prix-ex-aequo-pisica-verde

Spectacolul Teatrului Național Radiofonic – Radio România, Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru, se află în top 4 la secțiunea piese pentru adolescenți a Festivalului „Prix Ex Aequo” (festival de teatru radiofonic pentru tineret) de la Bratislava, ediția a XI-a (8–11 noiembrie 2016).

prix-ex-aequo-2016

Organizat de Radioteleviziunea Slovacă în colaborare cu Uniunea Europeană de Radio (EBU), Prix Ex Aequo este un festival competitiv de piese de teatru radiofonic pentru copii și adolescenți (singurul de acest gen), care oferă posibilitatea de a prezenta rezultatele artistice în această specie de teatru, de a facilita schimbul de experiență și de a menține producția pentru copii a Radioului slovac în contact cu cele mai recente evenimente de pe scena internațională.

Anul acesta la Prix Ex Aequo au participat producții din 14 țări: Bulgaria, Croația, Republica Cehă, China, Germania, Ungaria, Polonia, România, Federația Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Vatican.

coperta-cd_pisica-verde

Pisica verde de Elise Wilk abordează într-o manieră foarte potrivită ca structură, construcție dramatică și construcție a personajelor universul adolescentin, cu temele, modul comportamental și iluziile de astăzi.

Într-un oraş românesc de provincie, șase elevi de liceu trăiesc o viaţă obişnuită, în care școala, relaţiile de prietenie, dorinţa de distracţie domină. Numitorul comun al acestor personaje cu vârste între 16 şi 19 ani și care aparțin unor clase sociale diferite este un plictis general provocat de ceea ce le poate oferi orașul în care trăiesc. La vârsta lor iluziile și mai ales senzația de nemurire sunt aproape palpabile iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care dă titlul piesei, pisica verde, are exact această semnificație a iluziei libertății pe care o caută acești tineri, a dorinței lor de depășire a unor constrângeri, toate reliefate cu naturalețe de autoare, fără gust pentru exces sau caricaturizare. Modul de a se comporta și limbajul personajelor sunt firești și nimic nu poate anticipa tragedia ce urmează să se petreacă.

pisica-verde-elise-wilk-mihnea-chelariu-teatru-radiofonic-premiera

Autoarea renunță deliberat la cronologie şi la acţiunea lineară, propunînd în schimb o compoziţie ingenioasă de dialoguri, introspecţii, rememorări, reveniri şi fragmente retroactive. Adaptarea radiofonică a lui Mihnea Chelaru, care semnează și regia artistică, este la rândul ei ingenioasă, dinamică, cu planuri sonore bine gândite, atributele specifice teatrului radiofonic modern, având o distribuţie cu actori foarte tineri şi talentaţi: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin Potop. Redactor: Costin Tuchilă. Înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu şi Robert Vasiliţă. Regia tehnică şi muzicală: Mădălin Cristescu. Data difuzării în premieră: 25 aprilie 2016, Radio România Actualități.

Spectacolul Pisica verde a obținut Medalia de argint la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016 (Festivalurile Celor mai bune Programe de Radio din Lume, de la New York), secțiunea „Best Drama Special”.

Trailer Pisica verde

Fragment din spectacol

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Nu, n-am văzut pisica verde!, cronică de teatru radiofonic de Paula Romanescu

„Pisica verde”, o piesă cu adolescenți, despre adolescenți, dar pentru părinți, reportaj realizat de Mirela Nicolae

Primele modele în educaţie: părinţii. Creionarea lor radiofonică în spectacolul „Pisica verde”, interviu cu regizorul Mihnea Chelaru, realizat de Mirela Nicolae – la rubrica Teatru și educație

Revista Teatrului Național Radiofonic, ediția 24 aprilie–15 mai 2016, realizator: Magda Duțu

Spectacolele Teatrului Național Radiofonic, „Pisica verde” și „Over the Rainbow”, premiate la New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016

Arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

Arhiva rubricii Premii

costintuchilaTEATRUL NAȚIONAL RADIOFONICelise wilk,pisica verde,prix ex aequo bratislava,teatru pentru adolescenti
Spectacolul Teatrului Național Radiofonic – Radio România, Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru, se află în top 4 la secțiunea piese pentru adolescenți a Festivalului „Prix Ex Aequo” (festival de teatru radiofonic pentru tineret) de la Bratislava, ediția a XI-a (8–11 noiembrie 2016). Organizat...