Remember, rubrică de de ANNIE MUSCĂ

annie musca despre stefan ciubotarasu remember revista teatrala radio

annie musca eterne reveniri in luna august rememberMi-l amintesc în straiele fermecătorului povestitor humuleștean din filmul Amintiri din copilărie, realizat în 1964 de Elisabeta Bostan, cu vocea lui gravă,  dar caldă, cu vorba tâlcuită… Se pare că regizoarea a fost foarte inspirată în alegerea actorului Ștefan Ciubotărașu în rolul scriitorului Ion Creangă.

Vasluiul adolescenței

Născut în 21 martie 1910 la Lipovăț (Vaslui), actorul, care urmase cursurile Institutului de Teatru de la Iași, ne părăsea într-o zi de 27 august a anului 1970.

Stefan_Ciubotarasu annie musca

Ștefan Ciubotărașu

Pe la vârsta de 11-12 ani, ajungea la București unde tatăl său lucra la Regionala derubrica remember annie musca revista teatrala radio Căi Ferate. A crezut că va deveni pantofar după dorința părinților, dar a revenit acasă la Vaslui, iar mama a considerat că ar trebui să-i ofere libertatea de a studia. Se înscrie la un liceu particular din Vaslui, unde începe să scrie poezie la „Năzuința”, revista școlii și la „Vasluiul”, un ziar local. Inspirația poemelor nu-l va părăsi până în ultimele clipe, așa cum Vasluiul și Iașii tinereții aveau să-i amintească neîncetat de profesorul său de actorie, Mihai Codreanu, de ceilalți dascăli, de colegi, de actori și regizori, de nume mari din istoria teatrului, pe care le numea „prețioase energii”: Constantin Tănase, Agatha Bârsescu, Aglae Pruteanu, Ion Aurel Maican, G. M. Zamfirescu, Eliza Petrăchescu…

În 1929, după absolvirea liceului, se hotărăște să plece la Iași, unde se înscrie la Conservatorul de muzică și artă dramatică. Bacalaureatul îl va susține în 1932 la Bârlad.

Debutul la Iași

roluri stefan ciubotarasuÎn 1934 urca pe scena Teatrului Național din Iași în rolul unuia dintre ucigașii din piesa Macbeth de W. Shakespeare. Pe aceeași scenă va juca și în Doi sergenți (1946) de Carlo Rotti, în regia lui Constantin Ramadan, în Neamul Șoimăreștilor după M. Sadoveanu, cu Sandina Stan, și în Androcles și leul. În 1937, Ciubotărașu juca pe aceeași scenă în Mirtil și Hloe, adaptare de Gheorghe Asachi, în regia lui Ion Sava, cu Nelly Stroescu și Sergiu Dumitrescu; în Hoții lui Schiller, cu regizorul Niculae Massim.

În 1934 se căsătorea la Iași cu Aurora Donose, iar în 1940 se năștea fiica lor, Magda. În 1945, îl găsim pe actorul Ștefan Ciubotărașu în teatrele din București: Alhambra, Comedia și Teatrul Victoriei, Teatrul Regional. În Capitală va reveni în 1950 după doi ani de actorie la Arad.

Doi ani la Teatrul de Stat din Arad

În 1948, odată cu restructurarea teatrelor particulare, Ștefan Ciubotărașu este repartizat la Teatrul de Stat din Arad, unde va interpreta diverse roluri: Cetățeanul turmentat din O scrisoare pierdută (1948) de I. L. Caragiale, în regia lui Alexandru Marius; Harry Brock din M-am născut ieri (1948) de Garson Kanin, în regia lui Nicolae Kirilov; Cu pâine și sare (1949) de Lascăr Sebastian, Lunardo din Bădăranii  (1949) de Carlo Goldoni, în regia lui Alexandru Marius;  Deafer din Sacul cu surprize (1950) de Mark Twain, în propria regie; Lupul și oile (1950) de Ostrovski, în regia lui Sebastian Lascăr. Ultimul rol la Arad a fost muncitorul Raicu din Sabotaj de Francisc Munteanu, în regia lui Alexandru Marius.  

portret stefan ciubotarasu de annie musca revista teatrala radio

Actor în Capitală

În 1950, după un rol la Teatrul Național în Cetatea de foc de Mihail Davidoglu, în regia lui Nicolae Massim, Ștefan Ciubotărașu se instalează la Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, urcând pe scenă în rolul Kruhin din Cui i se supune vremea de Frații Tur, în regia lui Ion Olteanu, cu Jules Cazaban în rolul Ceasornicarului. A urmat Ivan Petrov din Pădurea (1951) de Ostrovski, în regia lui Walter Siegfried. Sub aceeași baghetă regizorală va fi Prohor din Vassa Jeleznova (1953) de Maxim Gorki, alături de Doamna Bulandra în rolul titular și Clody Bertola în Ana, în Van Buck din Un capriciu (1955) de Alfred de Musset, și în Ioniță din Trei generații (1956) de Lucia Demetrius.

Sub îndrumarea regizorului Liviu Ciulei, a fost Ghiță Cotoroiu din Oameni de azi (1952) de Lucia Demetrius, H. C. Curry din Omul care aduce ploaia (1957) de Richard Nash, Capelanul din Sfânta Ioana de G. B. Shaw (1958), Luca din Azilul de noapte (1960) de Maxim Gorki, Collot din Moartea lui Danton (1966) de Georg Büchner,  cu regizorul în rolul lui Danton, apoi portarul din Macbeth (1968) de W. Shakespeare.

Stefan_Ciubotarasu ion creanga

Cadru din filmul Amintiri din copilărie, 1964

Ștefan Ciubotărașu a întruchipat un Fanache Verzea din Arcul de triumf (1954) de Aurel Baranga  în regia lui Sică Alexandrescu, un Sbierea din Răzvan și Vidra (1955) de B. P. Hașdeu, în regia lui Ion Olteanu, și un veritabil domn Tache în Tache, Ianke și Cadâr (1957) de V. I. Popa, în regia lui N. Al. Toscani. A fost Semionov din Livada de vișini (1958) de Cehov, în regia Marettei Sadova, cu Boris Ciornei în Lopahin, apoi Piscik din aceeași piesă cehoviană sub bagheta lui Lucian Pintilie în 1967; Căpitanul Shotover din Casa inimilor sfărâmate (1963) de G. B. Shaw, în regia lui Radu Penciulescu; Miller din Intrigă și iubire (1965) de Fr. Schiller, în regia lui Dan Nasta, și personajul central din Sfântul Mitică Blajinu (1966) de Aurel Baranga, sub îndrumarea lui Dan Nemțeanu.

Ultima apariție la „Bulandra” a actorului care se impusese prin ținută și profesionalism a fost  Engstrand din Strigoii lui Ibsen, un spectacol regizat de Marietta Sadova și Gheorghe Miletineanu, cu premiera în noiembrie 1969.

Stefan_Ciubotarasu in telegrame de i l caragiale

Cu Alexandru Giugaru în filmul Telegrame, 1959

Teatrul la microfon

Vocea impunătoare a actorului i-a atras și pe regizorii de teatru radiofonic. Astfel maestrul Constantin Moruzan îl distribuia în piesa Plicul (1955) de Liviu Rebreanu, adaptare de Ioan Masoff, cu Nicu Dumitriu, Virginica Romanovski, Grigore Vasiliu Birlic, Radu Beligan, Niky Atanasiu, Ion Talianu.

fonoteca de aur editura casa radio

Vocea actorului s-a păstrat în Arhiva de aur a Radioului în câteva zeci de piese. Unele dintre ele, capodopere ale genului. Înşir’te mărgărite de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Zirra, Mitică Popescu de Camil Petrescu sub bagheta lui Paul Stratilat, Baltagul și Hanul Ancuţei, creații sadoveniene, prima pusă în undă de Constantin Moruzan și a doua de Elena Negreanu; Triumful talentului de I. L. Caragiale, în seria de Momente și schițe în regia lui Ion Vova (apărute pe CD la Editura Casa Radio, Momente și schițe, II, 2012) ; Omul care aduce ploaia, piesa lui Richard Nash pusă în scenă la „Bulandra” de Liviu Ciulei în 1957 (de asemenea editată pe CD de Casa Radio, 2011). Altă piesă montată la „Bulandra”, apoi înregistrată pentru teatrul radiofonic a fost Tache, Ianke şi Cadâr, cu aceeași distribuție și același regizor, N. Al. Toscani. O creație memorabilă rămâne și rolul din Ploşniţa de Maiakovski, în regia lui Paul Stratilat.

Ștefan Ciubotărașu în Omul care aduce ploaia de Richard Nash, regia: Liviu Ciulei. Data difuzării în premieră: 23 iunie 1957 – fragment 

medalie stefan ciubotarasu

27 august 1970

La doar 60 de ani, actorul părăsea scena și ecranul. Chipul lui într-unul din rolurile remarcabile din filmul Columna stă pe o monedă de argint emisă la 16 august 2010 de Banca Națională a României cu prilejul Centenarului Ștefan Ciubotărașu. Doar chipul actorului Grigore Vasiliu  Birlic se mai află pe o astfel de monedă.

Filmografie

Desfășurarea (1954). Regia Paul Călinescu (rol: Prunoiu, Președintele Sfatului Popular)

Brigada lui Ionuț (1954). Regia Jean Mihail

Mândrie (1956). Regia Marius Teodorescu

O mică întâmplare (1957). Regia Gheorghe Turcu

Râpa dracului (1957). Regia Jean Mihail

Pasărea furtunii (1957). Regia Dinu Negreanu

Erupția (1957). Regia Liviu Ciulei

Valurile Dunării (1959). Regia Liviu Ciulei

Avalanșa (1959). Regia Gheorghe Turcu

Telegrame (1959). Regia Gheorghe Naghi și Aurel Miheleș

Furtuna (1960). Regia Andrei Blaier și Sinisa Ivetici

Portretul unui necunoscut (1960). Regia Andrei Călărașu

Setea (1960). Regia Mircea Drăgan

A fost prietenul meu (1961). Regia Andrei Blaier

Omul de lângă tine (1961). Regia Ilarion Ciobanu

Porto-Franco (1961). Regia Paul Călinescu

stefan ciubotarasu in filmul celebrul 702

Ștefan Ciubotărașu în filmul Celebrul 702

Celebrul 702 (1962). Regia Mihai Iacob și Alexandru Mirodan

Lupeni 29 (1962). Regia Mircea Drăgan

Cerul n-are gratii (1962). Regia Francisc Munteanu

La vârsta dragostei (1963). Regia Francisc Munteanu

Partea ta de vină (1963). Regia Mircea Mureșan

Amintiri din copilărie (1964). Regia Elisabeta Bostan

Merii sălbatici (1964). Regia Alecu Croitoru

ciulei-padurea-spanzuratilor-stefan-ciubotarasu

În Pădurea spânzuraților

Pădurea spânzuraților (1964). Regia Liviu Ciulei

Străinul (1964). Regia Mihai Iacob

Neamul Șoimăreștilor (1965). Regia Mircea Drăgan

Golgota (1966). Regia Mircea Drăgan

Diminețile unui băiat cuminte (1967). Regia Andrei Blaier

Subteranul (1967). Regia Virgil Calotescu

Cerul începe la etajul III (1967). Regia Francisc Munteanu

Stefan_Ciubotarasu in filmul columna

În filmul Columna

Columna (1968). Regia Mircea Drăgan

Apoi s-a născut legenda (1968). Regia Andrei Blaier

Sâmbăta morților (1968)

Războiul domnițelor (1969). Regia Virgil Calotescu

Așteptarea (1970). Regia Șerban Creangă

Filmul Amintiri din copilărie, regia: Elisabeta Bostan, 1964 – integral 

Filmul Celebrul 702, regia: Mihai Iacob și Alexandru Mirodan, 1962 – integral

Filmul Neamul Șoimăreștilor, regia: Mircea Drăgan, 1965 – integral

annie musca portrete actori biografii

Annie Muscă

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

Vezi: arhiva rubricii Remember

costintuchilaREMEMBERannie muscă,baltagul,biografii annie muscă,birlic,elisabeta bostan amintiri din copilarie,filmografie stefan ciubotarasu,liviu ciulei,mari actori români,mihai iacob,mircea drăgan,moartea lui danton,momente si schite,monedă de argint stefan ciubotărașu,omul care aduce ploaia,on creangă,portret actor stefan ciubotarasu,richard nash,scena si ecranul,ștefan ciubotărașu,stefan ciubotarasu la teatrul radiofonic
Remember, rubrică de de ANNIE MUSCĂ Mi-l amintesc în straiele fermecătorului povestitor humuleștean din filmul Amintiri din copilărie, realizat în 1964 de Elisabeta Bostan, cu vocea lui gravă,  dar caldă, cu vorba tâlcuită... Se pare că regizoarea a fost foarte inspirată în alegerea actorului Ștefan Ciubotărașu în rolul scriitorului Ion...