teatrul maghiar de stat cluj reluare spectacol domnisoara iulia strindberg

Spectacolul Domnișoara Julie de August Strindberg, în regia lui Felix Alexa, revine în stagiunea 2015–2016, în programul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Primul spectacol este programat joi, 4 februarie 2016, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului, iar următorul se va juca duminică, 14 februarie 2016, ora 20.00.  Domnişoara Julie: Anikó Pethő; Jean: Zsolt Bogdán; Kristin: Emőke Kató. Scenografia: Carmencita Brojboiu. Light design şi ilustraţie muzicală: Felix Alexa. Dramaturgia: Noémi Vajna. Regia tehnică: Zsolt Györffy. Cu supratitrare în limba română. Nerecomandat tinerilor sub 14 ani. 

Data premierei: 6 martie 2012.

Durata spectacolului: 1 oră și 40 de minute.

domnisoara julie teatrul maghiar cluj

Regizorul Felix Alexa a declarat despre spectacol:

„Îmi doresc un spectacol care să răstoarne, astăzi, într-un mod profund aceleaşi tabuuri, raportate la zilele noastre, cu care Strindberg lupta în vremea lui.

*

Marea mea surpriză cu această piesă, a fost că ea și-a păstrat forța, violența și perversitatea chiar și în ziua de azi. Piesa a fost un mare scandal în epocă, a fost cenzurată, nu a fost jucată în Suedia timp de 16 de ani. Evident, în ziua de azi ea nu mai provoacă același scandal, dar provoacă un impact extraordinar la nivel emoțional. Lumea nu mai are atâtea tabu-uri ca înainte, însă la nivelul intensității trăirilor sufletești, la nivelul răsturnărilor psihologice piesa este în continuare de o forță extraordinară.

*

Elemente puternice și la nivel senzorial: să miroasă a friptură la începutul spectacolului, să fiarbă apa pe aragaz, să existe un canar viu în colivie. Vroiam să funcționeze bucătăria, și să nu fie doar un decor de teatru, să funcționeze cuțitele, merele, mirosurile, hotele, și publicul să fie astfel introdus într-o bucătărie reală, care devine scena unui spectacol al vieții. În bucătăria noastră „se prelucrează” alimente, dar și relații umane, e un spațiu vital și extrem de viu. Bucătăria este un spațiu care trăiește atâta vreme cât casa este locuită, ea moare odată cu stăpânii. Ea palpită odată cu creșterea intensității relației dintre domnișoara Julie și Jean.”

domnisoara julie

Fragmente din dosarul de presă al spectacolului

„Alegând o formulă aproape naturalistă pentru decor (Carmencita Brojboiu) – o bucătărie adevărată, în care miroase a mâncare adevărată, gătită în timp real, la un aragaz, coşuri multe, pline cu mere, şi o masă de lemn, toate extrem de aproape de public –, regizorul foloseşte încă din primul moment exact acel canal de energie căruia spectatorul secolului 21 nu-i poate rezista: tentaţia intimităţii. Pe care o speculează de altfel excelent de la început şi până la sfârşit. Iar marele merit este tocmai amestecul delicat de poezie (şi simbol) în acest context în care lumescul ar putea fi covârşitor. Pe scurt, o lume a tabloidului pe care o învinge cu propriile arme, un ochi de paparazzo care nimereşte într-un univers în care păcatul îşi recucereşte frumuseţea poetico-biblică. Imaginea în care Jean şi Iulia dărâmă coşurile cu mere în vâltoarea pasiunii nu este nici pe departe căutată – deşi trimiterea la gustul fructului oprit este mai mult decât evidentă. Iar frumuseţea momentului în sine rămâne extrem de puternică.

august strindberg domnisoara iulia

„Construită impecabil, relaţia dintre cei doi este tulburătoare şi chinuitoare. Gesturile şi tensiunile sunt bine gradate, de la prima scenă în care intră Iulia provocatoare şi îl atrage în joc. Apoi erotismul se acumulează, simţi aproape organic cum tensiunea pluteşte în aer, cum aerul stă să explodeze.” – Monica Andronescu, Domnişoara Iulia, fructul oprit şi tentaţia intimităţii – yorick.ro, 12 noiembrie 2012.

domnisoara iulia felix alexa regie

„Felix Alexa reuşeşte să creeze un cadru perfect în care cei doi actori principali, Anikó Pethő (Iulia) şi Zsolt Bogdán (Jean), alături de Emőke Kató (Kristin), pot să-şi deseneze, animalic-convulsiv sau geometric-calculat, după caz, personajele, în toate feţele şi unghiurile lor.” – Paul Boca, Vrăjitorie-n fel şi chip, ArtAct Magazine, 12 martie 2012. 

Biletele pot fi achiziţionate online de pe site-ul www.biletmaster.ro şi de la casa de bilete a Teatrului (de luni până vineri, între orele 10.00–14.00 şi cu 1 oră și 30 de minute înainte de spectacol).

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

domnisoara iulia cluj teatrul maghiar de stat

foto spectacol domnisoara iulia

Fotografii din spectacol de István Biró. Sursa foto: TeatrulMaghiar de Stat din Cluj-Napoca

logo revista teatrala radioVezi:  Alte știri despre Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIAnikó Pethő,carmencita brojboiu,domnisoara iulia august strindberg,felix alexa,teatrul maghiar de stat cluj,zsolt bogdan
Spectacolul Domnișoara Julie de August Strindberg, în regia lui Felix Alexa, revine în stagiunea 2015–2016, în programul Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Primul spectacol este programat joi, 4 februarie 2016, ora 20.00, în Sala Studio a Teatrului, iar următorul se va juca duminică, 14 februarie 2016, ora 20.00....