furtuna tnb la budapesta

Invitat şi în acest an la unul din cele mai ambiţioase festivaluri europene de teatru, MITEM (Madach International Theater Meeting), organizat de Teatrul Național din Budapesta cu sprijinul Guvernului ungar, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București va prezenta, sâmbătă 25 aprilie 2015, pe scena mare, spectacolul Furtuna de William Shakespeare, în regia lui Alexander Morfov, cu Ion Caramitru în rolul principal.

ion caramitru furtuna

Ion Caramitru în rolul lui Prospero

O distribuție impresionantă, într-o montare captivantă, cu ritmuri frenetice, umor și emoție, de o plasticitate puternică și cu o ilustrație muzicală ale cărei cadențe urmăresc spectatorul mult timp de la ieșirea din sală.

La ediția precedentă, spectacolul prezentat de TNB, Două loturi de I. L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, s-a bucurat de un succes de prestigiu, fiind îndelung comentat și apreciat. 

La această a doua ediţie a festivalului MITEM, care se desfăşoară între 14 și 28 aprilie 2015 în capitala Ungariei, tema generală a întâlnirii este actorul și arta sa.  

crina-semciuc

Crina Semciuc (Miranda)

Evenimentul reunește la Budapesta 20 spectacole din 13 țări, trupe prestigioase şi producţii teatrale de mare succes, semnate de regizori importanţi din Europa şi din afara spaţiului european, între ei numărându-se: Matthias Langhoff, Toni Servillo, Luk Perceval, Emma Dante, Eugenio Barba, Viktor Rizakov şi mulţi alţii.

furtuna

Fotografii de Augustin Bucur. Sursa foto: Teatrul  Național din București 

„Este important pentru noi să observăm cum teatrele naționale, trupele independente, regizorii, dramaturgii și experții de teatru din toate părțile lumii reacționează la schimbările secolului XXI, declară Attila Vidnyánszky, directorul general al Teatrului Național din Budapesta. În lumea de azi, în care pe de o parte suntem marcați de globalizare, dar pe de altă parte de o nouă împărțire a lumii, mai ales în Europa, care își caută locul și drumul, arta – în mod particular teatrul – este o sursă de noutate, fecunditate și idei provocatoare care ne influențează viața de zi cu zi. 

Vrem ca producțiile prezentate la MITEM să fie experiențe împărtășite de artiști, de spectatori și de experții în domeniu. De aceea am inclus în denumirea noastră termenul de «întâlnire», cu care vrem să transmitem importanța cooperării și a ideii de «împreună», în contrast cu competiția.”

regizorul_alexander_morfov

Alexander Morfov

Aflat la prima ieşire dincolo de graniţele ţării, spectacolul TNB Furtuna a avut premiera în aprilie 2014 şi reprezintă cea de-a doua întâlnire a cunoscutului regizor bulgar, după Vizita bătrânei doamne, cu trupa Naţionalului bucureştean.

MITEM este inclus şi în acest an în cadrul evenimentului Budapest Spring Festival, unul din cele mai importante festivaluri europene dedicat tuturor artelor.

Comunicat al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București 

Trailer Furtuna

logo revista teatrala radioDespre acest spectacol, vezi: Retrospectivă 2014: „Furtuna” de William Shakespeare la Teatrul Național din București

Arhiva Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIBudapest Spring Festival,festival teatru budapesta,furtuna tnb la budapesta,ion caramitru prosperom crina semciuc,MITEM budapesta,shakespeare,teatrul național bucurești
Invitat şi în acest an la unul din cele mai ambiţioase festivaluri europene de teatru, MITEM (Madach International Theater Meeting), organizat de Teatrul Național din Budapesta cu sprijinul Guvernului ungar, Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București va prezenta, sâmbătă 25 aprilie 2015, pe scena mare, spectacolul Furtuna de...