solitaritate avignon ecouri in presa

Spectacolul Solitaritate în regia Gianinei Cărbunariu, prezentat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în selecția oficială a Festivalului de la Avignon, s-a bucurat de un imens succes de public încă de la primele reprezentaţii. De altfel, biletele la toate spectacolele programate până pe 27 iulie s-au epuizat. Spectacolul este însoțit de o expoziție ce poartă semnătura lui Dan Perjovschi, intitulată Ziarul vertical, parte a proiectului „Moving Cities/Oraşe în mişcare”.

imagini-din-spectacolul-solitaritate-de-gianina-carbunariu

Solitaritate, spectacol de Gianina Cărbunariu. Credit foto: AdMAR

Nu numai publicul, ci şi criticii de teatru prezenţi au reacţionat după vizionarea spectacolului, mai multe cronici elogioase apărând în cele mai importante publicaţii franceze. Cotidianul „Libération” titrează în mod sugestiv sub semnătura lui René Solis – La Roumanie des grandeurs şi salută forţa dramatică a acestui spectacol, care este „un portret al României, dar şi o oglindă a Europei”. „Totul este de vânzare în Solitaritate, începând cu locurile din teatru”, notează autorul, care apreciază şi umorul spectacolului, în care bancurile pe tema capitalismului par sǎ le continue pe cele de altǎdatǎ din vremea comunismului. René Solis are cuvinte de laudă pentru „acuitatea privirii politice” a Gianinei Cǎrbunariu şi pentru jocul celor nouă actori din distribuţie, cu accent pe prestaţia actriţei Ofelia Popii.

Agenţia France Presse scrie că „noii demoni ai României sunt prezenţi pe scena de la Avignon”, într-un spectacol care vorbeşte despre „marginalizarea romilor, despre individualismul galopant şi despre corupţie”. AFP o citează pe Gianina Cărbunariu, care spune că această piesă nu pretinde să salveze lumea, ci invită în fiecare seară o comunitate să vină la spectacol, să reflecteze şi să-şi împărtăşească ideile. „Dacă nu încercăm să trăim împreună, atunci riscăm să murim cu toţii!”, subliniază autoarea.

Gianina-Carbunariu-dramacum

Gianina Cărbunariu

Magazinul de actualitate culturală „Les Inrocks” titrează: „Solitaritate”, un portret nemilos al societăţii româneşti. „Tratate cu o ironie cu atât mai eficace cu cât sunt exprimate de actori excelenţi, toate temele abordate de Gianina Cărbunariu se referă la evenimente reale. Punând accent exact pe lucrurile care ne dor, umorul său devastator ne aminteşte de propriile noastre contradicţii de europeni privilegiaţi.”

Până acum România a mai fost invitată în secţiunea oficială a Festivalului de la Avignon în anul 1996, când Silviu Purcărete a prezentat Danaidele. Au mai fost spectacole invitate în secţiunea OFF, însă după 19 ani are loc a doua invitaţie a unui spectacol din ţara noastră în secţiunea IN (oficială).

Solitaritate este o coproducţie a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu și Théâtre National de la Communauté Française de Belgique, în colaborare cu Odéon-Théâtre de l’Europe și Le Festival d’Avignon 2014. O producție originală pentru ORAȘE PE SCENĂ – CITIES ON STAGE, proiect finanțat cu sprijin din partea Comisiei Europene. Un spectacol finanțat cu sprijin din partea Ministerului Culturii din România. Turneul acestui spectacol este realizat, de asemenea, cu sprijin din partea Institutului Cultural Român.

Distribuția: Marius Turdeanu, Ciprian Scurtea, Florin Coşuleţ, Diana Fufezan, Ofelia Popii, Mariana Mihu, Adrian Matioc, Cristina Ragos, Ali Deac. Decor, video şi light design: Andu Dumitrescu. Costume: Andrei Dinu. Muzica: Bogdan Burlăcianu. Coregrafia: Florin Fieroiu;

Daniela Plopeanu

PR, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu

Video

costintuchilaȘTIRIdan perjovschi,danaidele,ecouri presa solitaritate avignon,festivalul de la avignon,gianina cărbunariu,ofelia popii,orașe în mișcare,silviu purcărete,teatrul național sibiu
Spectacolul Solitaritate în regia Gianinei Cărbunariu, prezentat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu în selecția oficială a Festivalului de la Avignon, s-a bucurat de un imens succes de public încă de la primele reprezentaţii. De altfel, biletele la toate spectacolele programate până pe 27 iulie s-au epuizat. Spectacolul este...