poveste de craciun teatru radiofonic copii premiera

Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii prezintă, în premieră, spectacolul muzical ”O poveste de Crăciun” de Charles Dickens. Scenariul si regia artistică: Mihnea Chelaru. Traducere de  Sanda Socoliuc. În distribuţie:  Ion Haiduc, Alexandru Georgescu, Mircea Constantinescu, Virginia Rogin, Cristian Simion, Ioana Popovici Chelaru, Daniela Ioniţă, Mihai Niculescu, Ioana Calotă, Ion Arcudeanu, Rudy Rosenfeld  şi copilul  Silviu Stănescu. Muzica originală şi versurile cântecelor:  George Marcu. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia muzicală: George Marcu. Regia de montaj:  Mirela Anton.  Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Spectacolul se va difuza duminică, 24 decembrie 2017, de la ora 9.00 la Radio România Cultural.

Mă gândesc la Crăciun ca la o vreme a lucrurilor bune: o vreme a bunătăţii, a iertării, a milosteniei… singurul moment, după ştiinţa mea, din lungul calendar de peste an, în care oamenii par să se-nţeleagă dintr-o privire…’’, spunea celebrul scriitor Charles Dickens în nemuritoarea sa Poveste de Crăciun”, legându-şi astfel numele, pentru totdeauna, de această sărbătoare.

A Christmas Carol, editia princeps 1843

Ediția princeps, 1843

Poate nici o altă poveste din lume nu se leagă atât de puternic de sărbătoarea Crăciunului ca cea a lui Charles Dickens. Scrisă în numai şase săptămâni şi publicată în decembrie 1843, celebra Colindă  victoriană în proză a cunoscut, încă de la început, un succes fulminant: s-a vândut, în prima săptămână, în peste 6000 de exemplare şi a ajuns, în doar jumătate de an, la a şaptea ediţie. Nu mai puţin de opt producţii teatrale au fost realizate în primele două luni după apariţia acestei povestiri.

În cei 174 de ani care au trecut, de atunci,  cartea a fost tradusă în numeroase limbi, a cunoscut adaptări pentru teatru, radio, spectacole de operă şi a devenit  cea mai ecranizată poveste de Crăciun,  de la prima versiune cinematografică, din anul 1910,  filmul mut Scrooge, or Marley’s Ghost”, continuând cu varianta realizată patru decenii mai târziu de regizorul Brian Desmond Hurst, muzicalul ”Scrooge” din 1971, cu Albert Finney în rolul principal, adaptarea pentru televiziune ce îl are în fruntea distribuţiei pe Patrick Stewart, celebra variantă cu Michael Caine şi minunatele păpuşi Muppets ori animaţia 3D din 2009, care îl are drept cap de afis pe Jim Carrey dar şi  nemuritoarea animaţie Mickey’s Christmas Carol”, realizată de Studiourile Disney.

Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii a realizat şi va difuza, în Ajunul Crăciunului, un spectacol muzical inspirat din celebra poveste a lui Charles Dickens. Scenariul radiofonic, regia tehnică şi regia artistică  sunt semnate de Mihnea Chelaru, talentat regizor ale cărui montări au fost răsplătite cu numeroase premii la festivalurile  de gen din întreaga lume.

Distribuţia spectacolului este  alcătuită din nume sonore ale teatrului românesc contemporan, actori cu har care dau viaţă personajelor, joacă şi interpretează partiturile muzicale scrise de cunoscutul compozitor George Marcu, a cărui semnătură se regăseşte pe zeci şi zeci de spectacole din fonoteca Teatrului Naţional Radiofonic, dar şi de pe scenele din întreaga ţară.   

Dean Morrissey ilustratie la Poveste de Craciun de Charles Dickens

Dean Morrissey, ilustrație la ”Poveste de Crăciun” de Charles Dickens

Vă invităm, aşadar, ca în dimineaţa de Ajun, să vă adunaţi, cu mic, cu mare, în jurul aparatului de radio sau să ascultaţi online, pe radioromaniacultural.ro, acest minunat spectacol şi ne dorim ca el să vă aducă în suflete bucuria marii sărbători ce bate la uşă.

Comunicat al Teatrului Național Radiofonic

logo-revista-teatrala-radioVezi: arhiva Teatrul Național Radiofonic

Arhiva rubricii Premieră

costintuchilaPREMIERĂA Christmas Carol,alexandru georgescu,Charles Dickens,Cristian Simion,Daniela Ioniță,ioana calotă,Ioana Popovici Chelaru,Ion Arcudeanu,ion haiduc,mihai niculescu,mihnea chelaru,mircea constantinescu,poveste de crăciun,Rudy Rosenfeld,Scrooge,teatru radiofonic pentru copii,virginia rogin
Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii prezintă, în premieră, spectacolul muzical ”O poveste de Crăciun” de Charles Dickens. Scenariul si regia artistică: Mihnea Chelaru. Traducere de  Sanda Socoliuc. În distribuţie:  Ion Haiduc, Alexandru Georgescu, Mircea Constantinescu, Virginia Rogin, Cristian Simion, Ioana Popovici Chelaru, Daniela Ioniţă, Mihai Niculescu, Ioana Calotă, Ion...