eden 9 g la tnb premiera

Un nou spectacol a intrat în repertoriul de la Sala Mică a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, spaţiu destinat în ultimele două stagiuni exclusiv tinerilor creatori, prin Programul 9G la TNB. Premiera spectacolului Eden de Eugene O’Brien, de marți, 15 martie 2016, ora ora 20.00, continuă demersul de a sprijini artiştii tineri. Traducere de Andrei Marinescu. Adaptarea și regia: Cristina Giurgea. Distribuţia: Breda: Victoria Dicu; Billy: Silvian Vâlcu; Imelda Egan: Bianca Popescu; Jennifer Cullen/Therese Nolan: Dana Marineci; Eilish Moore: Oana Puşcatu; Tony Tyrell: Silviu Mircescu; Eoghan: Rareş Andrici; Brefine Grehan: Mădălin Mandin. Scenografia: Alexandra Panaite şi Alexandra Constantin. Masterclass: Alexandru Darie şi Ştefan Caragiu. Light design: Laurenţiu Iordache. Sound design: Radu Barbu. Asistent regie: Cătălina Baciu. Asistent scenografie: Andrei Moacă. Asistent lumini: Daniel Buglea. O producţie a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, prin Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava”, în colaborare cu U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” şi Ambasada Irlandei în România.

EDEN . 2

Eden este rezultatul colaborării dintre Ambasada Irlandei (care a acordat o bursă unui masterand pentru a monta un text irlandez), Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi TNB, spectacolul reprezentând examenul de master-regie al Cristinei Giurgea.

Eugene O’Brien este un tânăr actor şi dramaturg cu performanţe recunoscute în teatru, film şi televiziune. Cea mai de succes piesă a sa este Eden.  

Silvian Valcu_0682_273

Silvian Vâlcu

Textul vorbeşte despre singurătatea în cuplu şi disperarea determinată de lipsa încrederii în sine şi în celălalt, despre orgiile plictiselii născută din această disperare. Aparent, o poveste simplă, adică un el şi o ea, fiecare cu gândurile lui, cu proiecţia lui asupra iubirii de la început şi a lipsei de atracţie din prezent, dar, mai ales, cu dramele patului conjugal. Ea e grasă şi crede că aceasta este cauza rupturii dintre ei. Începe să se transforme, el observă, dar nu se poate opri sau nu îşi mai doreşte să iasă din mirajul fantasmelor erotice şi al dorinţelor neîmpărtăşite.

V. Dicu in EDEN

Victoria Dicu

O lume ameţitoare roieşte în jurul lor, cu petreceri, alcool, sex… într-o paradoxală noapte a conştientizării de sine. Eden este o comedie despre tragedia singurătăţii sau tragedia unor oameni care devin comic de singuri, pentru că au ales să trăiască împreună.

Ea este interpretată de Victoria Dicu (actriţă din trupa TNB), el, de Silvian Vâlcu (actor al Teatrului Odeon), un cuplu ce dezvăluie calităţi actoriceşti convingătoare, în jurul căruia se construieşte întregul spectacol.

S. Valcu si V. Dicu

Silvian Vâlcu și Victoria Dicu în Eden. Sursa foto: TNB

„Eden  este un spectacol despre singurătate. Singurătatea ca boală a sufletului omenesc. Billy şi Breda sunt prizonierii propriei lor singurătăţi. Deşi un cuplu, ei îşi trăiesc vieţile separat, fără să comunice, fără să se destăinuie, fără dragoste, fără mister. Ei devin un Adam şi o Eva din zilele noastre, locuitori ai unui paradis vetust în care se scufundă pe măsură ce timpul trece, bântuiţi de vise, fantezii şi amintiri, adâncindu-se în propria lor banalitate.” –  Cristina Giurgea.

9G-la-TNB-proiect-noua-generatie

logo revista teatrala radioVezi: arhiva 9G la TNB

Umor negru și parodie amară la Sala Mică a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale”, cronică de Mirela Nicolae la spectacolul After Hours

Arhiva Teatrul Național din București

Arhiva rubricii Premieră

 

costintuchilaPREMIERĂ9G la tnb,cristina giurgea,dramaturgie iralndeza,eden,Eugene O’Brien,silvian vâlcu,teatrul național bucurești,victoria dicu
Un nou spectacol a intrat în repertoriul de la Sala Mică a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, spaţiu destinat în ultimele două stagiuni exclusiv tinerilor creatori, prin Programul 9G la TNB. Premiera spectacolului Eden de Eugene O’Brien, de marți, 15 martie 2016, ora ora 20.00, continuă demersul...