Londra, lumină şi idee – rubrică de ADRIANA VELINCOV-BENNETT

londra teatre adriana velincov bennett billy eliot

sigla-rubrica-londra-lumina-si-ideeTeatrul la Londra nu doarme niciodată. Fie „acasă”, fie în turneu, fie în festivaluri, teatrul evoluează, vibrează, atrage și încântă publicul de toate vârstele.

Ce merită văzut în luna iunie?

Aș spune că mai întâi musicalul care și-a câștigat un binemeritat renume în ultimii zece ani, Billy Elliot, dupa cartea lui Lee Hall și muzica lui Elton John. Un spectacol cu adevărat englezesc din toate punctele de vedere. În anul 2000 a fost realizat filmul cu același titlu și cinci ani mai târziu producția scenică la Teatrul Victoria Palace din West End, Londra.

afis billy eliot musical londra

Subiectul ni-l prezintă pe Billy, copilul fără mamă, care dorește să își vândă mănușile de box pentru o pereche de ciupici de balet după ce și-a descoperit noua sa pasiune pentru dans, care ulterior avea să îi schimbe viața pentru totdeauna. Acțiunea se petrece în Anglia anilor 1984–1985, în timpul revoltelor minerilor din regiunea Durham, în nord-estul țării, pe fundalul conflictelor politice dintre partidele de dreapta și de stânga. Primul-ministru din acea vreme, Margaret Thatcher, care a avut un rol hotărâtor în timpul revoltelor minerilor, se regăsește și ea în pasaje satirice în muzică și în replicile actorilor.

billy eliot 2

Nu este un subiect acoperit de praful istoriei, cum poate am fi înclinați să credem la o primă vedere, deși la urma urmei o revoltă a minerilor nu este ceva nou. Unică este muzica nemuritoare a lui Elton John. Cartea bine scrisă a lui Lee Hall, mișcarea scenică și dansurile extraordinare, efectele teatrale spectaculoase și mesajul profund de viață sunt îngemănate într-o experiență singulară.

billy-elliotvictoria-palace-theatre

După punerea în scenă la Teatrul Victoria Palace, spectacolul a fost montat și pe nenumărate alte scene din lume: în Sydney, Australia (2007), pe Broadway, în America (2008), în Seul, Coreea de Sud (2010), în Olanda (2014), Danemarca, Finlanda, Italia și în multe alte țări (2015).

Spectacolul a fost nominalizat pentru nouă premii Laurence Olivier din care a câștigat patru, unul dintre ele fiind pentru „Cel mai bun spectacol muzical” (2013). De asemenea numeroase alte premii internaționale au fost acordate producțiilor realizate în alte țări.

billy eliot fotografie de Yui Mok PA

Billy Eliot. Fotografie de Yui Mok/PA

Trebuie menționată o foarte interesantă reacție a publicului în luna aprilie 2013, după ce a fost anunțată moartea fostului premier Margaret Thatcher. În piesa există un cântec ale cărui versuri spun: „Noi toți sărbătorim ziua de azi întrucât azi e o zi mai aproape de moartea ta” („We all celebrate today ‘cause it’s one day closer to your death”). În acea zi, regizorul Stephen Daldry a întrebat publicul dacă dorește ca acest cântec să fie cântat în spectacol și răspunsul a fost pozitiv aproape în unanimitate, cu excepția a trei persoane care s-au opus. 

Producția este realizată de Working Title Films and Old Vic Productions, regia: Stephen Daldry iar rolul lui Billy Elliot este interpretat de grupul de actori Brodie Donahue, Thomas Hazleby, Ollie Joachim și Bradley Perret.

Corespondență de la Londra

29 mai 2015

Billy Elliot The Musical, trailer


Adriana Velincov Bennett

 Adriana Velincov-Bennett

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Londra, lumină și idee

 

 

costintuchilaLONDRA, LUMINĂ ȘI IDEEadrian velincov bennett,billy eliot,elton john,Lee Hall,londra,margaret thatcher,musical,Stephen Daldry,victoria palace londra
Londra, lumină şi idee – rubrică de ADRIANA VELINCOV-BENNETT Teatrul la Londra nu doarme niciodată. Fie „acasă”, fie în turneu, fie în festivaluri, teatrul evoluează, vibrează, atrage și încântă publicul de toate vârstele. Ce merită văzut în luna iunie? Aș spune că mai întâi musicalul care și-a câștigat un binemeritat renume în...