blackbird-unteatru

Marți, 8 iulie 2014, la ora 20.00, la UnTeatru din București va avea loc spectacolul Blackbird de David Harrower. Regia: Andrei şi Andreea Grosu. Cu: Constantin Cojocaru, Florina Gleznea. Regia: Andrei şi Andreea Grosu. Scenografia: Vladimir Turturică. Premiera pe țară a avut loc sâmbătă, 23 noiembrie 2013.

blackbird-premiera-unteatru

Blackbird. Fotografii de Adi Bulboacă

„Scrisă în 2005 de David Harrower, dramaturg scoţian, născut la Edinburgh în 1966, piesa într-un act Blackbird este inspirată de cazuri reale de abuz sexual asupra copiilor, dar nu are nimic tendenţios. Personajele sunt Ray, un bărbat de cincizeci şi cinci de ani, şi Una, femeia cu care, în urmă cu cincisprezece ani, când ea nu avea decât doisprezece ani, a întreţinut o relaţie intimă. Produsă în premieră absolută de Festivalul Internaţional de la Edinburgh, în regia lui Peter Stein, piesa a dobândit rapid o impresionantă carieră internaţională, fiind jucată din Marea Britanie în India, din New York, San Francisco şi Baltimore la Stockholm şi Göteborg, peste patruzeci de spectacole se cunoşteau deja în 2010. A primit, între altele, Premiul criticii de teatru în Scoţia (2006) şi Laurence Olivier Award for Best New Play (2007). […]

Cu eleganţă şi generozitate, cei doi regizori îndrumă jocul actorilor într-o sinusoidă a tempourilor ce nu lasă loc de respiro, textul lui Harrower, Blackbird, amintind de Pirandello (pe care autorul l-a adaptat în limba patriei sale), se «încarnează» ca o ecuaţie cu o singură, dar imensă necunoscută: adevărul. Personajele capătă rând pe rând chip brutal şi un altul, dacă nu angelic măcar irizat de căldură şi comprehensiune omenească, evocă imagini de coşmar şi înălţări sublime şi conjugă aceste suişuri şi coborâşuri psihologice de altădată cu meandrele trăirilor din momentul de foc al prezentului reîntâlnirii după ani şi ani. În rolul Ray, Constantin Cojocaru creionează cu minuţiozitate, prin interiorizări grăitoare alternând cu explozii în glas şi scăpărări în priviri, nuanţele afective pe care le traversează personajul său, de la groaza care îl înmărmureşte când Una irumpe ca o fantomă în existenţa lui marcată de oboseală dar mângâiată de speranţa unui liman, la disperarea finală, când ambiguitatea se reîntronează, când poate ciclul vieţii lui se aşează pe altă orbită devastatoare, între glasul cristalin de copil care răsună din clădirea rece şi urletul de gelozie al Unei. Actorul sugerează cu rafinament licăriri de sinceritate şi deschidere a inimii care trădează şi fiori limpezi şi laşitatea jalnică a personajului, reverberînd la impulsurile partenerei de joc: Florina Gleznea. Aceasta – adevărată revelaţie a spectacolului!” – Mariana Ciolan, „Blackbird” la UnTeatru, Revista Teatrală Radio, 22 decembrie 2013.

lari-giorgescu-în-poezia-visului

Lari Giorgescu în Poezia visului

Tot marți, 8 iulie, la ora 22.00 la UnTeatru se va juca Poezia visului, versuri de Emil Botta. Un spectacol de Miriam Răducanu. Scenografia: Vladimir Turturică. Cu: Lari Giorgescu.

„Poezia, când e bogată în semnificații și culori autentice, dă substanță nu numai lecturii sau recitalului. Ea poate da conținut unui spectacol teatral cu tot ceea ce înseamnă acest gen artistic. Creația celui ce a fost un mare actor și excepțional poet, Emil Botta, ne-a inspirat în încercarea de a-i valorifica multitudinea de idei și metafore într-un format teatral.

Am ales din Emil Botta cateva poezii subsumate ideii de vis creator de imagini și întâmplari încărcate de sensuri și sugestii. Rezultatul: spectacolul de față.” (Miriam Răducanu).

 Interviu cu actorul Lari Giorgescu, realizat de Raluca Rădulescu

costintuchilaȘTIRIandreea grosu,blackbird,constantin cojocaru,david harrower,emil botta,florina gleznea,mariana ciolan,poezia visului,raluca radulescu,unteatru
Marți, 8 iulie 2014, la ora 20.00, la UnTeatru din București va avea loc spectacolul Blackbird de David Harrower. Regia: Andrei şi Andreea Grosu. Cu: Constantin Cojocaru, Florina Gleznea. Regia: Andrei şi Andreea Grosu. Scenografia: Vladimir Turturică. Premiera pe țară a avut loc sâmbătă, 23 noiembrie 2013. Blackbird. Fotografii de Adi Bulboacă „Scrisă...