premii teatru radiofonic romania new york festivals 2016

Radio România – Teatrul Național Radiofonic obține douăeveniment teatral sigla 3 importante premii la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016 (Festivalurile Celor mai bune Programe de Radio din Lume, de la New York), secțiunea „Best Drama Special”: Medalia de argint pentru Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea și regia artistică: Mihnea Chelaru; Medalia de bronz pentru Over the Rainbow, scenariul și regia: Mihnea Chelaru și Ion Puican.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul Galei Festivalurilor, luni, 20 iunie 2016, între orele 19.00–22.00 (ora locală) la Manhattan Penthouse din New York (80, Fifth Avenue).

trofee new york festivals

Începând din 1982, competiția de nivel mondial New York Festivals premiază cele mai bune programe de radio, realizate de posturi de radio, rețele și producători independenți din întreaga lume.

„Producțiile radiofonice primite în acest an sunt cu adevărat inspirate, dovedind creativitate, inovație și strălucire stilistică”, a declarat Rose Anderson, director executiv al New York Festivals Radio Awards Program. „Aceste programe excepționale atrag, distrează, informează, fiind o mărturie a puterii vocii umane.”

Marele juriu NYF a selectat 296 de finaliști din producțiile trimise din 29 de țări din întreaga lume. Acestea au fost evaluate de către Marele Juriu 2016 luând în considerare valoarea, structura, prezentarea informației, creativitatea și utilizarea mijloacelor specifice radioului.

În finala secțiunii „Best Drama Special” au fost selectate 13 producții de teatru radiofonic.   

COPERTA-cd_Pisica-verde

Pisica verde de Elise Wilk abordează într-o manieră foarte potrivită ca structură, construcție dramatică și construcție a personajelor universul adolescentin, cu temele, modul comportamental și iluziile de astăzi.

Într-un oraş românesc de provincie, șase elevi de liceu trăiesc o viaţă obişnuită, în care școala, relaţiile de prietenie, dorinţa de distracţie domină. Numitorul comun al acestor personaje cu vârste între 16 şi 19 ani și care aparțin unor clase sociale diferite este un plictis general provocat de ceea ce le poate oferi orașul în care trăiesc. La vârsta lor iluziile și mai ales senzația de nemurire sunt aproape palpabile iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care dă titlul piesei, pisica verde, are exact această semnificație a iluziei libertății pe care o caută acești tineri, a dorinței lor de depășire a unor constrângeri, toate reliefate cu naturalețe de autoare, fără gust pentru exces sau caricaturizare. Modul de a se comporta și limbajul personajelor sunt firești și nimic nu poate anticipa tragedia ce urmează să se petreacă.

pisica-verde-elise-wilk-mihnea-chelariu-teatru-radiofonic-premiera

Autoarea renunță deliberat la cronologie şi la acţiunea lineară, propunînd în schimb o compoziţie ingenioasă de dialoguri, introspecţii, rememorări, reveniri şi fragmente retroactive. Adaptarea radiofonică a lui Mihnea Chelaru, care semnează și regia artistică, este la rândul ei ingenioasă, dinamică, cu planuri sonore bine gândite, atributele specifice teatrului radiofonic modern, având o distribuţie cu actori foarte tineri şi talentaţi: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin Potop. Redactor: Costin Tuchilă. Înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Robert Vasiliţă. Regia tehnică şi muzicală: Mădălin Cristescu. Data difuzării în premieră: 25 aprilie 2016, Radio România Actualități.

Trailer Pisica verde

Over the Rainbow este prima piesă de teatru radiofonic cu sunet mixat Stereo Binaural (3D) din România, un spectacol care ridică un semnal de alarmă cu privire la societatea de azi, către ce ne îndreptăm şi asupra izolării şi ştergerii individului într-o lume din ce în ce mai mecanizată şi robotică. Un semnal de alarmă sub forma unei piese scurte de teatru radiofonic.

Over-the-Rainbow

Pornind de la citatul din Eugène Ionesco: „Nu este răspunsul cel care ne luminează, ci întrebarea”, piesa a fost construită într-o atmosferă ce aduce aminte de 1984 de George Orwell sau Brazil de Terry Gilliam, guvernată de replica lui J. F. Kennedy: „Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country.” („Nu întreba ce poate face țara pentru tine, întreabă ce poți face tu pentru țară.”)

Mihnea Chelaru și Ion Andrei Puican

Mihnea Chelaru (stânga) și Ion Andrei Puican în studioul „Mihai Zirra” al Radiodifuziunii Române 

Over the Rainbow este o piesă scurtă scrisă și regizată de Mihnea Chelaru și Ion Andrei Puican, câștigători ai mai multor premii naționale și internaționale la festivaluri de specialitate. Din distribuție fac parte Andrei Popov și Bianca Alexandru Chelariu. Vocile robotice din piesă au fost create cu ajutorul www.naturalreaders.com. Sound design: Mihnea Chelaru. Muzică: Better days, Novemberwww.bensound.com (creative commons license). Interpretare la pian: George Marcu. Înregistrare din anul 2015.

Ascultă Over the Rainbow: http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/over-the-rainbow-prima-piesa-de-teatru-radiofonic-cu-sunet-mixat-stereo-binaural-3d-de-la-teatrul-national-radiofonic/

Amănunte despre New York Festivals: 

http://www.newyorkfestivals.com/radio/

http://www.newyorkfestivals.com/radio/main.php?p=1,4&newsp=3&id=301

LOGO RT CU CHENARVezi și: Nu, n-am văzut pisica verde!, cronică de teatru radiofonic de Paula Romanescu

„Pisica verde”, o piesă cu adolescenți, despre adolescenți, dar pentru părinți, reportaj realizat de Mirela Nicolae

Primele modele în educaţie: părinţii. Creionarea lor radiofonică în spectacolul „Pisica verde”, interviu cu regizorul Mihnea Chelaru, realizat de Mirela Nicolae – la rubrica Teatru și educație

Revista Teatrului Național Radiofonic, ediția 24 aprilie–15 mai 2016, realizator: Magda Duțu

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

Arhiva rubricii Premii

costintuchilaPREMIIelise wilk,eugene ionesco,ion andrei puican,mihnea chelaru,New York Festivals World's Best Radio Programs 2016,orwell,over the rainbow,pisica verde,premii teatru radiofonic romania,prima piesă de teatru radiofonic cu sunet mixat Stereo Binaural (3D) din România,teatrul national radiofonic
Radio România – Teatrul Național Radiofonic obține două importante premii la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016 (Festivalurile Celor mai bune Programe de Radio din Lume, de la New York), secțiunea „Best Drama Special”: Medalia de argint pentru Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea și regia artistică: Mihnea...