buzunarul cu paine matei visniec teatru tv

Casa de Producție a TVR vă propune un spectacol premiat: Buzunarul cu pâine de Matei Vişniec, în regia Tudor Chirilă. Montarea a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru tv la cea de-a XXIV-a edie a premiilor UNITER, la Oradea, în luna mai 2016.

În distribuție: Ada Simionică și Ioan Coman. Scenografia: Bogdan Brolla. Costume: Silvia Porojnicu. Operator: Iulian Ene. Director de imagine: Eugen Demetercă. Sunet: Răzvan Nițescu. Postprocesare sunet: Mihnea Ciulei. Montaj: Robert Kallós. Organizator producție: Sorin Cristea. Regia de platou: Traian Radu. Producători: Lucia Constantinescu, Tudor Chirilă, Marius Avădani. Producător delegat: Dana Andriescu. Producător coordonator: Demeter András István.

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 4 iulie 2016, ora 20.10 și luni, 11 iulie 2016, ora 0.50
TVR Moldova: sâmbată, 
9 iulie 2016, ora 16.55
TVR
Internațional: duminică, 10 iulie 2016, ora 18.20 și luni, 11 iulie 2016, ora 9.00

TVR HD: luni, 4 iulie 2016, ora 20.10 și marți, 5 iulie 2016, ora 13.00.

buzunarul-cu-paine-premiu-uniter

Autorul textului, dramaturgul Matei Vișniec, a câștigat acum câteva zile premiul „Jean Monnet” la festivalul „Littératures Européennes” ce se desfăşoară în oraşul Cognac, din sudul Franţei. 

Matei Vişniec a primit acest prestigios premiu pentru romanul Negustorul de începuturi de roman, care a apărut în limba franceză la Editura Jacqueline Chambon. Premiul i se va decerna scriitorului român Matei Vişniec pe 19 noiembrie 2016, în cadrul Festivalului „Littératures européennes”.

matei_visniec

Matei Vișniec

Tudor Chirilă a împărtășit amănunte despre geneza acestui spectacol la care se gândește de cincisprezece ani, în urma unei întâlniri cu dramaturgul. Vișniec i-a povestit atunci, prin anul 2000, că textul a pornit de la un fapt real, și anume acela că, făcând naveta ca profesor, a auzit cu adevărat un câine urlând într-o fântână.

Realitatea a dominat și filmările, care au fost realizate mai mult noaptea, când se oprea zgomotul șantierelor din vecinătatea primului sediu al TVR, de pe strada Molière, de unde în urmă cu aproape șase decenii a avut loc prima transmisie TV din România. Coloana sonoră a filmului a beneficiat de prestația unui „actor” adițional, în rolul câinelui invizibil, dar audibil – regizorul Cornel Mihalache, dar și de un plus de realism: bâzâitul constant și agasant al unui grup de muște sâcâitoare, atrase de căldura proiectoarelor, care au devenit parte integrantă din dramaturgie, din sensul subsidiar al piesei.

Tudor Chirila

Tudor Chirilă

Parabola câinelui scăpat/azvârlit/căzut în fântână pe care două personaje îl țin în viață zi de zi, fără a reuși însă să îl scoată din adâncuri, i-a fascinat pe mulți regizori și actori. Cei doi, într-o așteptare beckettiană și neputință a acțiunii de sorginte comunistă, dau ocol fântânii, timpul se scurge, iar câinele refuză să moară.

Teatrul Național de Televiziune este un proiect al Casei de Producție a TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe www.tvrplus.ro. Producător coordonator: Demeter András István.

Comunicat al Casei de Producție a TVR

LOGO RT CU CHENARVezi: Arhiva rubricii Teatru TV 

Arhiva rubricii Cronica de teatru tv de Ani Bradea  

costintuchilaTEATRU TVAda Simionică,buzunarul cu pâine,cornel mihalache,Ioan Coman,matei vișniec,teatru tv
Casa de Producție a TVR vă propune un spectacol premiat: Buzunarul cu pâine de Matei Vişniec, în regia Tudor Chirilă. Montarea a obținut premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru tv la cea de-a XXIV-a ediție a premiilor UNITER, la Oradea, în luna mai 2016. În distribuție: Ada Simionică...