stela popescu deces

Teatrul Naţional Radiofonic deplânge plecarea marii actriţe Stela Popescu, personalitate marcantă a teatrului românesc, cu o carieră artistică prodigioasă, cu o remarcabilă activitate radiofonică, pe scena sonoră, unde a interpretat zeci de roluri memorabile, personaje de prim-plan, din dramaturgia naţională şi universală.

Doamna Stela Popescu (21 decembrie 1935, Orhei–23 noiembrie 2017, Bucureşti) va rămâne una dintre prezenţele excepţionale la microfonul Teatrului Naţional Radiofonic, în pleiada de mari actori care au însufleţit, de-a lungul deceniilor, spectacolele sonore şi emisiunile de divertisment.

Cu un farmec inegalabil, cu un temperament cuceritor, cu o voce inconfundabilă, actriţa Stela Popescu a abordat, la Radio, tipologii artistice de facturi deosebite, care au căpătat viaţă, emoţie, contur prin talentul său aparte, prin marea disponibilitate a mijloacelor artistice, prin capacitatea de a conferi culoare şi autenticitate celor mai diverse stări, situaţii şi întâmplări.

Stela-Popescu

Stela Popescu

Talentul său nealterat de timp, ba parcă îmbogăţit continuu prin elemente ce-i veneau din interior, îi determina bucuria de a trăi, cu aceeaşi intensitate, emoţia artistică, dorinţa de a juca, de a se dărui publicului, într-un benefic schimb de energii cu partenerii şi, în egală măsură, cu spectatorii.

Stela Popescu era o actriţă de un mare profesionalism, care şi-a iubit enorm publicul, iar publicul i-a răspuns pe măsură… Cu ascultătorii Teatrului Naţional Radiofonic avea o relaţie absolut specială, de infinită iubire reciprocă şi de profund respect. Pentru că iubea şi aprecia cu adevărat Teatrul Naţional Radiofonic, specificul jocului la microfon, provocarea de a crea un personaj, o poveste, un univers artistic, doar din sunete, pauze, tăceri, gânduri rostite şi nerostite… Ţinea foarte mult la activitatea sa în studiourile radiofonice, se bucura pentru rolurile mari care i se încredinţau şi le aborda cu acelaşi farmec şi cu aceeaşi căldură, o adevărată marcă a personalităţii ei artistice.

Participa cu mare interes, cu bucurie, la audiţiile cu public ale Teatrului Naţional Radiofonic, era un adevărat spectacol s-o priveşti atunci când se asculta, cu mare atenţie, cu un amestec de exigenţă şi satisfacţie a reuşitei profesionale… Ne comunica impresii despre spectacolul audiat, ne povestea despre lucrul la acel spectacol, amănunte din culisele realizării lui, pe calea naşterii actului artistic.

Spectacolele radiofonice a căror protagonistă a fost Stela Popescu vor rămâne de-a pururi în Fonoteca de aur a Societăţii Române de Radiodifuziune, adevărate documente sonore şi mărturii ale unui talent extraordinar.

Drum bun în eternitate, Doamnă Stela Popescu, ne veţi lipsi enorm!

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

Fragment din spectacolul ”Naţiune, fii deşteaptă!”, scenariu de Niculae Urs după farsa ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea” de Ion Luca Caragiale. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Dan Puican. În distribuţie: Stela Popescu, Nicolae Urs și Adriana Trandafir. Redactor: Irina Soare. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Spectacol realizat cu sprijinul farmaciilor Catena. Data difuzării în premieră: joi, 3 martie 2016.

logo-revista-teatrala-radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic

Doi absurzi, un extaz și o scufie, cronică de teatru radiofonic de Cristina Chirvasie la spectacolul Națiune, fii deșteaptă!

Arhiva rubricii Necrolog

costintuchilaNECROLOGadriana trandafir,dan puican,fii deşteaptă!”,fonoteca de aur,irina soare,necrolog rtr,niculae urs,stela popescu,stela popescu deces,teatrul national radiofonic,”Naţiune
Teatrul Naţional Radiofonic deplânge plecarea marii actriţe Stela Popescu, personalitate marcantă a teatrului românesc, cu o carieră artistică prodigioasă, cu o remarcabilă activitate radiofonică, pe scena sonoră, unde a interpretat zeci de roluri memorabile, personaje de prim-plan, din dramaturgia naţională şi universală. Doamna Stela Popescu (21 decembrie 1935, Orhei–23 noiembrie 2017, Bucureşti) va...