Interviu realizat de RALUCA RĂDULESCU

interviu cu regizorul stefan iiordanescu

Vineri, 17 februarie, de la ora, 19.00 şi sâmbătă, 18 februarie 2017, de la ora 19.00, la Mansarda Bastionului Maria Theresia din Timișoara Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” prezintă premiera spectacolului Atentate la viața ei de Martin Crimp. Regia artistică:  Ștefan Iordănescu. Traducere de Marian Popescu. În distribuţie: Laurenţiu Pleşa, Octavia Petrişor, Mădălina Ghiţescu-Petre, Radu Popescu, Raul Bastean, Raluca Grumăzescu, Mădălina Toderaş, Sebastian Vâlcea, Raul Lăzărescu. Scenografie şi muzică: Dorothea Iordănescu. Light design: Alexandru Stănescu. Video design: Lucian Matei. Mişcare scenică: Mădălina Ghiţescu-Petre.
Durata spectacolului: 1h 35 min (fără pauză).
Spectacol recomandat persoanelor cu vârsta peste 15 ani.
Prețul unui bilet este de 10 lei.

afis atentate la viata ei teatrul merlin

Britanicul Martin Crimp s-a născut în 14 februarie 1956, în Dartford, Kent. Critica i-a pus eticheta de practician al şcolii ”in-your-face” (şcoală în care tinerii dramaturgi prezintă materiale vulgare, șocante și conflictuale pe scenă, cu scopul de a implica şi de a avea impact asupra publicului), cu toate că el nu a acceptat niciodată acestă etichetă.

Crimp s-a facut remarcat datorită dialogurilor lui concise, a tonului de detaşare emoţională, a viziunii sumbre asupra relațiilor umane – nici unul dintre personajele sale nu experimentează dragostea sau bucuria – şi pentru preocuparea mai degrabă pentru limbaj şi forma teatrală, decât pentru narațiune.

Pentru piesa The Treatment/Tratamentul, Martin Crimp a luat, în 1993, Premiul John Whiting.

Atentate la viaţa ei este probabil cel mai apreciat text al autorului si cu siguranță, unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare ale acestuia. După ce a avut premiera la Royal Court în 1997, piesa a fost tradusă în douăzeci de limbi. În această piesa postmodernistă, replicile nu sunt atribuite unui anumit personaj și nici nu se precizează câţi actori ar trebui să joace în piesa. Această lucrare a fost fragmentată deliberat pentru a provoca spectatorii să îşi redefinească  noțiunea despre ceea ce constituie o ”piesă” și  pentru a se întreba dacă cineva există dincolo de modelele pe care tot noi le construim.

atentate la viata ei

Imagine din spectacol. Foto: Alin Zelenco

Iată ce scrie ”The Guardian” despre Atentate la viaţa ei:
”Cele 17 scenarii pentru teatru ale lui Martin Crimp oferă perspective multiple asupra decedatei Anne, cea care îşi poate schimba mereu forma. E posibil ca ea să fi fost un terorist urban, un ghid turistic, un porno star, sau un artist al cărui subiect au fost repetatele sale tentative de sinucidere. La un moment dat, devine chiar o mașină, Anny, care survolează plajele albe ale lumii, dar nu are «nici un loc pentru ţigani, arabi, evrei, turci, kurzi, negri sau oricare dintre aceste gunoaie umane».

Textul este un atac la definiţiile limitative şi e greu să încerci să îi dai vreun sens. Dar, parţial, Crimp urmăreşte ideea pirandelliană conform căreia identitatea coerentă este un mit.

Autorul  merge chiar mai departe în poemul lui în proză şi induce ideea ca ego-ul fiecăruia dintre noi este erodat constant de un amestec de consumerism agresiv, capitalismul global şi progres tehnologic.”

raluca-radulescu

Raluca Rădulescu

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Interviu

Arhiva rubricii Reportaj

costintuchilaINTERVIUDartford,interviu rtr,kent,Laurenţiu Pleşa,Mădălina Ghiţescu-Petre,Mădălina Toderaş,Martin Crimp,Octavia Petrişor,radu popescu,Raluca Grumăzescu,raluca radulescu,Raul Bastean,Raul Lăzărescu,Sebastian Vâlcea,ștefan iordănescu,The Treatment
Interviu realizat de RALUCA RĂDULESCU Vineri, 17 februarie, de la ora, 19.00 şi sâmbătă, 18 februarie 2017, de la ora 19.00, la Mansarda Bastionului Maria Theresia din Timișoara Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” prezintă premiera spectacolului Atentate la viața ei de Martin Crimp. Regia artistică:  Ștefan Iordănescu. Traducere de Marian Popescu....