danaidele silviu purcarete tvr

La exact 20 de ani de la premieră, Televiziunea Română difuzează luni, 6 aprilie 2015, la ora 20.00, spectacolul Danaidele pe TVR2, spectacol impresionant cu o distribuție de „zei” – Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale – și un personaj colectiv alcătuit din cincizeci de femei și cincizeci de bărbați. 

silviu purcarete

Silviu Purcărete

logo mic casa de productie tvrCasa de producție a TVR propune spre difuzare, pentru a-l sărbători pe regizorul Silviu Purcărete care a împlinit sâmbătă, 4 aprilie, 65 de ani, una dintre cele mai tulburătoare montări scenice ale creatorului, Danaidele, jucată în română și în franceză. Text bazat pe scrierile lui Eschil. Traducerea textelor originale: Paul Mazon și Alexandru Miran. Scenariul și regia: Silviu Purcărete. Îneveniment teatral sigla 2 distribuție: Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale, Adriana Irimescu, Andreea Pârvu, Ramona Atanasoaie, Alin Olteanu, Lucian Dolgan, Mihai Giuritan, alături de o sută de tineri  actori ce alcătuiesc personajele colective: Danaidele și Egiptenii. Asistent regie:  Paul Chiribuță. Muzica: Iosif Herțea. Scenografie: Ștefania Cenean. 

Echipa TV: Redactor: Doina Teodoru. Director imagine: Laurențiu Popescu. Regia de montaj: Emilia Andreescu, Manuel Apostol. Regia: TV Constantin Dicu.

 Durata: 111 minute. 

Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.

Danaidele foto 02

Spectacolele lui Silviu Purcărete au călătorit pe toate meridianele lumii, din Brazilia până în Marea Britanie, de la Viena la New York. Adeptul unui teatru de imagine, în care un rol extrem de important îl joacă personajul colectiv, Silviu Purcărete a creat în 1995 o co-producție a Teatrului Național craiovean cu Festivalurile de la Avignon, Viena și Amsterdam, spectacolul Danaidele, inspirat din textele lui Eschil, Danaidele, Rugătoarele și Egiptenii

Danaidele foto 11

Purcărete a pornit de la ideea că acest text despre nevoia de refugiu, de adăpost, de protecție se potrivea foarte bine climatului socio-politic al anilor ’90, vălmășagului de căutări ale unei identități naționale, războaielor balcanice, între republicile fostei Iugoslavii, cu ale lor valuri de refugiați, precum și tuturor transformărilor socio-politice post 1989. „Aceasta este povestea mitului nașterii poporului grec, adică al umanității europene. Acest mit istorisește nunta blestemată a fiicelor lui Danaos cu egiptenii. […] De ce această poveste scrisă de Eschil acum mai mult de două milenii, din care s-au păstrat doar fragmente, este și astăzi la fel de mișcătoare? Poate pentru că vorbește de fapt, de lucruri care ne sunt familiare astăzi – exilul, dezrădăcinarea, teama de celălalt, identități și diferențe culturale. Și exact aici au găsit demonii zilelor noastre un teritoriu propice jocurilor lor de pace și război.” 

Danaidele foto 10

Pentru spectacolul Danaidele, personajul colectiv și energia sa sunt definitorii. Iată ce le spunea regizorul celor 100 de tineri interpreți ai fiicelor lui Danaos și fiilor lui Aigyptos la repetițiile de acum 20 de ani: „Devin rugător, deci îți cer protecție. Tu, ca cetățean al unei cetăți grecești, erai obligat să acorzi protecție acelui rugător. Pentru că aceasta era o instituție a lui Zeus și dacă nu o respectai, era prăpăd. Se abăteau asupra ta toate necazurile divine. Zeus te pedepsea. Într-un fel este echivalentul azilului politic de astăzi. În momentul în care cineva cere azil politic, el intră automat sub o protecție, până în clipa în care i se acordă sau nu i se acordă. Există un fel de lege, de obligație morală care exista de la greci – obligația morală de a sări în ajutorul celui neputincios.”

Danaidele foto 03

Regizorul le descifra ritmurile personajului colectiv: „Dumneavoastră nu sunteți figuranți. Dumneavoastră sunteți 200 de ochi. Este elementul cel mai important cu care veți juca. Teatrul cu ochii se joacă, restul sunt mizilicuri. Cel mai important, 80% din elementul de expresie al actorului este ochiul. Chiar atunci când poartă mască. În gaura din mască strălucește tot timpul ceva. Există o anume energie. Teatrul nu se face cu cuvinte și cu mișcări și cu sunete, teatrul se face cu energie. ”

Comunicat al Casei de producție a TVR

Danaidele foto 04

Fotografii din spectacol. Sursa foto: TVR

Fragment de interviu din emisiunea „Silviu Purcărete – Portret în mișcare – Danaidele”, film de Corina Tudose, TVR ART

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Teatru TV

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv

costintuchilaTEATRU TValex repan,aniversare silviu purcarete,casa de productie tvr,coca bloos,corina tănase,danaidele silviu purcarete,eschil,exil,grecia antică,mariana buruiana,mihai dinvale,ochii in teatru,personaj colectiv,radu b eligan,teatru tv,tragedie antică,zei
La exact 20 de ani de la premieră, Televiziunea Română difuzează luni, 6 aprilie 2015, la ora 20.00, spectacolul Danaidele pe TVR2, spectacol impresionant cu o distribuție de „zei” – Radu Beligan, Victor Rebengiuc, Coca Bloos, Mariana Buruiană, Micaela Caracas, Alexandru Repan, Mihai Dinvale – și un personaj colectiv alcătuit din...