Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ

roma la cameriera di puccini
rubrica roma caput culturaePe scena Teatrului dei Conciatori din Roma poate fi văzut în perioada 10-15 martie 2015 spectacolul La cameriera di Puccini. Textul şi regia sunt semnate de Nicola Zavagli. 

Acţiunea se petrece la Torre del Lago, în vila lui Puccini, în anul 1908. Aici soseşte un tânăr jurnalist din Florenţa cu intenţia de a-i lua un interviu Maestrului. Va fi întâmpinat nepoliticos de servitoarea acestuia, Marianna, care la început nu vrea să îl primească în casă deoarece „azi s-a întâmplat o nenorocire”. În cele din urmă îi deschide porţile vilei, interesată de faptul că tânărul absolvent al Facultăţii de botanică îi poate da o mână de ajutor în ce priveşte grija pentru trandafiri. 

la cameriera di puccini

Imagine din spectacol

Între cei doi ia naştere un anumit tip de intimitate, Marianna, o simplă fată în casă de origini toscane, îşi deschide sufletul şi îi povesteşte cu farmec şi vădită sinceritate despre Puccini, de la crearea celor mai importante opere ale sale până la cele mai nuanţate detalii personale: firea sa mondenă dar şi momentele de melancolie, simţul umorului. Un portret făcut cu ingenuitatea și sinceritatea unei tinere îndrăgostite. 

Se intră astfel în universul poetic şi muzical al marelui compozitor italian. 

Giacomo Puccini

Giacomo Puccini

Puccini s-a născut într-o familie cu tradiţii muzicale. Tatal său, Michele, conducea orchestra orăşenească din Lucca, era organist al Domului din localitate şi compusese câteva opere de calitate modestă, un Miserere şi câteva cântate pe teme religioase. A murit tânăr, când Giacomo avea doar 5 ani. 

Primele lecţii de muzică le primește de la unchiul lui, Fortunato Maggi, care nu îl considera prea dotat. Continuă studiile cu Carlo Angeloni, avându-l coleg pe viitorul compozitor Alfredo Catalani. Cu Angeloni, Puccini face progrese. În martie 1876 asistă în oraşul Pisa la o reprezentaţie cu opera Aida de Giuseppe Verdi şi din această clipă visează să devină compozitor de operă. 

Din distribuţia spectacolului La cameriera di Puccini fac parte actorii Beatrice Visibelli şi Giovanni Esposito, soprana Anna Aurigi şi pianistul Rodolfo Alessandrini. 

Corespondenţă de la Roma

raluca-nita

Raluca Niță

logo revista teatrala radio

Vezi: arhiva rubricii Roma caput culturae de Raluca Niță

Alte articole de Raluca Niță: Compania Ricci/Forte: doi Stanislavski ai anilor 2000   

„Dirty Dancing” devine musical la Milano 

Romeo Castellucci, un regizor care provoacă „în dulcele stil clasic”

Când Falstaff citează din Nietzsche, Kafka şi Orson Welles

Cine sunt noii dramaturgi italieni?

Viaţa lui Aung San Suu Kyi pe scena Teatrului din Ravenna

Peter Brook explorează nuanţele necunoscute ale minţii

Roman Polanski, regizor de musical la Paris

Eduardo De Filippo, 30 de ani de la moarte

Dario Fo se întoarce în televiziune cu povestea Sfântului Ambrozie

Filmul „Casablanca”, un mit născut dintr-o piesă de teatru

Jeroen Verbruggen, un coregraf pop care urăşte comparaţiile

Cazul Lehman Brothers la Piccolo Teatro din Milano

„Le intellettuali” la Teatrul Belli: când umbre misterioase se ascund în familie

„Antigona” africană în interpretarea tinerilor actori din Senegal la Prato

Lindsay Kemp: 76 de ani fără un pas greşit

S-a stins din viaţă Luca Ronconi, ultimul regizor vizionar din teatrul contemporan

costintuchilaROMA CAPUT CULTURAEaida,giacomo puccini,la cameriera di puccini,miserere,Nicola Zavagli,raluca niță,roma,Teatro dei Conciatori
Roma caput culturae, rubrică de RALUCA NIȚĂ Pe scena Teatrului dei Conciatori din Roma poate fi văzut în perioada 10-15 martie 2015 spectacolul La cameriera di Puccini. Textul şi regia sunt semnate de Nicola Zavagli.  Acţiunea se petrece la Torre del Lago, în vila lui Puccini, în anul 1908. Aici soseşte...