Londra, lumină şi idee – rubrică de ADRIANA VELINCOV-BENNETT

spectacole londra 2015

 sigla-rubrica-londra-lumina-si-ideeÎn articolul precendent vorbeam de spectacolul de teatru Billy Elliot după Lee Hall, muzica de Elton John, de la Teatrul Victoria Palace din West End.

Londra abundă de spectacole de teatru pentru toate gusturile. Alte două spectacole care sunt foarte bine primite de public și de criticii de specialitate sunt Moartea unui comis voiajor (Death of a Salesman) după piesa celebrului autor american Arthur Miller (1915–2005), piesă care a câștigat Premiul Pulitzer în anul 1949 și Audiența (The Audience) după autorul britanic Peter Morgan (n. 1963).

Antony Sher and Harriet Walter in Death of a Salesman. Photo Tristram Kenton

Antony Sher și Harriet Walter în Moartea unui comis voiajor. Foto: Tristram Kenton

Moartea unui comis voiajor se joacă în West End la Teatrul Noël Coward, fiind transferat de la Royal Shakespeare Company (RSC) din Stratford. Piesa este o capodoperă a genului. În rolul complex al comis voiajorului Willy Loman, Anthony Sher este un actor shakespearian (următorul său rol pe care il va juca în stagiunea viitoare fiind Regele Lear). Măiestria actoricească îi permite să ilustreze într-un mod desăvârșit ceea ce unii numesc eșecul „visului american” – aici, eșecul unui personaj care este în cel de-al șaselea deceniu de viață și care nu poate înțelege tranziția timpului și a vieții de la trecut la prezent și viitor în toate aspectele: de la viața socială și profesională până la cea personală,  mai ales în a-i înțelege pe cei cei doi fii ai săi. Willy Loman își trăiește de fapt tragedia propriei vieți, așa cum el însuși și-a creat-o.

Alex Hassell (Biff), Harriet Walter (Linda Loman), Antony Sher (Willy Loman) and Sam Marks (Happy)

În celelalte roluri: Harriet Walter (soția lui Willy Loman), Sam Marks în rolul Happy și Alex Hassell în rolul Bliff (cei doi copii ai lui Loman). Regia aparține lui Gregory Doran care susține că locul acestei piese este alături de creația lui Shakespeare, analogie făcută pe seama complexitatii personajului principal și a subiectului în ansamblu. Doran folosește experiența actoricească shakespeariană pentru a reliefa toate fațetele conflictului interior al personajului principal și al situațiilor într-un mod cu totul excepțional.

the audience

Un alt spectacol care merită văzut este Audiența după Peter Morgan, jucat la Teatrul Apollo, un spectacol foarte interesant și bine jucat. Pentru cei ce doresc să petreacă o seară în atmosfera pur englezească din ultimii 60 de ani, acesta este spectacolul ideal. 

De când a preluat conducerea Casei Regale Britanice în anul 1952, Regina Elisabeta a II-a a avut și are audiențe private săptămânal la Palatul Buckingham cu toți prim-miniștrii în funcție. Aceste audiențe se desfășoară în totală confidențialitate. Angajamentul este rupt însă în această piesă care înscenează serii de întâlniri importante de la Churchill până la David Cameron.

Kristin-Scott-Thomas-plays-the-Queen-in-a-new-and-updated-version-of-Peter-Morgan’s-The-Audience-Photo-Johan-Persson

Kristin Scott Thomas în Audiența. Foto: Johan Persson

Piesa a fost montată pentru prima dată la Teatrul Gielgud în anul 2013, rolul principal fiind jucat de renumita actriță Helen Mirren. Din 2015 rolul Reginei Elisabeta a II-a în spectacolul de la Teatrul Apollo a fost preluat de o alta binecunoscută actriță britanică, Kristin Scott Thomas, care nu a acceptat un rol atât de dificil, ea apărând după succesul imens al co-naționalei ei, care a primit Premiul „Laurence Olivier” pentru interpretare.

Regia aparține lui Stephen Daldry iar din distribuție mai fac parte: Mark Dexter (în rol dublu, David Cameron și Tony Blair), Michael Gould (John Major), Gordon Kennedy (în rolul lui Gordon Brown), David Calder (Winston Churchill), Sylvestra Le Touzel (Margaret Thatcher) și Nicholas Woodeson (în rolul lui Harald Wilson), pe lângă mulți alții. 

Nu în ultimul rand un amănunt care poate pentru unii este mai puțin important, dar pentru cei atrași de „fashion” și de stilul vestimentației Reginei Elisabeta a II-a: de la montarea acestui spectacol, modelul de poșetă „Traviata” pe care Regina îl poartă frecvent, atribuit designerului londonez Launer, a înregistrat o creștere considerabilă a vânzărilor.

Un spectacol „rotund” din toate punctele de vedere!

Corespondență de la Londra

31 mai 2015

Death of a Salesman – reportaj

The Audience – fragment din spectacol

Adriana Velincov Bennett

 Adriana Velincov-Bennett

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Londra, lumină și idee

costintuchilaLONDRA, LUMINĂ ȘI IDEEadriana velincov-bennett,Anthony Sher,apollo theatre london,churchill,david cameron,Death of a Salesman arthur miller,Gregory Doran,kristin scott thomas,regina elisabeta a II-a,teatre londoneze,the audience peter morgan,Willy Loman
Londra, lumină şi idee – rubrică de ADRIANA VELINCOV-BENNETT În articolul precendent vorbeam de spectacolul de teatru Billy Elliot după Lee Hall, muzica de Elton John, de la Teatrul Victoria Palace din West End. Londra abundă de spectacole de teatru pentru toate gusturile. Alte două spectacole care sunt foarte bine primite...