gib mihaescu pavilionul cu umbre tvr

La împlinirea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune, Casa de Producţie a TVR continuă retrospectiva spectacolelor create în această perioadă şi vă propune ca în luna septembrie să urmăriţi montări din anii 1997–2017. Începem cu  spectacolul ”Pavilionul cu umbre” în regia lui Silviu Jicman, un teleplay realizat dupa piesa omonimă a lui Gib Mihăescu. Cu: Ştefan Radof, Raluca Penu, Claudiu Stănescu, Irina Mazanitis, Valentin Uritescu, George Alexandru, Eugenia Bosânceanu,  Matei Gheorghiu. Redactor: Lucia Hossu Longin. Director de producţie: Gigi Androne. Costume: Elena Timonu. Decoruri: Virgil Popa, Ilustraţia muzicală: Lidia Danciu. Director de imagine: Mihai Truică. Scenariul şi regia: Silviu Jicman.

Program de difuzare:

TVR 2: Luni, 4 septembrie 2017, ora 24.00

TVR 3: Duminică, 10 septembrie 2017, ora 20.00

TVR Moldova: Sâmbătă, 9 septembrie 2017, ora 16.00.

pavilionul cu umbre

Romanele şi nuvelele acestui analist al mecanismelor încă nedesluşite, care dirijează inconştientul, s-au înscris demult printre operele de seamă ale literaturii române. În anul 1926, piesa a obţinut premiul Asociaţiei Criticilor Dramatici. Predată Teatrului Naţional, ea a fost citită în consiliul teatrului, format din prestigioşi oameni de cultură, printre  care: Liviu Rebreanu, Cezar Petrescu, V. I. Popa și alţii. Sculptorul Oscar Han îşi aminteşte că Gib Mihăescu şi-a citit lucrarea ”cu o voce fermă si cu o dicţiune care sublinia precis fizionomia personajelor…” Acceptând să joace în piesa acestui debutant, Maria Ventura, în trecere prin România, mărturisea într-un interviu publicat în ”Universul”: ”Găsesc piesa foarte interesantă, originală şi în armonie cu teatrul nou care se face in ţările Occidentului.”

„Sunt foarte multe motive care m-au determinat să optez pentru Pavilionul cu umbre. În primul rând e o poveste foarte interesantă şi mai ales pariul pe care mi l-am propus în momentul în care am considerat că e nevoie ca anumite lucruri să le scot din interiorul conacului boieresc şi să le plasez în alt fel. Cel mai interesant a fost să optez pentru protagonist, fiecare dintre personajele principale putând să aibă sarcina asta”, a declarat regizorul Silviu Jicman pe 10 august în direct la TVR2 cu ocazia ediţiei speciale prilejuite de aniversarea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune.

Silviu Jicman este regizor şi scenarist. Este cunoscut pentru: Hagi Tudose” (1980), ”Puricele” (1990), ”Aerisirea” (1997), ”Căsătorie imposibilă” (2004) şi de curând a încheiat filmările celei mai noi montări Casa de Producţie a TVR, ”Visul unei nopţi de iarnă”, o nouă interpretare a textului lui Tudor Muşatescu. Spectacolul va fi difuzat în curând la Televiziunea Română.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea

costintuchilaTEATRU TVcasa de productie tvr,Cezar Petrescu,Claudiu Stănescu,Eugenia Bosânceanu,george alexandru,irina mazanitis,liviu rebreanu,maria ventura,Matei Gheorghiu,Oscar Han,Pavilionul cu umbre,raluca penu,silviu jicman,stefan radof,teatru tv,v i popa,valentin uritescu
La împlinirea a 60 de ani de Teatru Naţional de Televiziune, Casa de Producţie a TVR continuă retrospectiva spectacolelor create în această perioadă şi vă propune ca în luna septembrie să urmăriţi montări din anii 1997–2017. Începem cu  spectacolul ”Pavilionul cu umbre” în regia lui Silviu Jicman, un teleplay...