eurothalia-2014 ziua a noua duminica 16 nov

A noua zi, duminică, 16 noiembrie 2014, a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, organizat de Teatrul German de Stat din Timișoara, include două spectacole:

Sânge năvalnic de Nurkan Erpulat & Jens Hillje, în regia lui Volker Schmidt, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților și

Frau Hess și grădinile ei de Milton Frederick Marcus, în regia lui Alexander Hausvater, la ora 20,30 în sala Teatrului German.

sange navalnic

Sânge năvalnic

Sânge năvalnic de Nurkan Erpulat & Jens Hillje este o producție a companiilor Garage X & New Space Company din Viena (Austria). Regia este semnată de Volker Schmidt, dramaturg, actor și regizor premiat la Concursul de dramaturgie „Heidelberger Stückemarkt”. Spectacolul problematizează tematica imigrației și a conflictului dintre culturi. Sonia Kelich, o profesoară foarte motivată, încearcă să le împărtăşească elevilor idealurile teatrului clasic german. Dar elevii Bastian, Hakim şi Musa se revoltă şi boicotează cursul. În timpul unei încăierări, din geanta lui Musa cade un pistol. Sonia Kelich ridică pistolul fără să clipească şi încearcă să îi familiarizeze pe elevi cu idealurile Secolului Luminilor, obligându-i acum, sub amenințarea armei, să interpreteze pasaje din Hoții şi Intrigă și iubire. Odată cu luarea ostaticilor se declanșează un amestec tragic de stiluri, de la thriller la comedie și melodramă, şi totodată deconstrucția acestora. Spectacolul se joacă în limba germană, cu traducere în limbile română și engleză.

maia_morgenstern_in_frau_hess_si_gradinile_ei

Maia Morgenstern în Frau Hess și grădinile ei

Spectacolul Frau Hess și grădinile ei de Milton Frederick Marcus este regizat de Alexander Hausvater la Teatrul Evreiesc de Stat București, avându-i în rolurile principale pe Maia Morgenstern și Constantin Cojocaru. Spectacolul este un cabaret de teatru, dans și muzică. Piesa cristalizează relaţia imposibilă dintre Frau Hess – extremă, excentrică, aristocrată, membră a Partidului Naţional-Socialist – și Isaac Baum, evreul mândru, măcinat de conflictul renunţării la propria identitate, pentru a face parte din lumea ei. Într-o perioadă tulburătoare și derutantă – Germania anului 1944 – conştiinta lor intră în proces cu istoria, pentru asumarea vinei, iar suferinţa le ascute sensibilitatea la acuzaţiile care li se aduc. De pe o platformă morală superioară, protagoniştii acuză, fără să-și asume nimic, absolvindu-se de orice vinovăţie. Spectacolul se joacă în limba română, cu traducere în limbile germană și engleză.

Andreea Andrei

Referent de presă

Pentru Festivalul „Eurothalia”, biletele pot fi achiziționate într-unul din următoarele moduri:

• la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia, nr. 2), orar:  marţi–vineri: 10-15 şi 17–19; sâmbătă: 10–15, precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor.
• online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

Programul Festivalului European de Teatru EUROTHALIA 2014

logo revista teatrala radio

Vezi și: „Frau Hess și grădinile ei”, în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat 

Interviu cu regizorul Alexander Hausvater, realizat de Raluca Rădulescu

Festivalul European de Teatru „Eurothalia”, ediția 2014

Teatru-dans și teatru socio-politic la Festivalul European de Teatru „Eurothalia”

Trupe din Germania, București și Timișoara în a patra zi a Festivalului „Eurothalia”

Spectacole de Radu Afrim și Niky Wolcz la Festivalul „Eurothalia”

Spectacolul „Ossis Stein”/„Povara lui Ossi” participă la Festivalul European de Teatru „Eurothalia” de la Timişoara

Dramaturgie germană contemporană la Festivalul „Eurothalia”

Prestații premiate de UNITER la Festivalul „Eurothalia”

Lucian Vărșăndan: „Festivalul «Eurothalia», o privire panoramică asupra felului în care se face teatru în țări europene”, interviu realizat de Raluca Rădulescu

Festivalul „Eurothalia 2013” în Revista Teatrală Radio

costintuchilaFESTIVALURIalexander hausvater,eurothalia 2014,festivalul eurothalia,frau hess si gradinile ei,hoții de schiller,intrigă și iubire,maia morgenstern,milton frederik marcus,sange navalnic,teatrul evreiesc de stat
A noua zi, duminică, 16 noiembrie 2014, a Festivalului European de Teatru „Eurothalia”, organizat de Teatrul German de Stat din Timișoara, include două spectacole: Sânge năvalnic de Nurkan Erpulat & Jens Hillje, în regia lui Volker Schmidt, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților și Frau Hess și grădinile...