aniversare st mihailescu braila teatrul odeon

Teatrul Odeon din București are plăcerea să vă invite marţi, 3 februarie,eveniment teatral sigla 2 ora 18.00, Sala Studio, la evenimentul Ştefan Mihăilescu-Brăila – 90. In memoriam, organizat cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea actorului. Prezintă: Dorina Lazăr (directorul Teatrului Odeon), Rodica Mandache (actriţă), Ion Cazaban (critic de teatru), Călin Stănculescu (critic de film).

Din program:

Dezvelirea bustului realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu

Proiecţie de film – Un portret realizat de Casa de Producţie a Televiziuniistefan-mihailescu-braila de rodica mandache Române

Va fi disponibil la vânzare volumul dedicat actorului de către Rodica Mandache – O carte atipică, despre un actor atipic – Ştefan Mihăilescu-Brăila, apărut la Editura Oscar Print, Bucureşti, în 2010. 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Ştefan Mihăilescu-Brăila s-a născut pe 3 februarie 1925 la Brăila, dedicându-se carierei scenice de timpuriu. Din 1949 până în 1954, a jucat la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, iar din 1957 până în 1985 a fost actor la Teatrul Giuleşti din Bucureşti (actualul Teatru Odeon).

stefan mihailescu braila

Ştefan Mihăilescu-Brăila

A colaborat cu mari regizori – Horea Popescu, Lucian Giurchescu, Mihai Dimiu, Dinu Cernescu sau Alexa Visarion, sub îndrumarea cărora a realizat rolurile Cadâr din Take, Ianke și Cadâr de V. I. Popa, Arturo Ui din Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht, Béranger din Regele moare de Eugen Ionescu, Iorgu Langada din …Escu de Tudor Mușatescu, Dude în Milionarul sărac de Tudor Popescu, Puntilla în Puntilla și sluga sa Matti de Bertolt Brecht, pentru a da doar câteva exemple din creaţiile actorului care iubea dramele pentru profunzimea lor, dar devenise genial în comedie.

stefan mihailescu braila in filmul Secretul lui bachus

Ștefan Mihăilescu-Brăila în filmul Secretul lui Bachus

A debutat în cinema în 1957, jucând în peste 60 de producţii cinematografice. Bachus din filmul Secretul lui Bachus (1984), realizat de regizorul Geo Saizescu, a fost ultimul mare rol al lui Ștefan Mihăilescu Brăila.

A apărut în numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune şi a fost distribuit în peste 250 de piese de teatru radiofonic.

Actorului Ștefan Mihăilescu-Brăila i s-a acordat titlul de Artist emerit al Republicii Populare Române, iar în 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

A murit în 19 septembrie 1996 la București. 

stefan mihailescu braila portret de adelaida mateescu

Ștefan Mihăilescu-Brăila, portret de prof. Adelaida Mateescu

Bustul din bronz care se va dezveli cu această ocazie a fost realizat de sculptorul Dragoş Cătălin Munteanu şi este primul dintr-o galerie de busturi care vor împodobi foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon. 

stefan mihailescu braila aniversare la teatrul odeon bucuresti

Dragoş Cătălin Munteanu s-a născut în 1976, la Tulcea, iar din 1995 trăiește și lucrează în București. În 2005 a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, secția Sculptură.

A participat la mai multe simpozioane naţionale şi internaţionale din Bucureşti, Petroșani, Baia Mare, Ruse (Bulgaria) şi Menet – Auvergne (Franţa).   

A câştigat mai multe premii la concursuri naţionale pentru sculptură, realizând busturile actorilor Gheorghe Dinică (situate în centrul istoric al Bucureștiului şi în Cimitirul Bellu), Jean Constantin (la Constanţa), dar şi ale lui Grigore Moisil, Gavrilă Simion (la Tulcea), Nicolae Cajal (Arad), Henri Coandă. În 2014 a realizat bustul monumental al lui Nicolae Cajal, care va fi inaugurat în această primăvară în București.

Comunicat al Teatrului Odeon din București

Ştefan Mihăilescu-Brăila în La un pas de moarte, dramatizare după nuvela lui Ilf şi Petrov, regia: Mihai Pascal, Teatrul Național Radiofonic. Data difuzării în premieră: 24 iulie 1966 – integral

logo revista teatrala radioVezi: Ștefan-Mihăilescu Brăila la rubrica Remember de Annie Muscă

Arhiva Teatrul Odeon din București

 

costintuchilaANIVERSAREadelaida mateescu,bust stefan mihailescu braila de dragoș cătălin munteanu,dorina lazăr,mihai pascal,rodica mandache volum despre stefan mihailescu braila,stefan mihailescu braila,teatrul odeon aniversare ștefan mihăilescu brăila 90
Teatrul Odeon din București are plăcerea să vă invite marţi, 3 februarie, ora 18.00, Sala Studio, la evenimentul Ştefan Mihăilescu-Brăila – 90. In memoriam, organizat cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la naşterea actorului. Prezintă: Dorina Lazăr (directorul Teatrului Odeon), Rodica Mandache (actriţă), Ion Cazaban (critic de teatru), Călin Stănculescu (critic de film). Din...