aniversare-teatrul-mic-concurs

Teatrul Mic din București a sărbătorit, sâmbătă seara, 20 decembrie 2014, 50 de ani de existență sub acest nume, titulatură pe care a primit-o în decembrie 1964 atunci când teatrul a intrat sub conducerea regizorului Radu Penciulescu, și, totodată, 100 de ani de când a fost construită clădirea în care funcționează.

În deschiderea serii, managerul teatrului, actorul Mihai Dinvale, și-a întâmpinat invitații pe covorul roșu.

„Vreau să vă mulțumesc din tot sufletul pentru că la această superbă aniversare ați avut delicatețea, dragostea și nevoia de a veni să împărtășim împreună bucuria celor 50 de ani de Teatru Mic, pe strada Constantin Mille. Clădirea nu are 50, clădirea are 100 de ani. În 1914 s-a construit această clădire și Maria Filloti a pus bazele primei trupe de teatru în această incintă. Vreau să-i urez Teatrului Mic viață nesfârșită”, a spus Mihai Dinvale.

album aniversar teatrul mic

Atmosfera de sărbătoare a fost creată chiar de la intrarea în teatru. Strada a fost luminată special, automobile-vedetă ale acestei jumătăți de veac au fost parcate pe strada Constantin Mille, iar o trupă de pitici a oferit trecătorilor un număr aniversar al „Jurnalului de Sărindar”, amintind de fosta denumire a străzii. Sărbătoarea a continuat cu proiecția unui film documentar, realizat de TVR cu secvențe de arhivă dintre cele 250 de titluri care s-au jucat pe scena Teatrului Mic.

„M-am tot gândit cum să sărbătoresc ziua asta. Să strig catalogul, să rog pe fiecare să spună o amintire și m-am gândit că ar fi mai bine așa. Cu chiu cu vai am reușit, din arhiva TVR, să facem un film pe care vrem să-l dăruim din suflet tuturor acelora care umplu sălile de teatru”, a mai spus managerul instituției.

o scrisoare pierduta teatrul mic 1988

Afișul spectacolului Teatrului Mic cu O scrisoare pierdută de I. L. Caragiale, regia: Silviu Purcărete. Distribuția:  Mihai Dinvale (Tipătescu), Ion Chelaru (Pristanda), Rodica Negrea (Zoe), Dan Condurache (Cațavencu), Nicolae Dinică (Trahanache), Marian Râlea (Farfuridi), Sorin Medeleni (Brânzovenescu), Gheorghe Visu (Cetățeanul turmentat), Leopoldina Bălănuță (Dandanache), Constantin Bărbulescu (Ionescu), Petre Moraru (Popescu). Data premierei: 26 aprilie 1988

Actorul Dan Condurache, care și-a dedicat aproape întreaga carieră Teatrului Mic, a urat instituției să rămână deschisă „la adevăr și performanță”. „Am ajuns, cu ajutorul lui Dumnezeu, într-un moment în care trebuie urat cu grație – La mulți ani! Teatrul Mic să rămână deschis la adevăr și performanță, chiar dacă sunt și momente dificile, să păstreze contactul cu generațiile care vin, pentru care provocările teatrale pot fi oportunități interesante, să continue cu grijă, tineri, frumoși și deștepți – noi am fost –, dispuși la eforturi. Să aibă credința că Dumnezeu îi ajută pe cei care se dăruiesc cu bună-credință semenilor lor, spectatorii”, a afirmat Dan Condurache.

teatrul mic anii 80

Coadă la Casa de bilete a Teatrului Mic în anii ’80. Sursa foto: Adevărul.ro

În partea a doua a aniversării pe scenă a urcat Nicu Alifantis, artist al cărui destin profesional s-a legat, o bună bucată de timp, de perioada de glorie a Teatrului Mic, el realizând muzica pentru spectacole celebre, culminând cu musicalul Mitică Popescu.

Printre cei care au fost prezenți la aniversare s-au numărat istoricul Neagu Djuvara, sportivul Ivan Patzaichin, actorii Mitică Popescu, Marin Moraru, Gheorghe Visu, Valeria Seciu, Coca Bloos, Monica Ghiuță, regizorii Cătălina Buzoianu și Alexa Visarion, scenografii Lia Manțoc, Irina Solomon (cea care a creat întreaga atmosferă a serii).

Comunicat AGERPRES

logo revista teatrala radioVezi şi: Teatrul Mic la aniversare

Alte știri despre Teatrul Mic

„Volpone” sau când banul face şi desface, cronică de teatru de Loreta Popa

costintuchilaANIVERSAREalbum aniversar teatrul mic 50,aniversarea teatrului mic,coada la bilete teatrul mic,dan condurache,irina solomon,mihai dinvale,mitică popescu,nicu alifantis,o scrisoare pierduta teatrul mic 1988,teatrul mic
Teatrul Mic din București a sărbătorit, sâmbătă seara, 20 decembrie 2014, 50 de ani de existență sub acest nume, titulatură pe care a primit-o în decembrie 1964 atunci când teatrul a intrat sub conducerea regizorului Radu Penciulescu, și, totodată, 100 de ani de când a fost construită clădirea în...