teatrul maghiar de stat cluj

Vineri, 30 iunie 2017, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a avut loc închiderea oficială a stagiunii 2016–2017. A fost o stagiune fructuoasă, cu numeroase evenimente printre care se numără nouă premiere și organizarea celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe. În Sala Mare a Teatrului au fost prezentate publicului producțiile: ”Fii bun până la moarte” de Zsigmond Móricz – Tibor Kocsák – Tibor Miklós, regia: László Béres; ”Rosmersholm” de Ibsen, regia: Andriy Zholdak și ”În adâncuri” de Maxim Gorki, regia: Yuri Kordonsky (în regim studio). De asemenea, la Sala Studio au avut loc următoarele premiere: ”Homemade”, regia: Márta Vargyas; ”Galoși” de György Dragomán, regia: András Visky; ”Experimentul” după Marguerite Duras, regia: Gábor Viola; ”Hormon”, regia: Ferenc Sinkó, ”Orbii” după Maurice Maeterlinck, regia: Botond Nagy și ”Un tramvai numit dorință” de Tennessee Williams, regia: Tom Dugdale.

teatrul-maghiar-de-stat-cluj-in-adancuri

Imagine din spectacolul ”În adâncuri”

Începând cu această stagiune, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a inițiat un nou program, care își propune să încurajeze colaborarea cu noile generaţii de artiști. În cadrul acestui proiect multianual, teatrul a demarat un concurs dedicat tinerilor regizori. De asemenea, în cadrul aceluiași program, în luna mai Teatrul Maghiar a organizat și prima ediție Shortcut, care intenționează să prezinte la Cluj cele mai interesante grupuri de creatori independenți din țară.

În stagiunea 2016–2017 s-au jucat 135 spectacole la sediu, în prezența a 21 848 de spectatori. Iar la spectacolele jucate în cadrul unor festivaluri și turnee din țară și străinătate au fost prezenți 3 489 de spectatori. De asemenea, la cele 31 de spectacole din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Interferențe au fost prezenți 33.635 de spectatori.

Rosmersholm

Rosmersholm

Teatrul a participat la numeroase festivaluri importante din țară și străinătate, dintre care cea mai importantă prezență a fost cea din cadrul Festivalului Internațional Ibsen de la Tokio, Japonia. De asemenea, Teatrul Maghiar de Stat Cluj a fost prezent la Festivalul de Teatru Scurt, Oradea; la Festivalul Național de Teatru; la Festivalul Internațional DESZKA de la Debrecen, Ungaria; la Festivalul Poimâine, Oradea. Spectacolul ”În adâncuri” a participat, după câștigarea premiului UNITER pentru cea mai bună regie a anului 2016, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și în secțiunea concurs a Festivalului Național de Teatru de la Pécs, Ungaria.

Julius Caesar

Julius Caesar

Participările la festivaluri vor continua și în timpul vacanței de vară. Astfel, spectacolul ”Julius Caesar”, în regia lui Silviu Purcărete, va fi prezent la Festivalul Internațional de Teatru Clasic din Almagro, Spania și la Festivalul Artelor Performative de la Seul, Coreea de Sud.

Cea de-a 225-a stagiune a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va începe cu deja tradiționala participare la Zilele Culturii Maghiare, unde, pe lângă vizionarea spectacolelor din repertoriu, publicul va putea participa și la programele organizate în Cortul Teatrului.

În luna decembrie 2017, va avea loc premiera spectacolului ”Angels in America” de Tony Kushner, în regia Victor Ioan Frunză, acesta fiind primul eveniment important din stagiunea 2017–2018.

Comunicat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

Vezi: Pribegia pe pământ, pământul pribeag pe cer, cronică de teatru de Ana Ionesei la spectacolul În adâncuri

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca

 Arhiva rubricii Știri

costintuchilaȘTIRIazilul de noapte,Festivalul Internațional de Teatru Clasic din Almagro,ibsen,Julius Caesar,Marguerite Duras,maurice maeterlinck,maxim gorki,rosmersholm,stagiune 2016-2017,teatrul maghiar de stat din cluj,tennessee williams,un tramvai numit dorință,Zilele Culturii Maghiare
Vineri, 30 iunie 2017, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a avut loc închiderea oficială a stagiunii 2016–2017. A fost o stagiune fructuoasă, cu numeroase evenimente printre care se numără nouă premiere și organizarea celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe. În Sala Mare a...