Cronică de teatru de RĂZVANA NIȚĂ

hop si noi in fnt

În programul ediţiei din acest a Festivalului Naţional de Teatru a fost inclus şi spectacolul HOP şi noi în FNT, o selecţie a celor mai reprezentative creaţii artistice premiate la începutul toamnei la Costineşti.

Ada-Lupu-

Ada Lupu

Vorbim de laureaţii: Ada Lupu (Premiul Ştefan Iordache şi Premiul Publicului), Ana Maria Bercu (Premiul pentru cea mai bună actriţă, Secţiunea Individual) şi Andrei Ciopec (Premiul pentru cel mai bun actor, Secţiunea Individual) dar şi de spectacolul câştigător al secţiunii Grup: Paravan – două telefoane (scenariul şi regia: Matei Lucaci Grunberg, cu: Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba).

ana maria bercu

Ana Maria Bercu

Publicul prezent în sala Teatrului Excelsior a putut admira deopotrivă talentul, expresivitatea dar mai ales creativitatea protagoniştilor. Fie că vorbim de abordări inedite ale unor partituri clasice (vezi Ana Maria Bercu în Nina Zarecinaia) de forţa expresivităţii corporale ca în cazul Adei Lupu ce şi-a demonstrat din plin abilitatea de a crea emoţie prin animaţie sau de dezinvoltura sinceră, adevărul autentic transmis de Andrei Ciopec în monologul lui Dorel, concluzia e aceeaşi – există resurse de prospeţime şi valoare autentică în teatrul românesc de mâine. 

ANDREI CIOPEC

Andrei Ciopec

Este remarcabil felul în care fiecare tânăr actor a ştiut să-şi creeze momentul, a avut imaginaţie, bun gust şi intuiţie pentru a naşte veritabile mini-show-uri, preambul pentru o viitoare carieră de succes. Premisele sunt bune, felul în care au sondat în propriile resurse şi au chestionat partitura pe care au lucrat, relevă seriozitate, conştiinciozitate şi, nu în ultimul rând apetit cultural.

Ce se va întâmpla mai departe ţine de curajul celor pe care i-am văzut sâmbătă, 1 noiembrie 2014, de forţa personalităţii lor artistice, de tenacitatea, intransigenţa cu care îşi vor urma visul şi –  de ce nu? – de noroc.

Nu ne rămâne decât să le urăm o carieră frumoasă, o călătorie miraculoasă în acest univers magic, entuziasm şi să păstreze în permanenţă viu ceva din emoţia, inocenţa şi fragilitatea acestui debut.

razvana nita

  Răzvana Niță. Foto: Petre Lupu

Arhiva rubricii Spectator, ca la teatru de Răzvana Niță

logo revista teatrala radioAlte articole de Răzvana Niță: Va fi ora exactă 

Quo Vadis, Marie…cronică de teatru

„Port doliul vieţii mele…”, cronică de teatru 

Cu seriozitate, despre umor, cronică de teatru

Dance me to the end of love

Istoria pe scenă

Seducţia vocilor şi actualitatea clasicilor, cronică de teatru radiofonic

Constantin Brâncoveanu – cu trei zile înaintea Învierii, cronică de teatru radiofonic

Tablouri într-o expoziţie, cronică de teatru radiofonic

Aventura care schimbă destine, cronică de teatru radiofonic

Moartea glumeşte până la capăt, cronică de teatru radiofonic

Între Mitică, prinţul mahalalei şi Hamlet, prinţul Danemarcei 

Teatru în grădină – Comedii, capriţuri, pamplezircronică de carte

Caragiale – între exces şi blestemul veşnicei actualităţi, cronică de carte

Există și întâmplări fericite

logo revista teatrala radio

Vezi și alte cronici ale spectacolelor din FNT 2014: FNT 2014 CRONICA DE TEATRU

costintuchilaFNT 2014 CRONICA DE TEATRUada lupu,ana maria bercu,andrei ciopec,cronici de razvana nita,hop si noi in fnt,nina zarecinaia,paravan doua telefoane,răzvana niță,teatrul excelsior,tineri actori in fnt 2014

Cronică de teatru de RĂZVANA NIȚĂ În programul ediţiei din acest a Festivalului Naţional de Teatru a fost inclus şi spectacolul HOP şi noi în FNT, o selecţie a celor mai reprezentative creaţii artistice premiate la începutul toamnei la Costineşti. Ada Lupu Vorbim de laureaţii: Ada Lupu (Premiul Ştefan Iordache şi Premiul...