aniversare goldoni la tvr

În 25 februarie 1707, deci exact acum 310 ani, se năștea Carlo Goldoni. Este motivul pentru care sâmbătă, 25 februarie 2017, la ora 20.00, la TVR 3, Casa de Producţie a TVR vă invită să vedeți spectacolul Mincinosul. Regia: Constantin Dicu. Traducere de N. Al. Toscani. În distribuţie: Marian Râlea, Ştefan Bănică, Emilia Popescu, Dana Dembinski, Cornel Vulpe, Şerban Celea, Virginia Mirea, Petrică Popa, Petre Lupu, Radu Duda, Paul Nadolschi, Valeriu Arnăutu, Daniel Constantinescu. Muzica: Dani Constantin. Versurile cântecelor: Eugen Dumitru.  Costume: Nicoleta Petrovici, Eugenia Botănescu. Decoruri: Teodora Dinulescu, Georgeta Nistor. Regia de montaj: Emilia Andreescu. Redactor: Lucia Hossu Longin. Producţia: Viorel Suciu. Spectacol din Arhiva de Aur a TVR. Premiera: 1991.

carlo-goldoni alessandro longhi

Carlo Goldoni, portret de Alessandro Longhi

”Îl admir pe telespectatorul român şi am încredere în inteligenţa lui, în bunul lui simţ. Noi credem că telespectatorul înghite orice. Nu e chiar aşa. Înghite că nu are altceva, dar de fapt nu înghite: se uită cu dispreţ şi cu o oarecare compătimire. Eu le doresc să se uite cu inima deschisă şi dacă doresc să comenteze, dacă au ceva de spus, să mă caute, să-mi scrie. Dar vor avea ce vedea! Actori unul şi unul, din păcate unii dintre ei dispăruţi. Este genial Ştefan Bănică, să-l urmăriţi cu atenţie pe Petrică Popa – din păcate ei nu mai sunt printre noi. Şi, desigur, interpretările senzaţionale ale Emiliei Popescu, Virginiei Mirea sau a lui Marian Râlea.

mincinosul goldoni teatru tv

Vreau să spun că dacă eu aş fi trăit în Italia, mi-aş fi propus să fac film din Mincinosul pentru că este o ofertă extraordinară. Goldoni este autorul pe care l-am montat de trei ori: Mincinosul, Hangiţa şi O întâmplare cu haz. Mi-aş fi dorit chiar să fac film. De altfel, piesa de teatru pe care o veţi revedea, chiar aşa a şi fost montată: în subconştientul meu, atunci când am făcut adaptarea pentru televiziune, avea un caracter cinematografic. De aceea acţiunea este împărțită în locaţii. În locaţii pe care le-am făcut în platou, nu le-am filmat în exterior.

mincinosul-carlo goldoni tvr

Imagini din spectacolul Mincinosul. Sursa foto: TVR

În ceea ce priveşte distribuţia, sigur că un regizor când are la îndemână actori excepţionali, poate să fie oarecum liniştit, să profite de talentul lor – lucru de care eu am beneficiat şi cred că am şi reuşit să le potenţez la maxim talentul. Să nu uităm însă că aceste mari personalităţi ale lumii artistice, personalităţi pregnante şi puternice, trebuie aduse pe scenă în aceeaşi simfonie. Trebuie găsită o modalitate artistică unificatoare. Pentru că altfel iese altceva, mai ales când vine vorba de piesele lui Goldoni. Toate piesele lui sunt extraordinare. Însă ca să-l pui în scenă pe Goldoni, îţi trebuie un regizor de comedie vânos.” – Constantin Dicu.

o intamplare cu haz tvr

Îl omagiem pe Carlo Goldoni și la TVR 2: luni, 27 februarie 2017, la ora 20.10, O întâmplare cu hazAdaptarea TV și regia: Constantin Dicu. În distribuție: Doru Ana, Manuela Ciucur, Costina Ciuciulici, Petre Lupu, Simona Popescu, Cristian Ieremia, Silviu Biriș. Scenografie: Dana Moraru. Producător: Zoe Bălan.

Și tot prin acest spectacol spunem La mulți ani! actorului Doru Ana (n. 28 februarie 1954).

Vezi: Goldoni sau replica realității de Costin Tuchilă și Puşa Roth

teatrul odeon aniversare 70 de ani

Începând de astăzi, vă invităm să urmăriți documentarul Teatrul Odeon 70  – o istorie in imagini a Teatrului OdeonRealizator și producător: Iulian Foișor. Text comentariu: Miruna Runcan. Redactor: Diana Ilica. Montaj: Constantin Marciuc, Robert Kallós. Imagine: Eugen Demetercă, Cristian Glodeală, Mihai Pătrașcu, George Fustanela. Regizor muzical: Mihaela Constantinescu. Lectura: Gelu Nițu. Postprocesare sunet: Victor Epure. Asistenți imagine: Valentin Ciolan, Marian Clopot, Dragoș Tănase. Producție: Marius Flonta. S-au folosit imagini din Arhiva Multimedia TVR, Arhiva Teatrului Odeon.

Un film structurat în patru episoade ce conțin reportaje, interviuri, fragmente din spectacole preluate în decursul anilor și existente în arhiva TVR. În plus, veți vedea filmări de la aniversarea teatrului, din noiembrie 2016 și un moment coregrafic semnat Răzvan Mazilu. Pe scurt, 70 de ani de istorie a teatrului Odeon, teatru prin care au trecut și au lăsat o urmă multe nume mari ale teatrului românesc.

Filmul Teatrul Odeon 70 va fi difuzat astfel:
TVR 1: 25 februarie 2017, ora 12.30, prima parte și în 4 martie, la ora 12.30, partea a doua
TVR 3: 25 februarie, ora 17.00, ep. 1 și 2; 26 februarie, ora 17.00, ep. 3 și 4
TVR HD: 1 martie, ora 20.00, partea I; 2 martie, ora 20.00, partea a doua.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVcarlo goldoni,constantin dicu,cornel vulpe,Costina Ciuciulici,Cristian Ieremia,Dana Dembinski,Daniel Constantinescu,doru ana,emilia popescu,manuela ciucur,marian râlea,Mincinosul,n al toscani,O întâmplare cu haz de goldoni,Paul Nadolschi,Petre Lupu,Petrică Popa,Radu Duda,Şerban Celea,Silviu Biriş,Simona Popescu,stefan banică,teatru tv,Teatrul Odeon 70,Valeriu Arnăutu,virginia mirea
În 25 februarie 1707, deci exact acum 310 ani, se năștea Carlo Goldoni. Este motivul pentru care sâmbătă, 25 februarie 2017, la ora 20.00, la TVR 3, Casa de Producţie a TVR vă invită să vedeți spectacolul Mincinosul. Regia: Constantin Dicu. Traducere de N. Al. Toscani. În distribuţie: Marian Râlea,...