panglica-rosie articol de loredana goaga

Între anii 1982–1984, în Statele Unite ale Americii se înregistrează sute de morţi din clasa de mijloc. Cauza: SIDA! Iniţial, SIDA se credea a fi un tip de cancer, care îi atacă pe homosexuali, neştiindu-se că se propagă şi heterosexual.

În 1984, un om de teatru (gay) face spectacolul The Normal Heart. Acest spectacol este primul care face referire la SIDA, cunoscut fiind faptul ca presa vremii ascundea acest lucru, şi astfel oamenii află de la teatru cum se întâmplau lucrurile cu SIDA. Acestui spectacol îi vor urma şi altele pe aceeași temă, care vor marca societatea americană. 

Iată cum prin teatru, oamenii au puterea de a spune lucrurilor pe nume sau chiar de a schimba ceva. Este vorba de curaj, este vorba de artă, este vorba de oameni.

panglica-rosie campanie unteatru

sigla panglica rosieProiectul Panglica Roșie a fost prezentat joi, 14 noiembrie 2013,  în cadrul Asociaţiei UNTEATRU. Acest proiect are sprijinul AFCN (Administrația Fondului Cultural Național Centrul Român HIV/SIDA), al Fundaţiei Population Services International, filiala română și al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Echipa proiectului este formată din tineri artişti precum Andrei și Andreea Grosu – președinţi ai Asociației UNTEATRU, Mariana Cămărăşan, Alexandra Penciuc (regizori şi coordonatori ai proiectului), Ioana Moldovan (teatrolog, cea care a adus pentru prima oară în atenţia noastră fenomenul teatral raportat la HIV-SIDA), Adina Oniciuc (traducător), Florina Gleznea, Cătălina Moga și Emil Măndănac (actori).

andrei_si_andreea_grosu unteatru

Andrei și Andreea Grosu

În cadrul evenimentului, am aflat cum un asemenea proiect socio-cultural poate avea un impact considerabil asupra mentalităţilor, asupra schimbării de atitudine vizavi de această boală. Au fost prezentate momente din cadrul turneului prin ţară (Constanţa, Botoşani, Târgu-Mureş), abia încheiat. În turneu s-au prezentat etapizat, în această ordine, sesiunea de informare asupra SIDA, urmată de spectacolul Vals în Baltimore (de Paula Vogel), iar în final sesiunea de discuţii. Tema HIV nu intervine violent, brusc, ci este introdusă uşor. Banii, vocea interioară, orientarea sexuală, educaţia primită în familie dar şi în şcoli sunt doar câteva dintre personajele acestei socio-drame.

panglica rosie

sigla panglica rosieCâte semne de întrebare ai după ce eşti părtaş la un astfel de eveniment, când afli statisticile referitoare la HIV-SIDA în România? Cât de mult vrei să ajuţi sau cât de mult vrei să fugi, cât de vulnerabili suntem cu toţii, ne implicăm sau discriminăm? E un subiect sensibil, dar curajul de a demara un astfel de proiect socio-cultural este extraordinar: „Cred că e cel mai important proiect de când fac teatru, şi e doar al treilea episod” – Mariana Cămărăşan.

Loredana Goagă

Alte detalii: Panglica roșie.

 

costintuchilaCAMPANIIanti SIDA,campanie anti sida,loredana goagă,paula goagă,pnaglica rosie,teatru impotriva sida,unteatru,vals in baltimore
Între anii 1982–1984, în Statele Unite ale Americii se înregistrează sute de morţi din clasa de mijloc. Cauza: SIDA! Iniţial, SIDA se credea a fi un tip de cancer, care îi atacă pe homosexuali, neştiindu-se că se propagă şi heterosexual. În 1984, un om de teatru (gay) face spectacolul The...