pentru cel mai bun actor – luni, la TVR 2, la ora 20.00.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni.

Comunicat al Casei de producție a TVR

Videoclip

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVdan jitianu,florina cercel despre george constantin,george constantin,gheorghe cozorici,ion cojar,liturghia de rahmaninov,maxim gorki,teatru tv,vassa jeleznova
Casa de producție a TVR a propus, pe tot parcursul acestui an,  reîntâlniri cu spectacolele premiate și răsplătite de UNITER – Uniunea Teatrală din România. Înființată foarte repede după Decembrie 1989, chiar la începutul lui 1990, UNITER a continuat tradiția premiilor ATM, prin premiile UNITER, care răsplăteau cel mai...