gina patrichi in vocea umana de jean cocteau pusa roth rtr
Gina Patrichi în Vocea umană de Jean Cocteau

gina patrichi comemorare 20 ani revista teatrala radio

Poet, prozator, dramaturg, artist plastic (desen, ceramică, litografie, tapiserie, sculptură etc.), Jean Cocteau este considerat un artist complet.

jean cocteau

Jean Cocteau

Vocea umană, piesă într-un act, s-a jucat pentru prima dată la Théâtre-Français, în  17 februarie 1930, în interpretarea actriţei Berthe Bovy. Vocea umană este un text invadat de tăceri. Femeia care vorbeşte nu are nume, ea nu este decât o voce. Dacă pe scena de scândură te poţi „sprijini” pe un decor, chiar dacă este minimal, pe jocul de lumini sau chiar pe mişcarea scenică, la radio, toate acestea trebuie suplinite prin nuanţe, prin inflexiunile vocii, ca să poţi da credibilitate textului.

gina patrichi 20 de ani de la moarte

Gina Patrichi

Acest text este scris pentru un tip deosebit de actriţă, de aceea nu multe s-au încumetat să joace acest rol, infernal prin tăcerile care „vorbesc”, prin schimbările de comportament ce generează un fel de mişcare asemănătoare fluxului şi refluxului mării, prin stări la vedere ce ascund, temperează, acutizează dialogul femeii cu ea însăşi, sau cu El, presupus, real sau imaginar. El, iubitul, a părăsit-o în favoarea alteia. Ea, femeia, are doar telefonul la îndemână pentru a-l întreba, pentru a-l convinge sau, de ce nu, pentru a-i spune adio.

gina patrichi in vocea umana de jean cocteau pusa roth

Ce a realizat Jean Cocteau, aşezând pe scenă o femeie şi un telefon? A reuşit să descifreze sufletul uman, să-l pună la încercare, să-l destrame şi să-l recompună, în egală măsură. O femeie singură, undeva, la capătul firului, un bărbat, poate o iluzie, sau poate chiar o minciună. Rolul acesta a fost interpretat la Radio de Gina Patrichi, o actriţă ca o metaforă, ca un fior, ca un strigăt, ca o iubire, o mare actriţă cu ştiinţă şi înţelegere a textului. Gina Patrichi a creat o lume, a dezvăluit ascultătorului toate secretele acestui text, creând în acelaşi timp o magie a cuvintelor. Am ascultat piesa – nu e prima dată – dar am fost surprinsă, iar şi iar, de felul unic de a interpreta acest rol. Personajul creat de Gina Patrichi are demnitate dar şi umilinţă, dă dovadă de înţelegere dar şi de disperare, trece prin toate registrele vocii, dar şi ale firii umane, și dragostea, şi teama, şi durerea, şi răbdarea, şi revolta care se împletesc continuu ca sunetele unei simfonii tragice. Pentru că vocea, vocile-trăiri sunt ca instrumentele dintr-o orchestră, dirijate magistral, creând acea magie care te reţine să ajungi la final. Femeia fără nume din piesa lui Cocteau a căpătat un nume prin interpretarea formidabilă a Ginei Patrichi.

Pușa Roth

Vocea umană de Jean Cocteau. Traducere și adaptare radiofonică de Manase Radnev. Regia artistică: Titel Constantinescu. Interpretează: Gina Patrichi. Regia de studio: Rodica Leu. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 1982.

 Gina Patrichi în Vocea umană de Jean Cocteau. Regia artistică: Titel Constantinescu. Data difuzării în premieră: 12 decembrie 1982 – fragment


Grafică și ilustrații de Costin Tuchilă. Editare multimedia: Maria Andronache.

logo revista teatrala radioReamintim că Revista Teatrală Radio a dedicat luna martie 2014 actriței
GINA PATRICHI

Vezi: Gina Patrichi – 20

Gina Patrichi la rubrica „Remember” de Annie Muscă

Gina Patrichi: Amintiri din turnee de Annie Muscă

In memoriam Gina Patrichi la TVR

Liftul societăţii sau liftingul sentimental, cronică de teatru radiofonic de Cristina Chirvasie

 

costintuchilaPROFIL TEATRALamintiri gina patrichi,berthe bovy,conversaţie la telefon,gina patrichi,gina patrichi vocea umană,jean cocteau,la voix humaine,mari actori români,medalion gina patrichi 20 de ani de la moarte,pusa roth despre voce umană,simfonie tragică,teatrul tăcerilor,telefon,titel constantinescu
Gina Patrichi în Vocea umană de Jean Cocteau Poet, prozator, dramaturg, artist plastic (desen, ceramică, litografie, tapiserie, sculptură etc.), Jean Cocteau este considerat un artist complet. Jean Cocteau Vocea umană, piesă într-un act, s-a jucat pentru prima dată la Théâtre-Français, în  17 februarie 1930, în interpretarea actriţei Berthe Bovy. Vocea umană este...