regizorul bogdan ulmu a incetat din viata

Sâmbătă, 21 mai 2016 s-a stins fostul nostru coleg, regizorul, scriitorul și scenograful Bogdan Ulmu.

Bogdan Ulmu s-a născut la 29 aprilie 1951 la Bucureşti. A semnat regia la peste 140 de spectacole, precum și peste 60 de scenografii. Are peste 40 de scenarii jucate ori difuzate. A publicat 21 de cărți. Numeroase turnee, festivaluri de teatru la care a participat sunt alte elemente care i-au îmbogăţit experienţa.

De numele lui Bogdan Ulmu se leagă nașterea unor spectacole semnificative ale Teatrului German de Stat din Timișoara (TGST) din anii ’80 ai secolului trecut, în vremea când a activat la instituția noastră. Dintre acestea menționăm: Preșul de Ion Băieșu (1982), Căsătoria de Gogol (1983), Elogiul nebuniei de Dumitru Solomon (1983), Chiriţa în provincie de Vasile Alecsandri (1984), Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind (1984), Copii și părinți de Ion Băieșu (1985) ș.a.

Bogdan Ulmu

Bogdan Ulmu

După 2000 a revenit la TGST în calitate de colaborator, montând piesele Situaţia a scăpat de sub control de Ray Cooney (2000) și Leonce şi Lena de Georg Büchner (2002), precum și colajul Lumea lui Caragiale (2002).

Bogdan Ulmu a fost cadru universitar, secretar ştiinţific şi conducător de doctorat, activând la mai multe discipline în cadrul unor facultăţi din ţară. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și al UNITER, dar și al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru. A facut parte din multe jurii naţionale şi internaţionale.

Teatrul German de Stat exprimă familiei îndoliate întreaga sa compasiune. 

Andreea Andrei

Secretar PR al Teatrului German de Stat Timișoara

logo revista teatrala radioVezi și: Bogdan Ulmu, ludicul de care vom avea mereu nevoie… de Șerban Cionoff

Arhiva rubricii Necrolog 

costintuchilaNECROLOGandreea andrei,bogdan ulmu,Leonce şi Lena de Georg Büchner,preșul de ion baiesu,spectacole regizate de bogdan ulmu,teatrul german de stat timișoara
Sâmbătă, 21 mai 2016 s-a stins fostul nostru coleg, regizorul, scriitorul și scenograful Bogdan Ulmu. Bogdan Ulmu s-a născut la 29 aprilie 1951 la Bucureşti. A semnat regia la peste 140 de spectacole, precum și peste 60 de scenografii. Are peste 40 de scenarii jucate ori difuzate. A publicat 21 de...