fest fdr 2018

Dacă week-end-ul FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara-Festival al Dramaturgiei Românești) a însemnat incitantul spectacol 10” al Teatrului Național din Sibiu, extrem de dinamicul spectacol muzical ”Familia fără zahăr” al Teatrului Mic și al Centrului Educațional „Replika”, excepționala întâlnire cu trupa Subcarpați în concert și cu actorii – acrobați de la eVenti Verticali (Italia), începutul de săptămână lansează noi provocări.

”Empire”

”Empire”

Luni, 7 mai 2018, de la ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Național găzduiește pentru prima oară în Timișoara un spectacol al unuia dintre cele mai recunoscute teatre din Europa, celebrul Schaubühne din Berlin. Spectacolul ”Empire” este o coproducție a celebrului teatru german cu International Institute of Political Murder, Zürcher Theater Spektakel și Steirischer Herbst Festival Graz. Un eveniment unic, spectacolul  ”Empire” încheie Trilogia europeană, proiect care, timp de trei ani, a adus sub lupa teatrului miturile și realitățile Europei. Doi actori reprezentând vechea Europă îmbibată de istorie şi tradiţii împart scena cu doi actori sirieni refugiaţi de curând în Franţa şi Germania, într-un portret intim al emigrantului, repovestit la scară epică într-o Europă care este, în egală măsură, un imperiu mitic și pragmatic. ”Empire” înseamnă, de asemenea, întâlnirea cu Maia Morgenstern și cu opera lui Milo Rau, unul dintre cei mai rezonanți creatori de teatru europeni ai ultimilor ani.

01.Numitorul_comun_Marius_Florea_foto-Andrei Runcanu

Marius Florea Vizante în ”Numitorul comun”. Foto: Andrei Runcanu

Tot luni, de la ora 21.00, la Sala 2, Teatrul de Comedie din București prezintă în cadrul FEST-FDR spectacolul ”Numitorul comun” de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu. O întâlnire cu Marius Florea Vizante, deja binecunoscut publicului, dar și cu excelenții actori Nadiana Sălăgean și Alexandru Ion într-un spectacol care, dincolo de încărcătura comică, creează un univers viu, original, autentic.

În sfârșit, de la ora 22.00, în Piața Victoriei, spectacolul ”Wanted” al trupei italiene de teatru acrobatic eVenti verticali, reface magia unui show care îmbină teatrul, arta video și acrobația.

”Înaintea erei noastre”

”Înaintea erei noastre”

Marți, 8 mai 20188, de la ora 17.00, în Studio „Uțu Strugari”, Teatrul Luni de la Green Hours și tinerii actori de la Frilensăr prezintă ”Înaintea erei noastre”, un spectacol semnat de Daniel Chirilă. ”Înaintea erei noastre” este o privire comică despre un trecut încă prea prezent, o poveste plină de umor, cu replici inteligente și care își încarcă spectatorii cu energia debordantă a actorilor și cu bucuria lor de a juca.

Următorul spectacol marca FEST-FDR al zilei de marți este ”Cea mai călduroasă zi din an” de Bogdan Theodor Olteanu, o producție Teatrul Apollo 111 și SUB25, București, spectacol programat de la ora 19.00, la Sala 2. O poveste de dragoste, o viață concentrată într-o singură zi, Cea mai călduroasă zi din an” intră în fragila lume în care un El și o Ea care aleg să înșele singurătatea, măcar pentru 24 de ore.

O fascinantă reîntâlnire cu Teatrul Masca încheie ziua de marți, 8 mai: de la ora 21.00, în Piața Victoriei va avea loc spectacolul ”Strigătele Parisului”, în regia lui Mihai Mălaimare, care, de altfel, semnează și scenariul acestei fermecătoare povești vizuale despre meseriile uitate ale Parisului. În scene desprinse parcă din cărțile de povești, spectacolul ”Strigătele Parisului”  își apropie spectatorii de lumi care par, deodată, mult mai aproape de cea în care trăiesc.

Nu în ultimul rând, în completarea programului de spectacole, FEST-FDR lansează o invitație la întâlnirea cu cartea de teatru. Astfel, luni, de la ora 17.00, în spațiul extrem de prietenos de la Librăria „La două bufnițe” are loc lansarea volumului ”Teatrul românesc de azi. Noi orizonturi estetice/Romanian Theatre Today. New Horizons”, volum coordonat de criticul de teatru Oltița Cântec. Prezintă Daniela Șilindean și Alina Mazilu.

Biletele pentru spectacolele care se joacă în sălile de spectacole se găsesc la Agențiile Teatrului Național: Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, în Parcul Civic. Orar: zilnic, orele 11 – 19. Locurile pot fi achiziționate și online, pe www.tntimisoara.com.

Comunicat al Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva FEST-FDR

Arhiva Teatrul Național din Timișoara

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIempire,FEST FDR 2018,maia morgenstern,teatrul german de stat,Teatrul Luni de la Green Hours,teatrul masca
Dacă week-end-ul FEST-FDR (Festivalul European al Spectacolului Timișoara-Festival al Dramaturgiei Românești) a însemnat incitantul spectacol ”10” al Teatrului Național din Sibiu, extrem de dinamicul spectacol muzical ”Familia fără zahăr” al Teatrului Mic și al Centrului Educațional „Replika”, excepționala întâlnire cu trupa Subcarpați în concert și cu actorii – acrobați de la...