arcub program noiembrie 2013

Dacă îndrăgiţi evenimentele culturale, teatrul, filmul şi concertele de calitate vă dau întâlnire la Sala ArCuB.

marfa vie cehov arcub

Marfă vie de A. P. Cehov

Duminică, 10 noiembrie şi joi, 28 noiembrie 2013, ora 19.00

Regia: Dragoş Câmpan. Dramatizare de Nicolae Urs. Scenografia: Maria Dore. Cu: Ana Covalciuc, Tudor Smoleanu şi Florin Busuioc.

O tânără soţie, sufocată de rutina mariajului în care este încorsetată, se agaţă cu disperare de prima şansă de a evada. Cu o naivitate parcă ireală, bărbaţii din jurul ei se lasă antrenaţi într-un joc adulterin, care se compune din reguli create spontan de cei ce se lasă duşi de val. Răsturnările spectaculoase de situaţie, presărate cu partituri tragi-comice, pe care actorii le valorifică la maximum, sunt deosebit de incitante şi constituie o bogată sursă de amuzament.

„Marele talent al lui Cehov face ca, la o sută treizeci de ani de la publicarea nuvelei „Marfă vie”, să răsară un nou spectacol de teatru care are la baza opera sa. Am pornit acest proiect, în perfect acord cu realizatorul dramatizării şi actorii, cu gândul de a oferi publicului un spectacol Cehov. Clasic. Fără viziuni regizorale şi creaţii scenografice care pun în plan secundar opera autorului. Sincer, am zis: nu cred că va discuta cineva peste o sută de ani despre talentul nostru, aşa că hai să ne bucurăm cu toţii, artişti şi spectatori, de cel a lui Cehov. Tipul promite…”, spune regizorul Dragoş Câmpan.

wings-of-desire

Imagine din filmul Wings of Desire

• Wings of Desire / Cerul deasupra Berlinului

Luni, 11 noiembrie 2013, ora 19.00

Proiecţie de film în cadrul Festivalului SONORO UP 2013

Regia: Wim Wenders. Protagonişti: Bruno Ganz, Peter Falk.

Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim planul vieţii culturale româneşti şi a inclus scena muzicală românească într-o reţea de festivaluri europene de înaltă ţinută. Pe lângă parteneriate regulate cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel şi Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim şi Carnegie Hall din New York.

szirtes edina mokus

Szirtes Edina Mókus

• Concert World Music: Fabula Rasa și  Szirtes Edina Mókus (Ungaria)

Marţi, 12 noiembrie 2013, ora 20.00

Componenţa grupului: Edina Szirtes Mókus (voce, vioară), Guszti Balogh (voce), Balázs Cserta (instrumente de suflat), Kornél Varga (chitară); Gábor Földes (bas); Ákos Kertész (tobe, percuţie).

Muzica eclectică a grupului se inspiră din ritmurile şi liniile melodice incitante ale folclorului popoarelor vecine, îmbinând elemente de muzică clasică, jazz şi muzică populară cu elemente ale muzicii electronice moderne.

Evenimentul este organizat de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti.

Omer klein

Omer Klein

• Concert Omer Klein

Miercuri, 13 noiembrie 2013, ora 20.00

Celebrul pianist israelian Omer Klein revine în Bucureşti, cu un recital de jazz eclectic. Omer Klein este unul dintre artiştii în ascensiune în lumea jazz-ului. El s-a impus pe scenele de la New York printr-o remarcabilă autenticitate şi o inspiraţie ce pare inepuizabilă. Pianist virtuoz şi compozitor prolific, Omer Klein creează o combinaţie fascinantă de jazz cu muzică tradiţională israeliană şi nord-africană.

Concertul este organizat de ArCuB în parteneriat cu Green Hours.

cina cu prieteni

Cină cu prieteni

Cină cu prieteni de Donald Margulies

Vineri, 15 noiembrie 2013, ora 19.00

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Lia Dogaru. Cu: Cerasela Iosifescu, Vlad Zamfirescu, Nadiana Sălăgean, Marius Cordoş.

După ani petrecuţi împreună, zeci de vise comune şi iluzia unei prietenii pe viaţă, în destinul a două cupluri prietene se produce un eveniment neaşteptat, care spulberă pe loc liniştea personajelor. Tot ce urmează în spectacol îndeamnă publicul la reflecţii despre dragoste şi căsnicie, despre evoluţia unui cuplu în general. Sub o aparenţă amuzantă, replicile dintre personaje sunt foarte tăioase. Regizorul este delicat şi precis în lucrul cu actorii, iar creaţiile celor patru protagonişti sunt la înălţimea acestei propuneri, extrem de ofertante.

 „Toate clişeele sunt acolo! Parcă le-a contabilizat cineva maniac… Relaţia dintre un bărbat şi o femeie, soţ şi soţie, aceştia şi copiii lor cu toată tevatura zilnică, cu aceleaşi drumuri la şcoală şi înapoi, la o mie de activităţi, relaţia de cuplu cu un alt cuplu, sfârşiturile de săptămână şi vacanţele cu toţi pruncii, slujbele, excursiile, micile daruri pe care le primim sau pe care le oferim prietenilor la întoarcerea dintr-o vacanţă, vorbăria enormă despre toate şi despre nimic, o rutină istovitoare şi periculoasă. Câţi reuşesc să scape integral de ea?” – Marina Constantinescu, „România Literară”.

dom juan de moliereDom Juan de Molière

Sâmbătă, 16 noiembrie 2013, ora 19.00

Director de scenă: Victor Ioan Frunză. Scenografia: Adriana Grand. Cu: Marius Bodochi, Sabina Brânduşe, George Costin, Nicoleta Hâncu, Alexandru Ion, Sorin Miron, Adrian Nicolae, Vladimir Purdel.

Pornind de la o piesă clasică, montată pe mii de scene şi cunoscută tuturor, spectacolul regizat de Victor Ioan Frunză se joacă într-o manieră aparte. Cu măiestria unui caricaturist, acesta dublează comicul de situaţie prin accentuarea umoristică a laturii prea libertine a lui Dom Juan. Viziunea cu totul nouă asupra piesei face ca tânărul personaj să depăşească barierele timpului. El încetează de-a mai fi un exponent al secolului al XVII-lea şi devine simbolul omului care se distanţează de morală şi sfidează normele sociale. Cu o înfăţişare aparte şi un cinism care frapează şi place în acelaşi timp, Dom Juan îşi cucereşte publicul pe loc. Indiferenţa şi nonşalanţa cu care abordează subiectele sensibile surprind până la amuzament şi, totodată, determină spectatorii să devină părtaşi la modul lui de a acţiona şi a gândi.

prizonierul

Prizonierul din Manhattan

Prizonierul din Manhattan după Neil Simon

Miercuri, 20 noiembrie, şi vineri, 29 noiembrie 2013, ora 19.00

Regia: Iarina Demian. Scenografia: Adriana Grand. Cu: Tiberiu Păun, Afrodita Androne, Sorin Cociş, Jeanine Stavarache, Magda Catone, Mariana Dănescu.

Captivi în mentalitatea societăţii în care trăiesc, Mel şi Edna luptă să îşi asigure întreg confortul omului modern: un apartament frumos mobilat şi utilat, în mijlocul New York-ului, cu o privelişte de care se pot bucura în puţinele ore petrecute acasă. Când zbuciumul existenţial pare că începe să se domolească, Mel e concediat, după 22 de ani de muncă. Situaţia nou creată afectează familia, dar se extinde şi asupra rudelor, care se simt datoare cu o reacţie. Episodul dramatic din viaţa personajului devine o adevărată comedie.

„Remarc încă o dată autenticitatea felului de a spune regizoral povestea. Rezultatul este un spectacol născut, nu făcut, o savuroasă şi profundă istorie de viaţă în care amarul şi situaţiile comice coexistă şi se completează bogat şi variat.” – Răzvana Niţă, PORT.ro.

olafur_arnalds

Ólafur Arnalds

• Concert Ólafur Arnalds

Joi, 21 noiembrie 2013, ora 20.00

Compozitorul, instrumentistul şi producătorul islandez Olafur Arnalds şi-a construit o audienţă internaţională şi a devenit cunoscut pentru compoziţiile sale, care îmbină muzica clasică, indie-pop, ambientală şi electronică într-un limbaj muzical unic.

Anul acesta artistul şi-a lansat cel mai recent album, intitulat For Now I Am Winter, într-un parteneriat în premieră cu Casa de discuri Mercury Classics, divizie a Universal Music. Albumul extinde explorările muzicale anterioare ale artistului prin includerea pentru prima dată în compoziţiile sale a unei orchestre filarmonice şi a unui solist vocal (care interpretează patru dintre piesele albumului).

insemnarile_unui_nebun_foto_maria_stefanescu

Însemnările unui nebun. Foto: Maria Ștefănescu

Însemnările unui nebun de Nikolai Vasilievici Gogol

Marţi, 26 noiembrie 2013, ora 20.00

Regia: Felix Alexa. Scenografia: Diana Ruxandra Ion. Cu: Marius Manole şi Alexander Balanescu.

Însemnările unui nebun este spectacolul fuzionării a două lumi: cea reală şi cea imaginară. Spectatorii devin martorii întregului proces de instalare a nebuniei. Trăirile dramatice ale funcţionarului confuz, care se îmbină armonios cu situaţiile comice, născute din diferenţele majore dintre realitate şi perceperea ei, fac ca publicul să trăiască alături de personaj, trecând printr-o varietate de stări: de la empatie şi compasiune, până la amuzament sau revoltă.

„Regizorul Felix Alexa aduce la rampă o celebră nuvelă de Gogol, în care regăsim tenebrele vremurilor noastre, dezechilibrul şi maladiile acumulate la acest început de mileniu. […]. Participăm la un vis ludic, tragi-comic, atemporal, dar atât de actual, vorbind despre coşmarurile noastre de zi cu zi. Un spectacol visceral despre condiţia umană căreia i s-a furat misterul într-un timp desacralizat.” – Ludmila Patlanjoglu, Curentul.ro.

ilf si petrov vitelul de aur

Vițelul de aur de Ilf şi Petrov

Miercuri, 27 noiembrie 2013, ora 19.00

Regia: Eugen Gyemant. Scenografia: Vladimir Turturică şi Tudor Prodan. Cu: Tudor Aaron Istodor, Cătălin Babliuc, Dan Rădulescu, Lucian Iftime, Smaranda Caragea, Radu Iacoban.

Toţi cei din jurul lui Alexander Koreiko încearcă să-şi explice cum reuşeşte acesta să-şi ducă zilele cu leafa infimă pe care o câştigă, în calitatea lui de slujbaş mărunt într-o întreprindere rusească. Viaţa mizeră pe care o duce nu pare să-l nemulţumească însă pe Koreiko şi aceasta pentru că, în realitate, decentul şi umilul funcţionar este un escroc plin de bani, iar sărăcia pe care o afişează nu este decât un mod de a-i induce în eroare pe ceilalţi şi a se pune la adăpost de eventualele repercusiuni venite din partea sistemului sovietic. Un motiv perfect pentru Ostap Bender şi camarazii săi să-l vâneze pas cu pas, cu scopul evident de a beneficia de pe urma averilor lui ilegale.

„Lumea ficţională se croieşte în şase actori interpreţi, pe rând, ai personajelor care populează fabula ca un bildungsroman tragicomic: mărunţi funcţionari sovietici, cooperatişti simpatici şi uşor de dus de nas, vânzători la ghişeu. […] O echipă formată din tineri artişti (regizor, scenografi şi actori) îşi dedică toate resursele creative pentru a deschide porţi către o lume a întâmplărilor care te fac să meditezi, printre zâmbete.” – Ana-Maria Nistor, „Luceafărul”.

nicolas simion

Nicolas Simion

• Concert Nicolas Simion

Sâmbătă, 30 noiembrie 2013, ora 20.00

Interpreţi celebrii ai jazz-ului internaţional se reunesc sâmbată, 30 noiembrie, de la ora 20.00, la Sala ArCuB din Capitală pentru a aduce un tribut lui Jancsy Körössy, considerat primul om de jazz din România.

Saxofonistul Nicolas Simion şi prietenii săi – trompetistul Ryan Carniaux (SUA), pianistul Mircea Tiberian (RO), basistul Chris Dahlgren (SUA) şi percuţionistul Drori Mondlak (SUA) – pregătesc iubitorilor genului un spectacol-eveniment, dedicat memoriei marelui pianist şi compozitor român de origine maghiară.

sala arcub bucuresti

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ArCuB (Str. Batişte Nr. 14), online pe bilete.arcub.ro şi www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio (semnalizate Bilete.ro) şi în Magazinele Germanos.

Preţ: 35,00 lei (Categoria I) şi de 26,50 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii, care se prezintă la Casa de bilete ArCuB cu legitimaţiile, pot achiziţiona bilete la preţul de 15,90 lei.

Parteneri media: TV CITY, Radio România Cultural, Radio Bucureşti FM, RFI, Şapte Seri, Jurnalul Naţional, România liberă.

Parteneri media online: Port.ro, iconcert.ro, 4arte.ro, hipmag.ro, inoras.ro, urban.ro, orasulm.eu, ziarulmetropolis.ro.

arcubDetalii pe www.arcub.ro.

facebook

Persoană de contact:

Mădălina Negrea, PR Manager

0728 100 209

 

 

 

costintuchilaȘTIRIdom juan de moliere,marfă vie cehov,marius bodochi,nebunie gogol,neil simon,nicolas simion,omar klein,pian electric,program arcub noiembrie,victor ioan frunză,vitelul de aur dramatizare arcub
Dacă îndrăgiţi evenimentele culturale, teatrul, filmul şi concertele de calitate vă dau întâlnire la Sala ArCuB. • Marfă vie de A. P. Cehov Duminică, 10 noiembrie şi joi, 28 noiembrie 2013, ora 19.00 Regia: Dragoş Câmpan. Dramatizare de Nicolae Urs. Scenografia: Maria Dore. Cu: Ana Covalciuc, Tudor Smoleanu şi Florin Busuioc. O tânără...