de TUDOR SICOMAȘ

teatrul-arte-dell-anima-prezentare

Deschis în iulie 2015, cu prima producție proprie, Conu’ Leonida față cu reacțiunea de I. L. Caragiale, în regia Bogdanei Darie, Teatrul Arte dell’ Anima din București este o instituție de teatru independent, ce și-a propus să vină în sprijinul tinerilor artiști, punând la dispoziția acestora un spațiu în care ideile, creativitatea, aspirațiile artistice să se materializeze. Având sediul pe strada Făinari, la numărul 17 D, Teatrul Arte dell’ Anima este singurul teatru independent din zona Moșilor-Obor și din cartierul Colentina, având potențial să se dezvolte ca un centru cultural de importanță pentru publicul din zonă și nu numai.

teatrul-arte-dell-anima-bucuresti

În cadrul întâlnirilor noastre, spectatorii sunt invitați să intre în contact cu cele mai emoționante și inedite montări scenice, în care actori consacrați sau aspiranți la gloria scenei realizează spectacole care vorbesc despre frământările, nesiguranțele, bucuriile, satisfacțiile și împlinirile sufletului. Personaje din dramaturgia românească și universală vorbesc publicului despre felul în care rănile ascunse se pot vindeca sau despre împărtășirea bucuriilor și marilor succese cu cei de alături.

logo-mare-arte-dell-anima

Prin jocuri de cunoaștere și autocunoaștere, dezvoltare a imaginației, activități în grup, spontaneitate și prezență de spirit, teatrul desfășoară diverse cursuri menite să îi pregătească pe copii și pe tineri în stăpânirea emoțiilor în momentul în care vor fi nevoiți să vorbească în public. Pentru elevii de liceu care visează să devină studenți ai facultăților de teatru, cadrele didactice universitare care ne sunt partenere îi pot pregăti optim pentru ca examenul lor de admitere sa fie unul reușit.

conu-leonida-fata-cu-reactiunea-arte-dell-anima

Conu’ Leonida față cu reacțiunea

Asociația Arte dell’Anima promovează atât teatrul, cât și muzica și artele vizuale. Organizăm expoziții de pictură, expunând lucrări ale tinerilor artiști ce își doresc să fie descoperiți de către marele public, dar și seri de muzică sau poezie. Încurajăm dramaturgia contemporană românească prin organizarea de Concursuri Naționale de Dramaturgie, premiul reprezentând posibilitatea ca piesa de teatru respectivă să fie montată în teatrul nostru.

Asociația Arte dell’Anima organizează și evenimente de binefacere în care fondurile strânse vor merge către oameni cu nevoi speciale, fundații, asociații și instituții care au în vedere astfel de cazuri. În același timp suntem parteneri și dorim să ne implicăm în diverse programe sau proiecte care promovează egalitatea de șanse, libertatea individului, libertatea de expresie și combaterea discriminării.

Teatrul Arte dell’Anima organizează, de asemenea, cursuri de dezvoltare personală prin teatru pentru copii și adolescenți, având ca scop atât stimularea creativității și a spontaneității, cât și dezvoltarea abilităților de autocontrol, de comunicare și de integrare într-un grup.

Pe data de 1 decembrie 2015, am ințiat proiectul „Anima pentru societate – Ai o idee de spectacol? Noi o producem!”. Proiectul vine în sprijinul tinerilor talentați care au o viziune inedită asupra artei spectacolului, dar care nu dispun de un spațiu unde să își pună ideile în aplicare. Concursul a vizat propuneri ale tinerilor artiști axate pe tematici actuale, pe probleme ale societății contemporane și pe încercarea conștientizării și inducerii publicului a unor teme clare de reflecție și acțiune.

Prima ediție a proiectului-concurs s-a desfășurat în perioada 1 decembrie 2015–10 ianuarie 2016. și s-a finalizat cu selectarea a două proiecte regizorale. Astfel, atât Copii răi, cât și Fluturii sunt liberi, cele două proiecte câștigătoare, s-au dovedit a fi propuneri cu o puternică tematică socială, ambele spectacole vorbind despre categorii marginalizate sau aflate în situații delicate.

o-noapte-futunoasa-arte-dell-anima

Cea de-a doua ediție a proiectului „Anima pentru societate” s-a desfășurat în perioada 4–15 iulie 2016. De curând, a fost desemnat ca proiect câștigător al acestei ediții spectacolul O noapte furtunoasă de I. L. Caragiale, în varianta regizorală a tânărului Florin Liță. Distribuția este formată numai din actori foarte tineri, prin acest proiect Arte dell’Anima atingându-și din nou scopul de a promova și a oferi o șansă tinerei generații de artiști. Astfel, echipa artistică a spectacolului O noapte furtunoasă este formată din actorii Alexandru Banciu, Adrian Piciorea, Mircea Alexandru Băluță, Vlad Lință, Voicu Aaniței, Vlad Brumaru, Bianca Cuculici, Ana Crețu, regizorul Florin Liță și scenograful Ioana Colceag.

handle-with-care

În luna mai 2016, Asociația Arte dell’Anima a obținut finanțare din partea Institutului Cultural Român, în cadrul programului CentenArt 2016–2018, pentru proiectul „Handle with care. Itinerant social theatre”.

imagini-din-spectacolul-copii-rai

Imagini din spectacolul Copii răi

Proiectul de teatru social „Handle with care. Itinerant social theatre” a inclus două reprezentații pentru publicul din Dublin, Irlanda, ale spectacolului Copii răi de Mihaela Michailov, în regia Geaninei Hergheligiu, o producție a Teatrului Arte dell’Anima, București. Reprezentațiile au fost urmate de discuții cu echipa artistică implicată în proiect și dezbateri susținute de Ana Maria Nistor, teatrolog și specialist în studii teatrale, ce au avut ca temă valența educativă a teatrului și a artei, dar și raporturile dintre elevi, părinți și copii. Intrarea la spectacol a fost gratuită, participând aproximativ 200 de spectatori din comunitatea românească din Dublin, precum și public irlandez. Reprezentațiile s-au desfășurat în sala de spectacole a Axis Ballymun Arts and Resource Centre din Dublin.

Conceptul Arte dell’Anima s-a născut din dorința de a dezvolta și promova mijloace artistice care fac posibilă descoperirea, îmbogățirea și cultivarea sufletului uman. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au căutat să înțeleagă ce mistere se ascund în interiorul ființei, de unde vin sentimentele cele mai profunde și paradoxale și care sunt posibilitățile pe care le are omul pentru a se descoperi pe el însuși și lumea din jurul său. Aristotel spunea în lucrarea Despre suflet: „Dacă prețuim știința printre îndeletnicirile frumoase și respectate, fie pentru exactitatea ei, fie pentru că este printre preocupările mai alese și mai admirate, atunci din ambele considerații, pe drept cuvânt se cade să situăm cercetarea despre suflet printre cele mai de seamă. Cunoașterea lui pare, de altfel, să contribuie în mare măsură la aprofundarea adevărului în întregul său, dar mai ales la cunoașterea naturii, căci sufletul este, oarecum, principiul viețuitoarelor.”

Echipa care a pornit în această cercetare a sufletului uman cuprinde artiști cu experiențe de creație sau manageriale diferite. Slujitori ai unor arte complementare, animați de dorința de reușită și crezând cu tărie în ideea că numai munca pornită din suflet poate bucura, hrăni și educa celelalte suflete. Arta pe care o dorim, fie că ne referim la teatru, muzică sau arta costumului de teatru, este o expresie liberă a sufletului artistului către sufletul spectatorului.

razboiul-stelelor

Războiul stelelor din exercițiul Tabloul viu, în viziunea copiilor plini de imaginație de la cursul de dezvoltare personală prin teatru

Teatrul ne ajută să ne educăm atât pe noi înșine, cât și pe copiii noștri. Prin jocuri de cunoaștere și autocunoaștere, dezvoltare a imaginației, activități în grup, spontaneitate și prezență de spirit, venim în întâmpinarea dumneavoastră cu cursuri menite să îi pregătească pe copii în stăpânirea emoțiilor în momentul în care vor fi nevoiți să vorbească în public. Pentru elevii de liceu care visează să devină studenți ai facultăților de teatru, cadrele didactice universitare care ne sunt partenere îi pot pregăti optim pentru ca examenul lor de admitere sa fie unul reușit.

anima-pentru-societate-ii-1

Asociația Arte dell’Anima, fidelă crezului său, acela de a dărui arta sufletului către suflete, organizează și evenimente de binefacere în care fondurile, strânse din generozitatea semenilor noștri, vor merge către oameni cu nevoi speciale, fundații, asociații și instituții care au în vedere astfel de cazuri. În același timp, nefăcând nici o deosebire între etnii, seminții sau religii suntem oricând parteneri în programe sau proiecte care promovează egalitatea de șanse, libertatea individului, libertatea de expresie și combaterea discriminării.

Teatrul Arte dell’Anima este un drum către cunoașterea sufletului, către libertatea spiritului, către comunicare, respect, educație, bună dispoziție, profesionalism și seriozitate in munca artistică. Promovăm oamenii tineri și încurajăm legătura acestora cu teoreticienii și practicienii consacrați, precum și îmbinarea artelor într-o armonie estetică desăvârșită.

crina-linta

Crina Lință

Crina Lință, președintele și fondatorul Asociației și al Teatrului Arte dell’Anima, este producător și studiază Artele Spectacolului (Actorie) în cadrul Facultății de Teatru a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”, din București. A absolvit, de asemenea, și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția Engleză-Italiană, din cadrul Universității de Stat din București. Crina Lință spune că a moștenit curajul de a înfrunta viața de la eroina Ecaterina Teodoroiu, pe care mereu a admirat-o. De la universalul Constantin Brâncuși, viitoarea actriță profesionistă a învățat tăcerea și speranța.Pasiunea pentru teatru a descoperit-o în liceu și aceasta a reprezentat motorul personal prin care a pornit la drum, alături de soțul ei, în înființarea și dezvoltarea unui teatru independent bucureștean – Teatrul Arte dell’Anima.

Viitorul reprezintă, pentru directoarea Teatrului Arte dell’Anima, dezvoltarea frumoasă a locului care îi aduce împlinirea visului său. Pe primul plan, în acest aspect, se află sprijinirea cât mai multor tineri aflați la început de drum în acest domeniu special, teatrul și artele spectacolului. Probabil, cel mai important aspect din ceea ce înseamnă Teatrul Arte dell’Anima pentru Crina Lință reiese din ceea ce a spus într-unul dintre interviuri: „Trebuie să recunosc că nu a fost ușor, dar important este că am reușit. Cred că atunci când faci lucrurile din suflet, niciun sacrificiu nu e prea mare și nimic nu ți se pare prea greu. Orice este posibil dacă îți dorești, crezi și bineînțeles acționezi în acea direcție.”

Video

Conu Leonida față cu reacțiunea – Arte dell’Anima

http://www.artedellanima.ro/

Tudor Sicomaș

Tudor Sicomaș

logo revista teatrala radioAlte articole de Tudor Sicomaș: O farsă cât se poate de reală, cronică de teatru 

Cea mai frumoasă pledoarie pentru libertate, cronică de teatru 

O jumătate de om… mai bună decât niciun om…, cronică de teatru

Imnul iubirii sau Cântec despre Anita, cronică de teatru

Ciocnirea titanilor, cronică de teatru

Spectacolul ca miracol, cronică de teatru

O metamorfoză personală, cronică de teatru

Revelaţii târzii. Mitologia faustică peste timp, cronică de teatru

Revista Teatrală Radio, o platformă extrem de bine ezvoltată

Întoarcerea în timp sau Triumf asupra maturității, cronică de teatru

logo-revista-teatrala-radioArhiva rubricii Profil teatral

costintuchilaPROFIL TEATRALcopii rai mihaela michailov,crina lință,o noapte furtunoasă,profil teatral rtr,teatre noi bucurești,teatrul arte dell anima,tudor sicomas
de TUDOR SICOMAȘ Deschis în iulie 2015, cu prima producție proprie, Conu’ Leonida față cu reacțiunea de I. L. Caragiale, în regia Bogdanei Darie, Teatrul Arte dell' Anima din București este o instituție de teatru independent, ce și-a propus să vină în sprijinul tinerilor artiști, punând la dispoziția acestora un...