cornel todea gala galaction tvr

În 10 august 2017, Teatrul Național de Televiziune a împlinit 60 de ani. În continuarea acestei sărbători, vă propunem să urmăriți spectacole create de către cei care au scris istoria teatrului tv. Ne aflăm, pe firul amintirilor, în perioada anilor 1978–1998. Spectacolul pe care vi-l propunem săptămâna viitoare este difuzat in memoriam Cornel Todea”Îl osândesc juraţii”scenariu de Octavian Sava şi Cornel Todea după nuvela ”Gheorghe Catalina” de Gala Galaction. În distribuţie: Gheorghe Visu, Teodora Mareş, Monica Ghiuţă, Mircea Albulescu, Răzvan Ionescu, Valentin Uritescu, Eusebiu Ştefănescu, Mitică Popescu. Imaginea: Cristian Muller. Decoruri: Virgil Popa. Costume: Eva Szantay. Ilustrația muzicala: Lidia Danciu. Regia: Cornel Todea.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 21 august 2017, ora 21.10
TVR MOLDOVA: sâmbătă, 26 august 2017, ora 16.00
TVR Internaţional: vineri, 25 august 2017, ora 23.00/ sâmbătă, 26 august, ora 18.00
TVR 3: buminică, 27 august, ora 20.00.

În nuvelistica lui Gala Galaction facem cunoștință cu o lume suspendată între mit și existența dramatică, majoritatea nuvelelor și povestirilor sale bazându-se pe un conflict erotic, care fie că este depășit cu mari sacrificii în numele unor principii morale inflexibile, fie că provoacă adevărate drame atunci când eroii se lasă purtați de valul dragostei mistuitoare.

Cornel Todea

Cornel Todea

Cornel Todea (1935–2012) a fost un regizor român de teatru şi film. Născut la 18 noiembrie 1935 în Cluj, absolvă secţia Regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie București în 1959. Cu peste 50 de montări pe scenele mai multor teatre importante, printre care enumerăm Teatrul Național București, Teatrul ”Nottara”, Teatrul Național din Iași, Teatrul Național din Cluj, Teatrul din Piatra Neamț, Teatrul Mic, Teatrul ”Bulandra” şi Teatrul ”Ion Creangă”, Cornel Todea a fost între anii 1960 şi 1987 regizor artistic de televiziune, dar şi Director al Redacției Teatru-Film, TVR între anii 1969 şi 1971. Fiind distins cu mai multe premii de-a lungul carierei, precum Premiul pentru cea mai bună regie cu spectacolul “Cei mai puternici” de August Strindberg sau Premiul anual al APTR pentru talk-show-ul cu poetul Gellu Naum, regizorul Cornel Todea a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, ”pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea 

costintuchilaTEATRU TVcasa de producție a tvr,Cei mai puternici de August Strindberg,cornel todea,eusebiu ștefănescu,Gheorghe Visu,Îl osândesc juraţii,mircea albulescu,mitică popescu,monica ghiuță,octavian sava,Răzvan Ionescu,teatrul national de televiziune,Teodora Mareş,valentin uritescu,”Gheorghe Catalina” de Gala Galaction
În 10 august 2017, Teatrul Național de Televiziune a împlinit 60 de ani. În continuarea acestei sărbători, vă propunem să urmăriți spectacole create de către cei care au scris istoria teatrului tv. Ne aflăm, pe firul amintirilor, în perioada anilor 1978–1998. Spectacolul pe care vi-l propunem săptămâna viitoare este...