teatru tv rodica popescu bitanescu marin moraru

Casa de Producție a TVR își continuă misiunea de a celebra artiștii care ne fac zilele mai frumoase și, în egală măsură, aduce un omagiu celor care nu mai sunt cu noi. Luna aceasta o aniversăm pe Rodica Popescu Bitănescu și vă propunem premiera pentru televiziune ”Viaţă de cimitir”. Spectacolul este înregistrat în TVR, într-una dintre serile stagiunii Teatru în TVR. Tot luna aceasta ne aducem aminte de regretatul Marin Moraru. Vă invităm să urmăriți un portret In memoriam și spectacolul ”Nebunia lui Pantalone”, o montare din anul 1971 a regizorului Alexandru Tatos.

Rodica Popescu Bitanescu (1)

Rodica Popescu Bitănescu

Rodica Popescu Bitănescu s-a născut în 5 august 1938 la Răsuceni. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1960, la clasa profesorului A. Pop Marțian.

A jucat pe scena Teatrului Național din Iași si la Teatrul ”Barbu Delavrancea” din București. Din 1966 începe să joace la Teatrul Național București. Printre personajele pe care le-a interpretat: Ines din ”Castiliana” de Lope de Vega, Lucetta – ”Bădăranii” de Carlo Goldoni, Calipsița – ”Coana Chirița” după Vasile Alecsandri, Manuela – ”Travesti” de Aurel Baranga, Monti – ”Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, Lina – ”Să nu-ți faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Argentina – ”Trei frați gemeni venețieni” de Aldo Mattiuzi Collalto, Liuba – ”Faleza” de Julius Edlis, Lucy – ”Rivalii” de Richard Sheridan, Bucătăreasa – ”Legenda ultimului împărat” de Valentin Nicolau, Bonita – ”Așteptând la Arlechin” de Noel Coward etc.

Din anul 2000 este dramaturg si regizor. A scris şi regizat propriile piese, ”Cinci femei de tranziție’’, ”Încă-i bine’’, ”Viață de cimitir’’, toate jucate cu mare succes pe scena Naționalului bucureștean. A debutat în cinematografie in 1975, cu filmul ”Comedia fantastică’’. A mai jucat în ”Premiera”, ”Eu, tu și Ovidiu”, ”Miezul fierbinte al pâinii”, ”Rămân cu tine”, ”Femeia din Ursa Mare”, ”Am o idee”, ”Ciocolată cu alune”, ”Zbor periculos”, ”Cucoana Chirița”, ”Lacrima cerului”, precum şi în ecranizările pentru televiziune ”Commedia dell’Arte”, ”Fata și caruselul”, ”Escu”, ”Bolnavul închipuit” etc. În anul 2008 a aparut in serialul tv ”Îngerașii’’, în rolul Florancei.

Rodica Popescu Bitanescu

”Viață de cimitir” de Rodica Popescu Bitănescu.  Regia artistică: Rodica Popescu Bitănescu.

Distribuţia: Rodica Popescu Bitănescu, Ioana Mirela Mărcoiu, Irina Cărămizaru – Popescu, Radu Florin Solcanu, Razvan Hâncu. Editor imagine: Costică Marciuc. Director de imagine: Ovidiu Guzu. Decor: Raluca Chelaru. Costume: Rodica Popescu Bitănescu. Regia TV: Radu Dănilă. Producător TV: Cristina Anton.

Program de difuzare:

TVR Internațional: vineri, 10 august 2018, ora 23.00 şi sâmbătă, 11 august 2018, ora 16.00

TVR 3: duminică, 12 august 2018, ora 20.00.

Marin Moraru

Marin Moraru

La doi ani de când Marin Moraru nu mai este printre noi, cităm dintr-un ultim interviu acordat la radio Smart FM:

”Nu înțeleg multe lucruri din lumea pe care o trăim acum. De ce un milionar este ținut cinci ani și când iese (n.r. – de la închisoare) e tot milionar. N-am înțeles chestia asta. Și eu aș vrea să îmi fac geamantanul, să-mi pun rufe și tot ce cred eu, cărți și ce cred eu, și mă duc să mă închidă cinci ani și să-mi dea 20 de milioane când ies. De la un timp, mai nimic nu-mi place în lumea de azi. Poate din cauza vârstei, poate din cauza comparațiilor pe care le fac cu experiențele din urmă din viața mea. Și ce văd astăzi este incredibil. Este de neconceput. Nu vreau să vorbesc, pentru că mă înneguresc prea tare.

N-am făcut meseria asta ca să joc un rol anume. Meseria asta e ca la examen, tragi biletul și asta e. Mai este ceva ce este groaznic pentru un actor. El este al timpului. Nu poți să joci Mercutio la 60 de ani… După o pauză de inactivitate, cu dinții strânși din cauza faptului că tot ce se întâmplă în jurul tău nu e de bine, vrei tu acum să fiu volubil și cu o vorbire corectă și cu o coloană de aer perfectă și membrele să-mi plutească? Nu mai pot…

Am bucurat mult timp oamenii. Nu mai pot să-i bucur. Pentru că eu nu mă mai bucur. Dacă eu nu mă bucur, nu pot să-i bucur nici pe ei.

Omul este foarte curios, este de o curiozitate de nedescris, iar teatrul pentru el, cu cutia aia magică, cu lumina aia care se stinge încet, și apar acolo, în cutia aia, mii de personaje, care gesticulează, vociferează, ceea ce el nu a făcut niciodată, soț cu soție se ceartă, copiii vin de la școală – asta se întâmplă și în viața mea, ia să văd ce se întâmplă acolo… E foarte complicată chestia asta. Dar să știți că teatrul a făcut un pas foarte mare. A trecut de la zei la viața oamenilor. Laicizarea teatrului a fost un pas imens pentru omenire.”

1 MARIN MORARU

Portret Marin Moraru – In memoriam

În acest Portret au mărturisit: Ileana Stana Ionescu, Andrei Ionescu, Monica Davidescu, Mircea Diaconu, Mihai Călin, Nicolae Mandea.

Montaj: Constantin Marciuc. Realizator: Daniela Ciolan. Producător: Cătălin Mireuţă.

”Nebunia lui Pantalone”, scenariu de Alexandru Tatos. Regia: Alexandru Tatos

În distribuție: Marin Moraru, Mihai Paladescu, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Ileana Cernat, Florian Pittiş, Jeal Lorin Georgescu, Dan Tufaru, Nicolae Wolcz. Muzica: Adrian Enescu. Scenografie: Doina Levintza. Redactor: Ioana Prodan.

Program de difuzare:

TVRi: Vineri 17 august 2018, ora 23.00 şi sâmbătă, 18 august 2018,  ora 16.00

TVR 3: Duminică, 19 august 2018, ora 20.00

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.roProducător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TValexandru tatos,marin moraru,Pantalone,rodica popescu bitănescu,teatru tv
Casa de Producție a TVR își continuă misiunea de a celebra artiștii care ne fac zilele mai frumoase și, în egală măsură, aduce un omagiu celor care nu mai sunt cu noi. Luna aceasta o aniversăm pe Rodica Popescu Bitănescu și vă propunem premiera pentru televiziune ”Viaţă de cimitir”....