teatrul maghiar cluj

Cea de-a 225-a stagiune a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj debutează cu participare la mai multe festivaluri. Astfel, după Almagro și Seul, spectacolele teatrului vor fi prezente la Festivalul Național de Teatru și la alte festivaluri din București, Odorheiu Secuiesc, Arad și Gheorgheni. De asemenea, trupei teatrului i se alătură, din această stagiune, Tímea Jerovszky, care vine din Oradea și Francisco Alfonsín, care după mai multe colaborări, devine membru al trupei.

În luna decembrie a acestui an, va avea loc premiera spectacolului ”Angels in America” de Tony Kushner, în regia lui Victor Ioan Frunză, care se va juca în două seri consecutive. Premiera va avea loc în cadrul microstagiunii organizate cu prilejul aniversării a 225-a stagiunii ale teatrului. În cadrul acestei microstagiuni publicul va putea vedea cele mai importante premiere din stagiunile anterioare.

În luna ianuarie 2018, Francisco Alfonsín va pune în scenă, la Sala Studio, nuvela lui Cehov, ”Un roman cu un contrabas”.

Adrian Sitaru va deschide seria regizorilor de film care vor monta spectacole la Teatrul Maghiar și va pune în scenă un text bazat pe filmul ”Ilegitim”.

teatrul maghiar de stat cluj stag 225

Gábor Tompa va monta, în martie 2018, spectacolul ”Los Putrefactos”, care pornește de la revista editată de Federico García Lorca, Salvador Dalí și Luis Buñuel și lucrările contemporanilor lor.

În perioada martie–aprilie 2018, Mihai Măniuțiu va pune în scenă, la Sala Mare, comedia ”Burghezul gentilom” de Molière, după care va urma piesa ”pool (no water)” de Mark Ravenhill montată de Radu-Alexandru Nica. În aceeași perioadă, se va monta și primul proiect câștigător al concursului dedicat tinerilor regizori. Stagiunea se va încheia cu spectacolul ”Lulu” de Frank Wedekind, regia fiind semnată de directorul Teatrului Vígszínház, doamna Enikő Eszenyi.

Gábor Tompa a anunțat în cadrul conferinței de presă și numele celor patru regizori câștigători ai concursului dedicat tinerilor regizori. Proiectele propuse de ei vor fi montate în următoarele două stagiuni: Leta Popescu”(In)vizibil”, Andrei Măjeri”Las Meninas” de Ernesto Anaya, Dorka Porogi”Alice în pat” de Susan Sontag și Ioana Păun”Mercenari/Zsoldos” de Mona Bozdog. Directorul teatrului a mai adăugat că în evaluarea proiectelor s-a ținut seama de claritatea și originalitatea concepției regizorale, de felul în care aceste proiecte se încadrează în programul teatrului și de argumentele aduse pentru realizarea lor.

Pe lângă cele patru proiecte selectate, teatrul va iniția discuții cu alți patru regizori ale căror proiecte pot fi realizate după dezvoltarea concepției regizorale. Aceste proiecte sunt: Mădălin Hîncu”Pinocchio” de Carlo Collodi, Dragoş Alexandru Muşoiu”Snuff” de Chuck Palahniuk, Horváth Anna”Beyer de iarnă” de Saito Ayumu și Andrei Măjeri”Trecătoarea pisicii” de Flavius Lucăcel.

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIAdrian Sitaru,burghezul gentilom,francisco alfonsin,mihai maniutiu,Pinocchio,stagiune 225 teatrul maghiar cluj,teatrul maghiar de stat,Tímea Jerovszky,victor ioan frunză,”Lulu” de Frank Wedekind
Cea de-a 225-a stagiune a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj debutează cu participare la mai multe festivaluri. Astfel, după Almagro și Seul, spectacolele teatrului vor fi prezente la Festivalul Național de Teatru și la alte festivaluri din București, Odorheiu Secuiesc, Arad și Gheorgheni. De asemenea, trupei teatrului i...