teatru tv stagiune 2015

logo mic casa de productie tvrLuni, 31 august 2015, Teatrul Național de Televiziune a avut, cu spectacolul Nepotu’ de Adrian Lustig, în regia lui Horațiu Mălăele, cu Tamara Buciuceanu-Botez,  de trei ori cifra de audiență medie a postului TVR 2. 

Aceasta confirmă, acum, la începutul toamnei, că Teatrul TV de luni seară a redevenit o constantă în viața telespectatorilor. Din septembrie 2013, la inițiativa Casei de producție a TVR, pe TVR 2 au fost difuzate atât producții noi, cât și spectacole de arhivă, integrate într-o serie de propuneri programatice pe toate gusturile.

Anul 2014 a stat sub semnul lui Shakespeare, 2015 este sub cel al lui Cehov. Montările noi, Poveste de iarnă de W. Shakespeare (decembrie 2014) în regia lui Dominic Dembinski sau preluările de spectacole reprezentative în platoul TVR – Unchiul Vanea de A. P. Cehov (noiembrie 2014), în regia lui Yuri Kordonsky (cu Horațiu Mălăele, Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț) s-au alăturat preluărilor de pe scena teatrelor, precum Cei ce nu uită (difuzat în 2015), care a fost inclus în ciclul programului de reevaluare a memoriei „25+25”, început în 2014 și continuat în 2015.

mincinosul de carlo goldoni regia sanda Manu

Mincinosul de Carlo Goldoni, regia: Sanda Manu. Sursa foto: TVR

Acestora li s-au adăugat propunerilor de piese din Arhiva TVR aflate sub semnul omagierii unor importante personalități ale teatrului românesc: recenta difuzare a piesei lui Carlo Goldoni, Mincinosul, prin care o aniversam pe regizoarea Sanda Manu și, totodată, îl aminteam pe Florian Pittiș; sau redifuzarea memorabilei Dimineață pierdută, în regia Cătălinei Buzoianu, după romanul Gabrielei Adameșteanu, cu Tamara Buciuceanu-Botez și Gina Patrichi.

Fragment din Dimineață pierdută

Tot în ultimii doi ani, din toamna lui 2013 încoace, s-au multiplicat platformele de difuzare, reflectând interesul crescut al spectatorilor pentru teatrul TV. În afară de tradiționalul segment de luni seara, de la ora 20.00, păstrat constant, toate producțiile noi, filmate în HD au fost preluate simultan și de TVR HD. TVR HD nu a preluat doar producțiile noi, ci majoritatea celor în format 16:9. TVR 3 a inclus săptămânal, ca reluări în week-end, spectacolele difuzate luni, fie premiere, fie preluări din Arhivă, de TVR 2.  Atenta și îngrijita limbă vorbită în spectacolele televizate se constituie într-un veritabil instrument de păstrare a identității naționale, aceste producții fiind  preluate mai nou și de TVR Moldova sâmbăta, precum și de TVR Internațional, duminica. Acest lucru este cu atât mai important cu cât în Republica Moldova cuvântul  rostit de marii actori ai teatrului românesc răspunde nu doar unor așteptări firești ale populației, ci chiar misiunii televiziunii publice.

Una dintre cele mai semnificative noutăți este programarea de către TVR Iași a unui slot în grila de vară 2015, în week-end, dedicat exclusiv teatrului, și mai ales producțiilor recente și preluărilor realizate sub egida Casei de producție a TVR.

Pentru această toamnă/iarnă intențiile și propunerile Casei de producție a TVR se concentrează asupra unei serii de adaptări moderne ale textelor clasice. O suită de spectacole contemporane continuă principalele proiecte speciale precum „UNITER 25” și „Cehov 155”; redifuzările din arhivă sunt selectate și pe criteriul amprentei actorilor „polihistrioni”.  Stagiunea de toamnă a Teatrului Național de Televiziune a început, de altfel, sub semnul  „Polihistrionii” cu montarea semnată de actorul, regizorul, caricaturistul, artistul și scriitorul Horațiu Mălăele.

În pofida dificultăților  prin care trece SRTV, pentru toamna aceasta ne bucurăm să anunțăm câteva premiere, producții proprii, precum și o serie de preluări ale unor spectacole importante pentru „fotografierea” contemporaneității noastre.

dorel-visan

Dorel Vișan

În 28 septembrie 2015 vom avea o nouă adaptarea a clasicului Cehov, Trei surori în viziunea complexă și, adesea, surprinzătoare a lui Dominic Dembinski, folosind o traducere recentă a Elisabetei Pop. Cum acesta este anul în care sărbătorim centenarul nașterii marelui regizor, actor și scenarist american Orson Welles (6 mai 1915–10 octombrie 1985), vă propunem un text ce pornește de la biografia sa, scris de Richard France, în regia lui Cezar Ghioca. Premiera Al dumneavoastră Orson Welles va fi la doar două zile după comemorarea morții acestui „polihistrion american”, plecat dintre noi cu 30 de ani în urmă.  Misiunea  de a-l întruchipa pe George Orson Welles i-a revenit actorului Dorel Vișan, deopotrivă regizor și poet. La începutul toamnei, ați avut avea ocazia de a urmări producția Femeia perfectă, o adaptare de Mihai Vornicul după o idee de Jean Barbier, în regia lui Marius Bodochi.

Dintre preluările de spectacol clasice, în viziuni moderne, menționăm Tartuffe sau Impostorul de Molière, în regia lui Victor Ioan Frunză, un spectacol provocator, o poveste despre obsesie, spusă în versuri, interzis celor sub 16 ani, și Platonov de A. P. Cehov, montat de Andreea Vulpe la Teatrul din Brăila, precum și viziunea specială a atelierului condus de Antoaneta Cojocaru bazat pe textul cehovian Pescărușul. Vă propunem întânirea cu câțiva dramaturgi contemporani, precum György Spiró și a sa tragicomedie de succes 6 din 49, un proiect de teatru independent al Teatrului De Artă din București, în regia lui Alex Maftei sau piesa autoarei poloneze Elżbieta Chowaniec, Gardenia, în regia tânărului Koltai M. Gábor din Budapesta (preluare realizată în parteneriat cu Institutul Polonez de la București). Acestea se completează cu montarea lui Tudor Chirilă a piesei în două personaje a lui Matei Vișniec, Buzunarul cu pâine, cu Ada Simionică și Ioan Coman.

După cum menționam mai sus, UNITER 25 continuă oferind astfel ocazia unor reîntâlniri cu spectacole de teatru TV câștigătoare ale premiului UNITER: Unde-i revolverul de Gábor Görgey, în regia lui Mircea Cornișteanu (cu Horațiu Mălăele, Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Angel Rababoc, Marian Politic – câștigător 2010); …Escu de Tudor Mușatescu în regia lui Constantin Dicu – câștigător 2000–2001; Totul e un joc de Paul Ioachim, în regia remarcabilului regizor și om de televiziune, teatru și film Cornel Todea (câștigător 1998) și, în ultima zi de luni a lui 2015, o privire înapoi spre evenimentele mineriadei din iunie 1990 cu Aerisirea de Iosif Naghiu, în regia lui Silviu Jicman (câștigător 1996–1997).

Mihai-Fotino-și-Radu-Beligan

Mihai Fotino și Radu Beligan

Dorim să îi readucem în memoria colectivă, prin propunerea de programare, și pe Mihai Fotino, născut acum 85 de ani  (Doctor fără voie de Molière, pusă în scenă în 1975 de Corneliu Popa); pe Dinu Cernescu, la împlinirea a 80 de ani  (Amadeus de Peter Shaffer, cu Radu Beligan – cel mai longeviv actor activ, înscris în Cartea Recordurilor – în rolul lui Salieri); și, în noiembrie, regizorul Petre Sava Băleanu (Micul Eyolf după Ibsen, regizat în 1972, cu o distribuție remarcabilă: Gina Patrichi, Ion Marinescu, Mihaela Murgu, Emil Hossu, I. Ilie, G. Ulmeni, Eugenia Popovici).

Ca urmare a schimbărilor tehnice, a trecerii de la analog la digital din data de 17 iunie 2015, există acum zone întinse în care TVR 2, principalul canal de difuzare al Teatrului TV, nu mai este receptat. De aceea, pentru următorii doi ani ne propunem sa găsim cea mai adecvată soluție pentru difuzarea Teatrul Național de Televiziune pe un spectru cât mai larg, asigurând astfel accesul unui număr mult mai mare de telespectatori. Acești doi ani ne-au arătat că toți cetățenii României, indiferent de locul unde se află sau de înlesnirile tehnice, doresc și trebuie să poată beneficia de râsul contagios al Tamarei Buciuceanu-Botez, de zâmbetul suav al Ginei Patrichi sau de vocea caldă, un poem în sine, a regretatului Florian Pittiș, pentru a numi doar treilogo mic casa de productie tvr dintre marii actori polivalenți ai scenei românești.

Teatrul de televiziune este un proiect coordonat de Casa de producție a TVR şi difuzat pe TVR 2 în fiecare seară de luni. Producător coordonator: András Demeter.

Comunicat al Casei de producție a TVR

logo revista teatrala radio

Vezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

 

costintuchilaTEATRU TVcasa de producție a tvr,cehov,cornel todea,dimineață pierdută,dorel vișan,gina patrichi,ibsen,mihai fotino,orson welles,stagiunea teatru tv,tamara buciuceanu,trei surori
Luni, 31 august 2015, Teatrul Național de Televiziune a avut, cu spectacolul Nepotu’ de Adrian Lustig, în regia lui Horațiu Mălăele, cu Tamara Buciuceanu-Botez,  de trei ori cifra de audiență medie a postului TVR 2.  Aceasta confirmă, acum, la începutul toamnei, că Teatrul TV de luni seară a redevenit o...