adunarea pasarilor Teatro_da_Trindade_Iisboa

festivalul-de-la-almada-portugaliaÎn perioada 4–18 iulie 2016 s-a desfăşurat cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada și Teatro da Trindade din Lisabona, a prezentat spectacolul cu obiecte animate Adunarea păsărilor după Farid Udin Attar, în interpretarea actorilor de la Teatrul „Țăndărică” din București. Spectacolul a avut loc duminică, 17 iulie, ora 18.00, în sala mare a Teatrului da Trindade din Lisabona, umplută până la refuz. La finalul reprezentației, publicul portughez (circa 400 de persoane) a răspuns cu ropote de aplauze, elogiind prestația de excepție a artiștilor români.

adunarea pasarilor festival almada 2016

În plus, România a fost reprezentată la ediția 2016 a FTA și de actorul Ionuț Caras de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca, care, la invitația directorului festivalului portughez, a susținut 10 ateliere de teatru pentru elevii de la diverse școli de specialitate din Almada. Atelierele au avut loc în limba engleză, între 5 și 12 iulie, în intervalul orar 11.00–15.00, la Teatrul Municipal Joaquim Benite din Almada (Sala de Ensaios) și au beneficiat de o medie de 15 participanți pe atelier.

teatrul tandarica adunarea pasarilor almada portugalia

Participarea lui Radu Croitoru, jurnalist și manager al Radio România Cultural, la ediția FTA 2016, a adus cu sine o mai mare vizibilitate a festivalului portughez în România și, implicit, a participării companiei de teatru „Țăndărică” la FTA. Această vizibilitate s-a tradus în diverse materiale scrise și audio în presa românească, între care se cuvine amintit articolul publicat în 18 iulie, pe site-ul Radio România Cultural, alături de un fișier audio cu corespondența directă de la Lisabona (http://www.radioromaniacultural.ro/succes_teatral_romanesc_la_lisabona-52254), sub titlul Succes teatral românesc la Lisabona.

adunarea pasarilor teatrul tandarica

Adunarea păsărilor. Sursa foto: ICR Lisabona

Prin colaborarea de anul acesta cu Festivalul de Teatru din Almada, ICR Lisabona a reușit să intensifice, încă o dată, schimburile culturale în domeniul teatral dintre țara noastră și țara în care activăm. În plus, ICR a făcut posibilă participarea a cinci profesioniști din Portugalia la ediția 2016 a unuia din importantele festivaluri de teatru din România – Întâlnirile Internaționale de la Cluj –, colaborarea aceasta urmând să se concretizeze în noi proiecte culturale româno-portugheze. De altfel, spectacolul Adunarea păsărilor în interpretarea actorilor de la Teatrul Țăndărică din București a fost adus la Lisabona în urma unui proiect de mobilitate implementat de catre ICR Lisabona, prin intermediul căruia directorul Teatrului da Trindade, Rui Sérgio, a participat la ediția 2015 a FNT, unde a vizionat diverse spectacole românești, printre care și pe cel ales să fie adus la Festivalul Internațional de Teatru din Almada 2016.

Comunicat al Institutului Cultural Român de la Lisabona

LOGO RT CU CHENARVezi și: Prezențe românești la Festivalul Internațional de Teatru de la Almada, Portugalia

„Adunarea păsărilor” la Teatrul „Țăndărică”, cronică de teatru de Mariana Ciolan

Păsările, ca şi oamenii… visează să zboare, cronică de teatru de Răzvana Niță

Arhiva rubricii Festivalul de la Almada de Raluca Rădulescu, 2015

costintuchilaFESTIVALURIadunarea pasarilor,Farid Udin Attar,icr lisabona,teatro da trinidade lisboa,teatrul tandarică
În perioada 4–18 iulie 2016 s-a desfăşurat cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internațional de Teatru de la Almada, cea mai importantă manifestare de acest gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, alături de Compania de Teatru din Almada și Teatro da Trindade din Lisabona, a prezentat spectacolul cu obiecte...