Emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru


revista-teatrului-national-radiofonic-fara-sigla

Edițiile anterioare ale Revistei Teatrului Național Radiofonic, din perioada 4 noiembrie 2013–28 septembrie 2014, 28 septembrie 2014–5 iulie 2015, 5 iulie 2015–3 aprilie 2016 pot fi citite în pagina Teatrul Național Radiofonic, secțiunile Revista Teatrului Național Radiofonic 4, Revista Teatrului Național Radiofonic 3, Revista Teatrului Național Radiofonic 2.                                 

18–24 iulie 2016

Realizator: MAGDA DUȚU

Eveniment teatral

premiera biografii memorii maria rosetti

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră absolută la Radio România Cultural Maria Rosetti – De la Plymouth la Bucureşti şi Maria Rosetti – Prima ziaristă din România. Scenariul – Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duţu. Regia artistică: Petru Hadârcă. În distribuţie: Maria Ploae, Oana Maria Mărgineanu, Mihai Bica, Lavinia Şandru, Mircea Constantinescu, Orodel Olaru, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Ion Arcudeanu, Julieta Strâmbeanu, Patricia Prundea, Irina Ionescu Berechet, Mihnea Iamandei, Stelică Muscalu, Costin Manoliu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Producător: Magda Duţu.

C D rosenthal maria Rosetti 1850

C. D. Rosenthal, Maria Rosetti, 1850, Muzeul Național de Artă al României

Cele două spectacole-document – producţii ale Teatrului Naţional Radiofonic, realizate în seria „Biografii, memorii” – sunt dedicate Mariei Rosetti, considerată prima ziaristă din România și soțului acesteia, marele om politic C. A. Rosetti. Prima parte, Maria Rosetti – De la Plymouth la Bucureşti, se va difuza marţi, 19 iulie 2016, de la ora 19.00. A doua parte, intitulată Maria Rosetti – Prima ziaristă din România, va fi difuzată, marţi, 2 august 2016, de la aceeaşi oră, la Radio România Cultural.
Spectacolele sunt sponsorizate de Camera Notarilor Publici Bucureşti, S.C. Imobiliara Chrissoveloni S.A. Bucureşti, Agricola Internaţional S.A. Bacău.

Mama si copilul Maria Rosetti

„Mama și copilul”, ziar de duminică, sub direcțiunea doamnei Maria Rosetti, anul I, nr. 1, 4 iulie 1865 

Scenariul alcătuit de Raisa Radu, în urma unei documentări amănunţite, aduce în atenţie două personalităţi remarcabile: Maria şi C.A. Rosetti. În iunie 2016 s-au împlinit 200 de ani de la nașterea lui C. A. Rosetti, unul dintre conducătorii Revoluției de la 1848, cel care a fost preocupat nu doar de problemele politice, dar și de cele culturale, sociale și economice ale țării. Maria Rosetti a jucat un rol important în publicistica românească, fiind considerată prima ziaristă din ţara noastră. A scos ea însăși, în perioada 1865–1866, un ziar numit „Mama și copilul”, în care se ocupa de educația și instruirea copiilor, precum și a mamelor; o publicație duminicală, pe care a condus-o și pe care o scria aproape singură. S-a remarcat ca scriitoare și publicistă, militând pentru emanciparea femeilor din România. I-a stat alături soțului său, în toate acţiunile, ajutându-l să-şi îndeplinească idealurile. Maria Rosetti, alături de C. A. Rosetti, a avut o implicare deosebită nu doar în Revoluția de la 1848, ci și mai târziu, susținând acțiunile premergătoare Unirii Principatelor Române. A înființat Comitetul Femeilor și a derulat multe campanii pentru strângerea de fonduri, în sprijinul armatei, spitalelor, femeilor și copiilor. A militat pentru ajutorarea populației în timpul foametei din 1866 și 1867. În anul 1877, în timpul Războiului de Independență s-a dedicat strângerii de fonduri și înființării spitalului de la Turnu Măgurele. A fost modelul României revoluționare, pictură realizată în anul 1850 de Constantin Daniel Rosenthal, prietenul soțului său. După moartea lui C. A. Rosetti, a locuit pe strada Doamnei, în București, împreună cu fiul ei, Vintilă și cu soția acestuia, la sediul redacției ziarului „Românul”. A murit în anul 1893.

romania-revolutionara-constantin-daniel-rosenthal-1850

C. D. Rosenthal, România revoluționară, 1850

Străzile care poartă numele celor doi soți, C.A. Rosetti și Maria Rosetti, sunt situate astăzi în centrul Capitalei, una în prelungirea celeilalte…

Maria Rosetti şi C.A. Rosetti, două destine ale României moderne, aduse în atenţia publicului de astăzi, cu mijloacele teatrului radiofonic, într-o concepţie regizorală semnată de Petru Hadârcă.

ne auzim la majesticLuni, 18 iulie 2016, de la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei nr. 38–40 din Bucureşti, va avea loc audiţia cu public, în avanpremieră, a celor două spectacole. Evenimentul, organizat de Teatrul Naţional Radiofonic, se va desfăşura în prezenţa actorilor şi a echipei de realizatori. Intrarea este liberă.

Maria RosettiDe la Plymouth la Bucureşti  în premieră absolută, marți, 19 iulie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 23 iulie, de la ora 23.00, la Radio România Internațional.

biografii memorii tnrÎn aceeași serie „Biografii, memorii”, în fiecare dimineață de la ora 5.00, la RRC, prezentăm spectacole care vorbesc despre opera și personalitatea unor importanți oameni de teatru – dramaturgi și regizori care au marcat teatrul românesc și universal:

Carlo Goldoni – Memorii. Scenariu radiofonic de Sofia Şincan. Regia artistică: Dan Puican.

Pirandello – Fiul Haosului. Scenariu de Constantin Venerus Popa. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu.

„Biografia unei capodopere”: Luigi Pirandello – Să îmbrăcăm pe cei goi. Scenariu radiofonic de Cătălina Buzoianu şi Magdalena Boiangiu. Regia artistică: Cătălina Buzoianu.

Un serial de patru spectacole dedicate regizorului Vlad Mugur: Nostalgia artistului aristocrat, Teatrul în obsedantul deceniu, Craiova, mon amour!, Istoricul unei înscenări, scenarii radiofonice de Ion-Costin Manoliu și Florica Ichim. Regia artistică: Cristian Munteanu. Înregistrare din anul 2003.

mari spectacoleÎn fiecare noapte, de la ora 0.30, la Radio România Cultural, se vor difuza „Mari spectacole”:

Trecând prin iarnă de Yasmina Reza. Traducere de Elena Popescu-Drăguşin. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Cezarina Udrescu.

Profesiunea doamnei Warren de George Bernard Shaw. Adaptarea radiofonică: Mihnea Gheorghiu. Regia artistică: Constantin Moruzan.

Primarul cartierului de Eduardo De Filippo. Adaptare radiofonică de Dinu Săraru. Regia artistică: Mihai Zirra.

Secretul familiei Posket de Arthur W. Pinero. Traducere de Valeriu Moisescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Dan Puican.

Pană Lesnea Rusalin de Victor Eftimiu. Adaptare radiofonică de Georgeta Răboj. Regia artistică: Leonard Popovici.

Pygmalion de George Bernard Shaw. Traducere şi adaptare radiofonică de Petru Comarnescu. Regia artistică: Mihai Zirra.

Arca lui Noe moderna

Arca bunei speranțe de I. D. Sîrbu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Constantin Dinischiotu. 

dramaturgi romani contemporani siglaÎn seria „Dramaturgi români contemporani”, TNR prezintă joi, 21 iulie, de la ora 19.00, la RRC și sâmbătă, 23 iulie de la ora 13.30, la RRI – spectacolul Carmen – Scene de dragosterealizat după un scenariu radiofonic de Eugen Cojocariu,  în regia lui Toma Enache, cu Maia Morgenstern în rolul titular. Adaptare de Kit Hesketh-Harvey şi Saviana Stănescu după nuvela scrisă de Prosper Mérimée.

Maia Morgenstern

Maia Morgenstern

În celelalte roluri: Mircea Rusu, Rolando Matsangos, Ion Chelaru, Ion Haiduc, Armand Calotă, Liviu Cheloiu, Ioana Zărnescu, Cristina Cabel, Alexandra Agavriloaei, Ana-Maria Donosă, Oana Dragnea, Mălina Tomoiagă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Magda Duţu.

Spectacolul – realizat în anul 2012 – a făcut parte din programul Carmen: The Mechanics – proiect internaţional care propune diferite interpretări ale poveştii „Carmen” –  şi a fost finanţat prin programul cultural european EU Culture 2007, în colaborare cu Consiliul de Artă al Angliei. Producător: Melanie Nock. Directorul artistic al proiectului: Jonathan Banatvala.

Proiectul a susţinut realizarea a cinci interpretări ale celebrei poveşti Carmen,  creaţii care au fost prezentate în finală, în Marea Britanie, în cadrul unui „eveniment – vitrină”: cinci creaţii, patru ţări, o poveste.       

Cinci interpretări aduse în atenţia publicului prin intermediul dramei radiofonice, a spectacolului de teatru şi teatru-dans, prezentate de companii din Franţa, Georgia, România şi Marea Britanie.

CARMEN

Scriptul de bază, disponibil pentru fiecare dintre ţările participante,a fost conceput de Kit Hesketh-Harvey şi Saviana Stănescu, după nuvela originală scrisă de Prosper Mérimée.

De la acest punct de plecare, fiecare partener a fost invitat să îşi creeze propria interpretare, folosind formule artistice în care are competenţă şi concentrându-se pe teme de interes specific.

Radio România a abordat opera Carmen prin intermediul spectacolului radiofonic şi a prezentat o poveste despre dragoste, gelozie, ereditate şi destin – teme esenţiale în orice societate.

Versiunea prezentată a fost realizată după un scenariu alcătuit de Eugen Cojocariu, pornind de la scriptul iniţial propus de către cei doi autori ai adaptării nuvelei lui Prosper Mérimée: Kit Hesketh – Harvey şi Saviana Stănescu.

Carmen de-a lungul vremurilor

Carmen, nuvela scrisă în 1845 de Prosper Mérimée, a cărei acţiune este plasată în Sevilla, la începutul secolului XIX – după care a fost elaborat libretul semnat de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy, pentru celebra operă cu acelaşi titlu de Georges Bizet, în 1875 – a prilejuit construcţia unui spectacol radiofonic, care pune accent pe concepte precum:  dragostea, destinul, libertatea şi evidenţiază  povestea dramatică a unui om-victimă a pasiunii puternice, distructive. Frumoasa şi tulburătoarea ţigancă, fără inhibiţii, permanent înconjurată de admiratori, femeia din pricina căreia mulţi bărbaţi – de la caporalul Don José, la toreadorul Escamillo – ajung să-şi distrugă viaţa, este un personaj regăsit de-a lungul timpului, care încearcă să condenseze cele mai înfricoşătoare şi misterioase aspecte ale feminităţii. Frumuseţea ei are ceva straniu şi sălbatic, un amestec de senzualitate şi ferocitate. Pentru Carmen, libertatea are o valoare infinit mai mare ca aceea a iubirii şi chiar a propriei vieţi, trăite, de altfel, cu maximă intensitate.

Scenele de dragoste dintre protagoniştii celebrei opere Carmen, excelent interpretate de Maia Morgenstern (Carmen) şi Mircea Rusu (Don José), alternează cu intervenţiile celor două coruri care comentează acţiunea, incită şi emit concluziile, interacţionează cu personajele şi se detaşează de acestea, în egală măsură, reliefând povestea de iubire.

Corul autorilor (reprezentat de compozitorul Georges Bizet, libretiştii Henri Meilhac şi Ludovic Halévy şi autorul nuvelei, Prosper Mérimée), bine articulat şi nuanţat cu farmec de către Ion Haiduc, Armand Calotă şi Liviu Cheloiu – semnalează despre felul cum a fost primită povestea  de către contemporanii lor şi ce poate să înseamne aceasta pentru contemporanii noştri, atrăgând atenţia asupra versiunii puternice şi universale, propuse de ei, care se află şi astăzi în topul celor mai jucate, adaptate, cântate, filmate şi iubite opere.

Corul femeilor, care comentează totul despre frumoasa ţigancă şi este format din cele care o apără, o acoperă, o ajută, o discută, sunt cu ea, sunt ca ea… (colegele lui Carmen, lucrătoarele de la fabrica de ţigări, vrăjitoare, ţigănci), este susţinut de interpretarea tonică a celor şase tinere actriţe: Ioana Zărnescu, Cristina Cabel, Alexandra Agavriloaei, Ana-Maria Donosă, Oana Dragnea, Mălina Tomoiagă.

Universul sonor, sugestiv şi emoţionant construit – cu accente exotice şi erotice reliefate, cu trimiteri în timp, de la o epocă la alta, cu suprapuneri şi reveniri în spaţiu şi timp – este realizat de regizorul artistic Toma Enache, regizorul muzical Patricia Prundea, regizorul tehnic ing. Mirela Georgescu şi regizorul de studio Milica Creiniceanu. Redactor şi producător: Magda Duţu.

teatru radiofonic pentru copiiLa Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic pentru Copii va prezenta:

Sâmbătă, 23 iulie, de la ora 9.00: Tabla de şah, scenariu de Georgeta Răboj după Alice în ţara oglinzilor de Lewis Caroll. Regia artistică: Leonard Popovici.

Duminică, 24 iulie, de la ora 9.00: Alice în ţara minunilor de Lewis Caroll. Dramatizare de Felicia Mărgineanu. Regia artistică: Mihai Pascal.

mantaua-gogol-dramatizare-pusa-roth tnr

tnr-logoDuminică, 24 iulie, de la ora 14.00, la Radio România Cultural puteți reasculta o montare deosebită, spectacolul Mantaua, realizat în anul 2004, în regia lui Cristian Munteanu. Dramatizare de Pușa Roth după nuvela lui N. V. Gogol. Traducere de Silvia Cucu. În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Mircea Albulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Alexandru Repan, Dan Condurache, Petre Lupu, Virginia Mirea, Mircea Constantinescu, Petre Moraru, Julieta Strâmbeanu, Ioan Chelaru, Papil Panduru, Gheorghe Buznea, Nicolae Călugăriţa, Marius Călugăriţa, Sorin Gheorghiu, Gheorghe Pufulete. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Cu speranţa că propunerile Teatrului Național Radiofonic pentru perioada 18–24 iulie 2016, vor reţine atenţia celor mai mulţi dintre dumneavoastră, vă doresc audiţie plăcută și vă recomand să nu ratați spectacolele pregătite de redactia noastră pentru această vară și difuzate la RRC, RRA, RRI, Antena Satelor și la postul de teatru radiofonic online eteatru.ro.

Vă invit, de asemenea, să vizitați site-ul Revista Teatrală, site-ul Teatrul Național Radiofonic, precum și pagina de facebook a Teatrului Național Radiofonic.

Următoarea ediție a emisiunii va fi postată în luna septembrie, la deschiderea noii stagiuni a Teatrului Național Radiofonic.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

10–17 iulie 2016

Realizator: COSTIN MANOLIU

olga-tudorache

Olga Tudorache

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă duminică, 10 iulie,  de la ora 19.00, la Radio România Cultural, spectacolul cu piesa Maraton pentru un soţ de Marcel Mithois, scriitor şi jurnalist francez care a trăit în secolul XX, autor al unor texte de succes atât pentru scenă, cât şi pentru televiziune. Într-o înregistrare din 1965, Maraton pentru un soţ, în varianta  radiofonică românească, este o comedie în care vă puteţi întâlni pe calea undelor cu marea actriţă Olga Tudorache, secondată de Constantin Brezeanu, Nicolae Brancomir, Mariana Mihuţ, Gabriel Săndulescu, Cella Dima, Horia Căciulescu, Dodi Caian, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Val Plătăreanu, Nicolae Gărdescu, Nora Pejov, Vasilica Săndulescu, Ion Pascu şi Mihai Mateescu. Regia artistică: Constantin Moruzan.

biografii memorii tnrÎn fiecare dimineaţă de la ora 5.00, la Radio România Cultural, puteţi asculta câte o emisiune inspirată de viaţa şi opera unei personalităţi culturale, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”:

Luni: Nuvelele lui Prosper Merimée, după un scenariu de Elsa Grozea, în regia lui Cristian Munteanu

Marţi: Gustave Flaubert: Doamna Bovary. O înregistrare din 1977 în regia lui Constantin Dinischiotu

Miercuri: Émile Zola: Germinal, după un scenariu de Elsa Grozea, în regia lui Cristian Munteanu

Joi: Anton Pavlovici Cehov: Unchiul Vanea, după un text de Leonida Teodorescu

Vineri: Nikolai Vasilievici Gogol: Nasul, în regia lui Dan Puican

Vincent_van_Gogh Autoportret cu palarie de fetru 1877 1888

Vincent van Gogh, Autoportret cu pălărie de fetru, 1877–1888, Muzeul Van Gogh, Amsterdam

Sâmbătă: Vincent van Gogh: Scrisori către Theo. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Titel Constantinescu

Duminică, 17 iulie: Friedrich Schiller: Intrigă şi iubire, după un text de Claudiu Cristescu.

În aceeaşi serie de producţii radio, „Biografii, memorii”, marţi 12 iulie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: Nina BerberovaFile din exil. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Ilinca Stihi.

Nina-Berberova

Nina Berberova

Nina Berberova, născută la începutul veacului XX în Rusia, a emigrat în 1925 în Franţa şi apoi, în 1950, în Statele Unite ale Americii, unde a fost profesoară de literatură rusă la Universitatea din Philadelphia.

A cunoscut consacrarea literară târziu, în amurgul vieţii, la 84 de ani, când Editura Actes Sud a publicat primul ei roman, L’Accompagnatrice, care a avut un mare succes. După aceea au văzut lumina tiparului multe alte scrieri ale Ninei Berberova, între care şi Povestiri din exil, în 1991.

La Teatrul Naţional Radiofonic ele au prins viaţă graţie actorilor Ana Ioana Macaria, Radu Amzulescu, Dan Tudor şi Ioana Calotă, într-o imprimare din anul 2003.

mari spectacole În fiecare noapte, de la ora 0.30, Radio România Cultural difuzează „Mari spectacole”, inspirate de texte celebre ale dramaturgiei naţionale şi universale:

luni: Despot vodă de Vasile Alecsandri

– marţi: Apus de soare de Barbu Ştefănescu Delavrancea

– miercuri: Volpone de Ben Jonson

– joi: Galileo Galilei de Bertolt Brecht

– vineri: Micii burghezi de Maxim Gorki

– sâmbătă: Azilul de noapte de Maxim Gorki

– duminică: Viforul de Barbu Ştefănescu Delavrancea

teatru radiofonic pentru copiiTeatrul Naţional Radiofonic pentru Copii ne propune pentru sâmbătă, 16 iulie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural, spectacolul intitulat Abeille, după un text de Anatole France. O înregistrare din anul 2006.

teatru radiofonic serialDe luni până vineri, de la 22.30, la Radio România Cultural – teatru radiofonic serial: Decameronul de Giovanni Boccaccio. Sub acest titlul scriitorul italian a adunat o colecţie de nuvele  scrise între anii 1349 şi 1351. Un document despre viaţa şi obiceiurile din Italia veacului al XIV-lea.

Boccaccio Decameronul

În varianta sa radiofonică, Decameronul ne dă prilejul de a-i auzi pe calea undelor pe George Oancea, Irina Petrescu, Maia Morgenstern, Irina Mazanitis, Tamara Creţulescu, Adrian Pintea, George Constantin, Mircea Albulescu, Şerban Cellea, Dan Condurache, Rxandra Sireteanu, Jeanine Stavarache, Dana Dogaru, Viviana Alivizache. Regia artistică: Dan Puican.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

26 iunie–10 iulie  2016

Realizator: IRINA SOARE

program teatru radiofonic

Bun găsit la ediţia cu numărul 100 a Revistei Teatrului Naţional Radiofonic în format multimedia! 

Difuzată, pentru întîia oară, la Radio Romînia Cultural, la 8 august 1990, Revista Teatrului Naţional Radiofonic este o emisiune publicistică de actualitate teatrală, cu rol informativ şi de promovare a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic şi a evenimentelor teatrale în care este implicată Redacţia Teatru. Revista Teatrului Național Radiofonic este o emisiune de tradiție a Radioului, care, iată, împlineşte, în această vară, 26 de ani. Echipa de realizatori ai emisiunii este formată din: Domnica Ţundrea, Irina Soare, Costin Manoliu și Magda Duţu, care este și producătorul  acestui proiect. Din octombrie 2013, emisiunea poate fi accesată online pe site-ul Teatrului Naţional Radiofonic şi, din 2 noiembrie 2013, în format multimedia, în Revista Teatrală Radio, grație colegului nostru Costin Tuchilă, coordonatorul acestei publicaţii online.  

premiera tnr

coperta cd pov alfabetului pusa roth ion andrei puican

Grafică CD: Ion Andrei Puican

Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii vă invită să ascultaţi, în premieră absolută, la Radio România Cultural, duminică, 3 iulie, de la ora 9.00, Povestea alfabetului, scenariu de Puşa Roth, regia artistică Vasile Manta. Audiția cu public a spectacolului va avea loc luni, 27 iunie 2016, ora 11.00, la Hotel Ramada Majestic din București (Calea Victoriei nr. 38-40). Intrarea este liberă.

Mai multe detalii ne oferă colegul nostru, Costin Tuchilă, redactorul spectacolului.

biografii memorii tnrLa Radio România Cultural, în fiecare dimineaţă, de la ora 5.00, vă invităm să ascultaţi spectacole-document, în fluxul „Biografii, memorii”. În perioada 27 iunie–10 iulie, se vor difuza biografiile unor titani ai culturii universale dar şi povestea capodoperelor pe care aceştia le-au dăruit umanităţii. Iată, în ordine, montările programate:

Luni, 27 iunie: Manon Lescaut. Scenariu radiofonic de Elsa Grozea

Marţi, 28 iunie: Povestea vieții lui Charlie Chaplin. Scenariu radiofonic de Flavia Buref

Miercuri, 29 iunie: Alphonse Daudet: Tartarin din Tarascon. Scenariu radiofonic de Elsa Grozea

Joi, 30 iunie: Anton Pann: Povestea vorbei. Scenariu radiofonic de Radu Albala

Vineri, 1 iulie: Henry Alain Fournier. Cărarea pierdută. Scenariu de Eugen B. Marian

Sâmbătă, 2 iulie: Balzac în papuci – după volunul de mărturii cu acelaşi titlu, de Léon Gozlan. Scenariu radiofonic de Elsa Grozea

Duminică, 3 iulie: Giacomo Leopardi. Scenariu radiofonic de Dan Amedeo Lăzărescu

Pablo Casals

Pablo Casals

Luni, 4 iulie: Pablo Casals – Convorbiri. Scenariu radiofonic de Elena Petrovici

Marţi, 5 iulie: Virginia Woolf – Jurnalul unei scriitoare. Scenariu radiofonic de Maria Cordoneanu

Miercuri, 6 iulie: Alfred de Vigny. Scenariu radiofonic de Petre Dincu

Joi, 7 iulie: Anna Franck – Jurnal. Scenariu radiofonic de Doina Ciurea

Vineri, 8 iulie: Samuel Pepys – Jurnal. Scenariu radiofonic de Lucian Sârbescu

Sâmbătă, 9 iulie: Emmanuel de Martonne. Evocare de Noe Smirnov Duminică, 10 iulie: Borges despre Borges. Scenariu radiofonic de Georgeta Adam.

Coordonator de proiect: Magda Duţu.

povestea-vorbii-anton-pann-1852

Povestea vorbei de Anton Pann, ediție din 1852

Vă oferim un fragment din spectacolul dedicat uneia dintre cele mai importante figuri paşoptiste: scriitorul, folcloristul, publicistul și compozitorul Anton Pann. Scenariu de Radu Albala. Spectacolul radiofonic se bucură de prezenţa, în fruntea distribuţiei, a inegalabilului Octavian Cotescu. Înregistrarea a fost realizată, în anul 1974, de regizorul Dan Puican si se va difuza, în reluare în ultima zi a lunii iunie, de la ora 5.00, la Radio România Cultural.  

teatru radiofonic serialSub genericul „Teatru radiofonic serial”, săptămâna viitoare vă invităm să ascultaţi ultimele episoade ale dramatizării romanului  Douăsprezece scaune, semnat de faimosul duo literar Ilf și Petrov.

12 scaune

Începând de luni, 4 iulie, Domnica Ţundrea vă propune, la Radio România Cultural, spectacolul radiofonic serial Ultima oră de Mihail Sebastian. Octavian Cotescu, Ion Finteşteanu, Nicky Atanasiu, Rodica Suciu-Stroescu, Mircea Balaban, Florin Scărlătescu, Mihai Fotino, Willy Ronea, Dem Rădulescu, Dan Damian şi  Nicolae Neamţu-Ottonel sunt actorii din distributia acestei montări realizate în urmă cu o jumătate de veac de regizorul Mihai Zirra.

Louise Doutreligne

Louise Doutreligne

Şi tot Domnica Ţundrea vă invită să ascultaţi, la Radio România Cultural, joi, 7 iulie, de la ora 19.00, spectacolul Semnat, Pombo! de Louise Doutreligne.  Proiect realizat în colaborare cu programul româno-francez „Faţă în faţă” al Ministerului Culturii şi Cultelor. Traducerea, adaptarea radiofonică şi coordonarea proiectului: Doina Papp. Regia artistică: Attila Vizauer. În distribuţie: Florin Zamfirescu, Mihai Bisericanu, Răzvan Vasilescu, Ada Navrot, Diana Medan, Marius Călugăriţa, Vladimir Preda. Consultant de specialitate: Alin Genescu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor: Domnica Ţundrea. Înregistrare din anul 2004.

Vă oferim un fragment din această montare.

mari spectacoleLa Radio România Cultural, continuă seria „Marilor spectacole”, difuzate la o jumătate de oră după miezul nopţii. Iată montările, din Fonoteca de Aur, programate în acest flux, în perioada 27 iunie–3 iulie 2016:

Luni, 27 iunie: Duhul pădurii și Ursul de A.P. Cehov

Marţi, 28 iunie: Echilibru fragil de Edward Albee

Miercuri29 iunie: Sechestraţii din Altona de Jean-Paul Sartre

Joi, 30 iunie: Străinul de Albert Camus

Vineri, 1 iulie: Britannicus de Jean Racine

Sâmbătă, 2 iulie : Cercul de cretă caucazian de Bertolt Brecht

Duminică, 3 iulie: Mamouret de Jean Sarment

tnr-logoSub genericul Teatrul Naţional Radiofonic, Costin Tuchilă vă propune alte două spectacole din Fonoteca de Aur, sâmbătă, 2 iulie și duminică, 3 iulie, de la ora 14.00, la Radio România Cultural:

Salba Mălinei de Dominic Stanca. Regia   artistică:  Cristian Munteanu. În distribuţie: Delia Nartea, Adrian Pintea, Mircea Albulescu, Doru Ana, Ion Pavlescu, Petre Lupu, Dan Condurache, Ion Haiduc, Gheorghe Buznea, Petre Nicolae, Ion Chelaru, Florin Anton, Ion Arcudeanu, Sorin Gheorghiu, Marius Rizea, Marius Călugăriţa, Dumitru Chesa. Muzica originală: George Marcu. Interpretează: Mihai Căluşaru (cobze), Marian   Grigore  (vioară).   Regia   de   studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Producător: Vasile Manta. Înregistrare din anul 2003.

alexandru-repan

Alexandru Repan

„Regele a murit. Trăiască Regele!” Cinci personaje în interpretarea actorului Alexandru Repan. Creon din Antigona de Jean Anouilh, Dom’ Ubu din Ubu rege de Alfred Jarry, Despot Vodă din piesa cu același titlu  de Vasile Alecsandri, Lear din Regele Lear de William Shakespeare și Bérenger I din Regele moare de Eugen Ionescu sunt partiturile pe care Alexandru Repan le interpretează într-un amplu recital, „impresionante exerciții de virtuozitate”, așa cum denumea criticul teatral Eugen Comarnescu emisiunile cuprinse în această serie de eseuri teatrale, realizată de Costin Tuchilă și Pușa Roth. Regia de montaj: Dana Lupu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia tehnică: Robert Vasiliţă. Regia muzicală: George Marcu. Regia artistică: Alexandru Repan. Înregistrare din anul 2008.

Fragment din Regele moare de Eugen Ionescu. Alexandru Repan interpretează rolul Bérenger I

teatru radiofonic pentru copiiTeatrul Naţional Radiofonic pentru Copii vă invită să ascultaţi, sâmbătă, 2 iulie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural, Cartea cu jucării de Tudor Arghezi. Dramatizare de Mitzura Arghezi şi Vasile Mănuceanu. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Tina Ionescu, George Groner, N. N. Matei, Camelia Stănescu, Mitzura Arghezi, Ludovic Antal. Regia de studio: Crânguţa Manea. Regia muzicală: Timuş Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din anul 1967.

Nu uitaţi de celelalte fluxuri de teatru radiofonic, difuzate pe frecvenţele Radio Romania, on air şi online:  

De luni şi până vineri, Mircea Albulescu vă spune o poveste la Radio Romania Cultural, iar la Radio Romania Actualităţi, de la ora 20.50 se va difuza emisiunea de tradiţie a postului public de Radio, Noapte bună, copii!

Mituri, legende, poveşti puteţi asculta de luni şi până joi, la ora 15.30 la Antena Satelor.

Mai multe detalii despre titlurile pe care le difuzăm, puteţi afla de pe site-ul Teatrul Naţional Radiofonic dar şi din Revista Teatrală Radio.

Sperăm că spectacolele, propuse de Teatrul Naţional Radiofonic, vă vor reţine atenţia şi vă dorim audiţie plăcută! 

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.      

20–26 iunie 2016

Realizator: MAGDA DUŢU

biografii memorii tnrSpectacolele-document dedicate unor personalități ale vieții culturale și biografiilor unor capodopere, vor fi difuzate și în această perioadă, în fiecare dimineață, de la ora 5.00, la Radio România Cultural, în seria „Biografii, memorii”: 

Johann Sebastian Bach: Clavecinul bine temperat. Scenariu radiofonic de Virginia Velcescu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu George Motoi în rolul principal

Hector Berlioz: Simfonia fantastică. Scenariu radiofonic de Nicoleta Toia. Regia artistică: Cristian Munteanu. Cu Ion Caramitru în rolul principal. Înregistrare din anul 1976

Filmul Vrăjitorul din Oz de Victor Fleming. Scenariu radiofonic de Cristina Corciovescu. Înregistrare din anul 1984

Humphrey Bogart și Ingrid bergman în filmul Casablanca, regia Michael Curtiz, 1942

Humphrey Bogart și Ingrid Bergman în filmul Casablanca, regia Michael Curtiz, 1942

Filmul Casablanca. Scenariu radiofonic de Cristina Corciovescu. Înregistrare din anul 1983

Amintiri despre Jean Gabin. Scenariu radiofonic de Elsa Grozea. Înregistrare din anul 1990

Ingrid Bergman. Scenariu radiofonic de Cristina Corciovescu. Înregistrare din anul 1983

Mark Twain: Povestea vieții mele. Scenariu radiofonic de Mariela Oțoiu. Înregistrare din anul 1986

george_enescu

Marţi, 21 iunie, de la ora 19.00, în aceeași serie, „Biografii, memorii”, se va difuza prima parte a spectacolului: George Enescu: Istorie şi legendă – realizat după un scenariu radiofonic de Ada Brumaru, în regia lui Cristian Munteanu.

Pentru acest scenariu radiofonic, în urmă cu zece ani, în cadrul ceremoniei de decernare a Premiilor anuale ale revistei „Actualitatea muzicală”, găzduită de Palatul Cantacuzino din București, muzicologul Ada Brumaru a primit Premiul pentru publicistică și media. În distribuţia spectacolului, îi regăsim pe: Florin Zamfirescu – în rolul George Enescu, alături de Irina Petrescu, Ilinca Tomoroveanu, Adela Mărculescu, Marius Bodochi, Gheorghe Visu, Claudiu Istodor, Dumitru Rucăreanu, Medeea Marinescu, Jeanine Stavarache, Mircea Constantinescu, Dorin Andone, Petre Moraru, Sorin Gheorghiu, Mihai Dinvale, Aurelian Georgescu, Victor Prundea, Gheorghe Pufulete. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor şi producător: Magda Duţu. Înregistrare din anul 2005.                        

 

După spectacolul George Enescu – Istorie și legendă, marți, 21 iunie, de la ora 20.00, la Radio România Cultural, se va difuza Goana după fluturi de Bogdan Amaru, o montare radiofonică din anul 1968, în regia lui Mihai Pascal. Adaptarea radiofonică: Eugenia Ţundrea. În distribuţie: Nicolae Dinică, Coca Andronescu, Rodica Tapalagă, Nicolae Gărdescu, Dem Rădulescu, Nicolae Neamţu-Ottonel, Daniel Horhocea, Dina Protopopescu.

mari spectacoleÎn perioada 20–26 iunie 2016, în seria „Mari spectacole”montări radiofonice din Fonoteca de aur a Teatrului Național Radiofonic, difuzate în fiecare noapte, începând cu ora 0.30, la Radio România Cultural. Puteți asculta:

Prințul de Tudor Teodorescu-Braniște. Dramatizare radiofonică de Constantin Darie și Paul Ion Teodorescu. Regia artistică: Titel Constantinescu.

Jocul cu fantasme, monolog dramatic de Cristian Munteanu. Regia artistică: Adrian Pintea și Jocurile Daniei de Anton Holban. Dramatizare de Nicoleta Toia. Regia artistică: Titel Constantinescu.

Lungul drum al zilei către noapte de Eugene O’Neill. Traducere de Dorin Dron. Adaptare  radiofonică de Leonard Efremov. Regia artistică: Cristian Munteanu.

Lupii şi oile de A.N. Ostrovski. Traducere de Emma Beniuc. Adaptare  radiofonică de Mugur Mardan. Regia artistică: Constantin Moruzan.

Verișoara Bette de Honoré de Balzac. Adaptare radiofonică de Anghel Ghiţulescu. Regia artistică: Constantin Dinischiotu.

Brevetul de Luigi Pirandello. Adaptare: Polixenia Carambi. Regia artistică: Titel Constantinescu și Cavalerul din Olmedo de Lope de Vega. Adaptare radiofonică de Nicolae Neagoe. Regia artistică: Dan Puican.

Locul unde nu s-a întâmplat nimic de Mihail Sadoveanu. Dramatizare de Antoaneta Tănăsescu. Regia artistică: Cristian Munteanu.

teatru radiofonic serialTeatrul radiofonic serial prezintă, începând de miercuri, 22 iunie, de la ora 22.30, primele trei episoade ale spectacolului Douăsprezece scaune de Ilf şi Petrov. Dramatizare radiofonică de Tereza Trestian. Regia artistică: Paul Stratilat. O înregistrare din anul 1967, cu: Octavian Cotescu, Nataşa Alexandra, George Groner, Alexandru Giugaru, Ştefan Mihăilescu Brăila, George Trestian, Maria Burbea, Virginia Stoicescu, Cornel Dumitraş, Mihai Pălădescu, Mimi Enăceanu, Mircea Balaban, Coca Enescu, Draga Olteanu Matei, Emil Popescu, Rodica Tapalagă, Nana Ianculescu, Olimpia Tablan, Cornelia Turianu, Florin Vasiliu, Lelia Columb, Ion Ciprian, Ştefan Niculescu Cadet, Ştefan Florescu, Didona Popescu, Dem Rădulescu, Mihai Mereuţă.

12 scaune

Douăsprezece scaune este una din cele mai amuzante cărţi ale secolului XX. Simpaticul escroc Ostap Bender îl ajută pe un fost nobil să recupereze comoara mamei-soacre, ascunsă de aceasta într-unul dintre cele 12 scaune din sufragerie, pe care statul sovietic le-a confiscat la revoluție.

Un prilej să cunoaștem Rusia anilor ’20, birocrată, lacomă, stupidă și amuzantă.

Am selectat un scurt fragment, cu Octavian Cotescu și George Groner, din spectacolul radiofonic realizat după acest text, în anul 1967.

teatru radiofonic pentru copiiTeatrul Național Radiofonic pentru Copii prezintă sâmbătă, 25 iunie și duminică, 26 iunie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural, două spectacole, în regia lui Mihai Lungeanu, realizate după scenariile Anei Ripka Rus: Alb-negru sau povestea prinţesei din cel mai mic regat, înregistrare din anul 2004 și Frumosul din regatul adormit, înregistrare din anul 2003.

dramaturgi romani contemporani siglaJoi, 23 iunie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, în seria „Dramaturgi români contemporani”, vom difuza un spectacol realizat în anul 2010, după piesa cunoscutului actor, regizor şi scenarist Ion Sapdaru:  Natură moartă cu nepot obez.

Natura moarta cu nepot obez

O comedie amară, a cărei savoare sporește prin interpretarea strălucită a actorilor distribuiți: Dorina Lazăr, Valeria Seciu, Rodica Mandache, Antoaneta Zaharia și Marius Manole.

Adaptarea radiofonicã: Magda Duţu şi Eugen Fãt. Regia artistică: Eugen Făt. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicalã: Stelicã Muscalu. Regia tehnică:ing.Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duţu.

Eugen_Fat

Eugen Făt

Realizarea acestui spectacol a marcat debutul radiofonic al lui Eugen Făt, un regizor artistic cu har, riguros şi inventiv, convins de calitatea şi dinamica piesei lui Ion Sapdaru.

Eugen Făt este absolvent al Universităţii de Nord din Baia Mare, secţia Română – Engleză şi al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Teatru şi Televiziune, specializarea Regie Teatru, la clasa prof. Mona Chirilă, promoţia 2007.      

După o absenţă de șase ani, petrecuţi în Statele Unite, Eugen Făt s-a întors în viaţa teatrală românească,  remarcându-se, în ultimii ani, prin spectacole îndrăzneţe, cu mesaj şi emoţie, prin preocupări deosebite în domeniul artei spectacolului de teatru: creaţie proprie, participare la festivaluri şi workshopuri, iniţiere şi coordonare de proiecte teatrale.

A semnat regia multor spectacole, dintre care amintim: Cutia Pandorei, Labirintul Irinei – alb, Tot ce se dă, Femeia ca un câmp de luptă, toate pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini” din Galaţi.

Despre valoarea lui Eugen Făt s-a scris mult, unii dintre analiştii creaţiei sale, considerând că reprezintă „imaginea artistului îmbolnăvit de teatru”.

La scurtă vreme, după ce a realizat la Teatrul Național Radiofonic piesa Natură moartă cu nepot obez, a montat un spectacol de succes, care se joacă și acum la Teatrul Odeon din București, după aceeași piesă.

Din spectacolul radiofonic pe care îl vom asculta joi seara, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 25 iunie, de la ora 13.30, la Radio România Internaţional – am ales un scurt fragment, cu: Dorina Lazăr, Valeria Seciu, Antoaneta Zaharia și Marius Manole.

dorina_lazar-recital

Dorina Lazăr este și protagonista spectacolului care se va difuza duminică, 26 iunie, de la ora 14.00, la Radio România Cultural: Peţitoare şi cumetre. „Cinci personaje în interpretarea actriţei Dorina Lazăr”. Fragmente din Celestina de Fernando de Rojas, Nevestele vesele din Windsor de William Shakespeare, Căsătoria de N. V. Gogol, Acul cumetrei Gurton de William Stevenson, Gaiţele de Alexandru Kiriţescu. Dorina Lazăr interpretează rolurile: Celestina, Doamna Quickly, Fiokla Ivanovna, Cumătra Gurton, Aneta Duduleanu. În celelalte roluri: Florin Anton, Delia Nartea, Mihai Constantin, Ion Chelaru, Claudiu Istodor, Ştefan Velniciuc, Gabriela Popescu, Ruxandra Sireteanu, Oana Ştefănescu, Andrei Barbu. Regia de montaj: Monica Wilhelm. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Regia artistică: Cristian Munteanu. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din anul 2005. 

Dorina Lazăr în Căsătoria de N. V. Gogol, regia: Cristian Munteanu, 2005, fragment

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.   

13–19  iunie  2016 

Realizator: COSTIN MANOLIU

Premiera săptămânii

olgaG-C

biografii memorii tnrMarţi, 14 iunie, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră la Radio România Cultural spectacolul Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse…, scenariu de Ion-Costin Manoliu după volumul de memorii Pe urma paşilor Tăi, Iisuse… de Olga Greceanu. Regia artistică: Dan Puric. În distribuţie: Maria Ploae, Mihai Bica, Constantin Dinulescu şi Bogdan Durlicioiu. Interpretarea muzicii psaltice: Dimitrie Voicescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: inginer Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Magda Duţu.

olga-greceanu

Olga Greceanu

Născută la 17 august 1890 la Mănăstirea Nămăieşti, Olga Greceanu a plecat la Domnul în 1978, la 16 noiembrie. Ca pictoriţă a abordat genul cel mai dificil al compoziţiei monumentale. Lucrările sale se disting prin ataşamentul faţă de subiectele specific naţionale, pictate în forma frescelor vechilor zugravi români. Pictura de inspiraţie religioasă  i-a adus în amurgul vieţii, în 1968, titlul de „pictor autorizat al Patriarhiei”, cu dreptul de a picta orice biserică.

Olga-Greceanu-Fresca

Frescă de Olga Greceanu

În 1933, în urma unui pelerinaj în Egipt şi Israel, a publicat o carte de amintiri de pe meleagurile faraonilor şi din Ţara Sfântă, intitulată Pe urma paşilor Tăi, Iisuse…

Betleem, Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Sfântul Mormânt de la Ierusalim şi toate celelalte locuri biblice, spre care şi astăzi pornesc milioane de pelerini, prind viaţă şi cu ochii minţii suntem şi noi părtaşi la vremurile în care Fiul lui Dumnezeu mergea pe pământ.

La Ierusalim, Olga Greceanu a fost printre martorii privilegiaţi ai pogorârii Luminii Sfinte în Biserica Învierii, în Sâmbăta Mare a Sfintelor Paşti.

A lucrat în ultimii zece ani de viaţă la frescele a nu mai puţin de 33 de biserici. La 80 de ani urca pe schelă şi dirija cu autoritate lucrul echipei.

Prin scrierile sale a transmis adevărurile evanghelice. Pentru felul cum propovăduia Cuvântul lui Dumnezeu a fost onorată cu distincţia „Crucea Patriarhală” şi, cu binecuvântarea a doi Patriarhi, Nicodim şi Iustinian, putea predica în orice biserică.

Scenariul radiofonic porneşte de la jurnalul de amintiri din Egipt şi Israel, fiind îmbogăţit cu fragmente din Evangheliile Noului Testament.

Dan Puric 2

Dan Puric

Spectacolul Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse… a fost pentru actorul şi mărturisitorul creştin Dan Puric prilejul de a debuta la Teatrul Naţional Radiofonic în calitate de regizor artistic. Redactorul şi producătorul Magda Duţu l-a provocat la un scurt dialog.

Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse… în premieră la Radio România  Cultural, marţi, 14 iunie, de la ora 19.00 şi sâmbătă, 18 iunie, de la ora 23.00, la Radio România Internaţional.

Luni, 13 iunie, de la ora 11.00, în avanpremieră, a avut loc audiţia cu public, la Hotel Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.

fonoteca de aur15 iunie 1989 este ziua în care a trecut la Domnul cel mai mare poet al românilor: Mihai Eminescu.

La Radio România Actualităţi, în fiecare seară, de la ora 20.50, sub genericul „Noapte bună, copii!”, puteţi asculta o poveste scrisă de Mihai Eminescu.

Rodica Popescu Bitanescu

Actriţa săptămânii la Radio România Actualităţi este Rodica Popescu-Bitănescu.

O puteţi auzi:

– luni în Hei, oameni buni de William Saroyan

– marţi în Profesorul de franceză de Tudor Muşatescu

– miercuri în Candidul de Radu F. Alexandru

– joi în O soacră şi în Reporterul Caracudi de Caragiale.

Cele patru spectacole sunt difuzate cu începere de la ora 23.05.

teatru radiofonic serialLa Radio România Cultural, seara de la ora 22.30, de luni până vineri, teatru radiofonic serial: Fraţii Jderi de Mihail Sadoveanu.

Trilogia alcătuită din romanele Ucenicia lui Ionuţ, Izvorul Alb şi Oamenii Măriei-Sale evocă domnia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt între anii 1469 şi 1475.

Mihail Sadoveanu

Varianta radiofonică a Fraţilor Jderi, în regia lui Dan Puican, ne dă prilejul de a asculta pe calea undelor mari actori ai teatrului românesc: Gheorghe Cozorici, Adrian Pintea, George Constantin, Silviu Stănculescu, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Ileana Stana Ionescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Constantin Dinulescu, Florian Pittiş.

Sub genericul „A fost odată ca niciodată”, Mircea Albulescu vă spune o poveste la Radio România Cultural, în fiecare zi de la ora 21.00.

În fiecare dimineaţă de la ora 5.00, la Radio Româniabiografii memorii tnr Cultural, o emisiune inspirată de viaţa şi opera unor personalităţi culturale, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”.

Marţi: Leonardo da Vinci, după un text de Virgil Brădăţeanu.

Miercuri: Francisco Goya. Scenariu de Simona Vărzaru.

Joi: Jurnalul lui Eugène Delacroix, după un text de Elsa Grozea.

Sâmbătă: Michelangelo Buonaroti. Scenariu de Virgil Brădăţeanu.

Duminică: Francisc Şirato. Scenariu de Ileana Costin.

teatru radiofonic pentru copiiCei mai tineri amatori de teatru sunt invitaţi să asculte sâmbătă, 18 iunie de la ora 9.00, la Radio România Cultural, Micul lord de Frances Hodgson Burnett, în regia lui Cristian Munteanu, cu Alexandrina Halic, Mircea Albulescu, Tatiana Iekel, Constantin Dinulescu şi Mitică Popescu. Înregistrare din anul 1992.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

29 mai–12 iunie 2016

Realizator: MAGDA DUȚU

În perioada 29 mai–12 iunie 2016, Teatrul Național Radiofonic este organizatorul unor evenimente teatrale de anvergură.

Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova”

Între 31 mai și 4 iunie 2016, la București, se va desfășura cea de a IV-a ediție a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova.

Luni, 30 mai 2016, la ora 17.00, Radio Româniaeveniment teatral sigla 2 organizează o conferinţă de presă la Grand Hotel Continental din București, sala „Nicolae Grigorescu”, cu ocazia deschiderii celei de a IV-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic „Grand Prix Nova”.

Grand Prix Nova este singurul festival de producţii sonore care îşi propune ca temă inovaţia. Ediţia din acest an confirmă o tradiţie onorantă, aceea de a se situa sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta a României.

Cu o rapiditate impresionantă, Grand Prix Nova şi-a creat o frumoasă reputaţie între festivalurile internaţionale şi, judecând după calitatea producţiilor, şi-a definit riguros profilul incitându-i la mai multă originalitate pe creatorii de spectacol radiofonic din întreaga lume. Anul acesta Grand Prix Nova primeşte la Bucureşti un număr record de participanţi dornici să trăiască nu numai emoţiile concursului, ci şi experienţa unui eveniment cu platforme multiple oglindind diversitatea şi creativitatea artiştilor din domeniul teatrului radiofonic.

Afis GPN 2016 - A4

Competiţia

Personalităţi de pe toate continentele îşi vor disputa şase trofee la Bucureşti, distincţii dedicate celor două secţiuni – Spectacole radiofonice şi Forme scurte. Din Australia până în Canada, tranzitând Europa dinspre Rusia sau Iran, spectacolele prezente la Bucureşti vor oferi o panoramă unică a stilisticilor şi reperelor culturale la nivel mondial.

sigla grand prix nova 2016Juriul format din patru personalităţi internaţionale şi un nume de marcă al creaţiei radiofonice româneşti va decide câştigătorii. Preşedintele juriului este anul acesta Katharina Rathouska – directorul Departamentului de Radio Drama şi Literatură al Radiodifuziunii Cehe, iniţiator şi producător al seriei de teatru scurt multipremiată internaţional, Minute Plays, membru al board-ului Radio Drama Group din cadrul EBU. Domniei sale i se vor alătura Vijay Sadhu – Senior Executive, Programming Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU), Dmitri Plax – scriitor, producător şi regizor în cadrul Departamentul Radio Drama (Radio Suedia), Stefano Gianotti – compozitor, autor şi interpret, dublu laureat al distincţiei Karl-Sczuka-Preis şi Oana Cristea Grigorescu – critic de teatru şi jurnalist cultural la Radio România Cluj, doctor în muzică al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Secţiunea competiţională a Festivalului „Grand Prix” Nova cuprinde patru zile de audiţii la Grand Hotel Continental, Sala „Nicolae Grigorescu”, din 31 mai până pe 3 iunie. La finalul fiecărei zile vor avea loc discuţii despre piesele sonore audiate cu membrii juriului, competitori şi participanţi. Limba oficială a festivalului este limba engleză.

Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, sâmbătă, 4 iunie 2016, ora 17.00.

Mai mult decât o competiţie

Festivalul „Grand Prix Nova” doreşte să devină şi un generator de sigla grand prix nova 2016întâlniri culturale majore în spaţiul bucureştean. Având convingerea că radioul îmbină cu abilitate înalta calitate artistică şi comunicarea, festivalul îşi doreşte să devină un spaţiu privilegiat de vehiculare a valorilor autentice din ţară şi străinătate. De aceea, în 2016 Grand Prix Nova propune Capitalei o serie de evenimente dedicate specialiştilor, dar şi marelui public.

dada grand prix nova

DADA la Grand Prix Nova

Centenarul DADA va fi celebrat de Radio România printr-un workshop în cadrul festivalului.

Joi, 2 iunie 2016, ora 17.00, DADA 100 lansează invitaţia artiştilor, publicului şi participanţilor din străinătate de a fi prezenţi la o serie de audiţii cu premiere dedicate fenomenului DADA, urmate de dezbateri.

teatru-radiofonic-dada-cabaret-fuchsiada

Se vor asculta Fuchsiada de Urmuz, regia: Gavriil Pinte şi DADA Cabaret, adaptare de Mihai Lungeanu după Matei Vişniec.

Spectacolul de teatru Meşterul Manole în cadrul Grand Prix Nova la Odeon

Sâmbătă, 4 iunie 2016, ora 19.30, la Teatrul Odeon, Sala Studio, va avea loc o reprezentaţie în premieră naţională cu spectacolul polonez Meşterul Manole

Proiectul are la bază o piesă radiofonică de mare succes internaţional – a fost prezentată la festivalurile Prix Marulič din Hvar, Croaţia, şi Prix Italia, 2014 şi este inspirată de textul baladei populare româneşti, aşa cum a fost ea culeasă de Vasile Alecsandri. Spectacolul a fost premiat, pentru cea mai bună regie şi cea mai bună muzică, în cadrul Festivalului „Două Teatre”, din Sopot.

Invitat de Radio România în parteneriat cu Institutul Polonez şi Teatrul Odeon din Bucureşti va fi oferit publicului românesc într-o reprezentaţie unică la Grand Prix Nova 2016.

Premiile Teatrului Naţional Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic îştnr-logoi onorează actorii dovedind încă o dată apreciere pentru ceea ce reprezintă specificul interpretării la microfon în reuşita unui spectacol sonor. De aceea oferă anual, în cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova, distincţii pentru performanţele anului precedent.

În 2016, selecţia profesioniştilor se îndreapta cu admiraţie spre:

Florentina Tănase – Premiul pentru debut, în rolul Povestelnicul din spectacolul Rapunzel de Fraţii Grimm

Oana Maria Mărgineanu – Premiul pentru cel mai bun rol feminin, în Cătălina Toderoiu, Viteaza de la Jiu din spectacolul Cătălina Toderoiu – Zbor spre libertate, scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu după volumul omonim de Ioan Manoliu

Marius Manole – Premiul pentru cel mai bun rol masculin, în Piotr Ilici Ceaikovski din spectacolul Ceaikovski de Nina Berberova.

Federico-Fellini

Federico Fellini

Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic

Teatrul Naţional Radiofonic lansează în premieră pe ţară untnr-logo eveniment unic în peisajul cultural românesc. Federico Fellini şi Teatrul Rradiofonicprovoacă la redescoperirea personalităţii de anvergură mondială a cineastului italian. Deloc cunoscută în România, calitatea de scenarist pentru radio a lui Fellini va fi revelată iubitorilor de film şi sunet cu prilejul a două evenimente de anvergură în cadrul Grand Prix Nova.

Duminică, 5 iunie 2016, de la ora 18.00, în Sala de concerte „Mihail Jora” a Radiodifuziunii Române va avea loc spectacolul-lectură Surpriza/În afara programului, după un text semnat de Federico Fellini  şi Nicola Manzari. O demonstraţie vie şi amuzantă a modului  în care se înregistrează un spectacol de teatru radiofonic, dar şi un alt mod de apropiere faţă de universul fellinian, toate acestea, în viziunea lui Mihai Lungeanu, care semnează regia şi scenariul. I se alătură, în distribuţie, artişti consacraţi ai teatrului contemporan,  precum Virgil Ogăşanu, Ioana Calotă, Dan Condurache,  Valentin Teodosiu, Petre Lupu, Gavril Pătru şi studenţi ai Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică   ,,I. L. Caragiale” din   Bucureşti. Muzica  spectacolului, realizată live de muzicianul Lucian Maxim, va întregi decorul sonor al acestui spectacol-omagiu adus personalităţii marelui cineast, Federico Fellini,  la aniversarea a 96 ani de la naştere. Echipa de realizatori este formată din: Janina Dicu – regizor de studio, Irina Soare –redactor, Mădălin Cristescu – regizor muzical, Mihnea Chelaru – regizor tehnic, Mihai Lungeanu – regizor  artistic.

Intrarea este liberă.

150px-Federico_Fellini_in_the_SeventiesMomentul Fellini continuă la Teatrul Naţional Radiofonic, prin prezentarea, în premieră naţională, a celor cinci spectacole sonore bazate pe scenarii radiofonice semnate de marele cineast Federico Fellini. Acestea vor putea fi ascultate la Radio România Actualități, în 6, 7 şi 8 iunie.

 

Luni, 6 iunie, ora 23.05:

Scrisori de dragoste de Federico Fellini. Traducere de Sanda Socoliuc. Regia artistică: Attila Vizauer. În distribuţie: Vlad Ivanov, Lia Cristina Marin, Cosmina Olariu, Attila Vizauer. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor: Domnica Ţundrea • O călătorie ideală / Revistă destul de simpatică de Federico Fellini și Ruggero Maccari. Traducere de Sanda Socoliuc. Regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Alexandru Bindea, Sandu Mihai Gruia, Daniel Badale, Dan Aștilean, Mara Țibuleac Dumitrescu, Ciprian Corneliu Chiricheș, Dorin Enache, Dan Alexandru Moldovan, Ana-Maria Vodanovici. La pian – Victor Prundea. Regia de montaj: Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor: Magda Duțu. 

Marţi, 7 iunie, ora 23.05: Surpriza, scenariu de Mihai Lungeanu după textul În afara programului de Federico Fellini şi Nicola Manzari. Traducere de Sanda Socoliuc. Regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Gabriela  Popescu,  Petre Lupu, Dan Condurache,  Valentin Teodosiu,  Gavril Pătru, Costas Mincu,  Alexandru Făinişi,  Diana Balmuş,  Andrei Bibire, Fluieraşu Marina, Alin Potop,  Vlad Brumaru, Clara Popadiuc, Cosmina Olariu, Andrei Radu,  Radu Gabriel Mateucă, Ciprian Chiricheş,  Alexandra Spătaru. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor: Irina Soare.

Miercuri, 8 iunie, ora 23.05: Canțoneta de Federico Fellini. Traducere de: Sanda Socoliuc. Regia artistică: Cezarina Udrescu. În distribuție: Vlad Ivanov, Antoaneta Zaharia, Alexandru Bogdan Acatrinei, Anca Elena Munteanu, Andrei Bibire, Cristina Victoria Constantinescu, Bogdan Florea, Alina Mihaela Marinescu, Alin Potop, Kostas Mincu, Smaranda Sircă, Maria Magdalena Țapu. Regia de montaj: Bogdan Golovei, Radu Verdeș, Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Crenguța Manea. Cinema, scenariu radiofonic de Ilinca Sihi după Invenzioni de Federico Fellini. Regia artistică: Ilinca Stihi. În distribuție: Adrian Titieni, Sandra Ducuță, Anca Bejan, Liviu Cheloiu, Costaș Mincu, Constantin Cojocaru, Nicolae Cojenel, Corneliu Ciprian Chiricheș, Daniel Tudorică, Dan Laurențiu Coza, Mihail Răzvan Enciu, Daniela Ioniță. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Sound design: Mihnea Chelaru. Redactor: Crenguța Manea. • Scrisori de dragoste de Federico Fellini. Traducere de Sanda Socoliuc. Regia artistică: Attila Vizauer. În distribuţie: Vlad Ivanov, Lia Cristina Marin, Cosmina Olariu, Attila Vizauer. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor: Domnica Ţundrea

Fragment din spectacolul de luni, 6 iunie, O călătorie ideală / Revistă destul de simpatică de Federico Fellini și Ruggero Maccariîn regia lui Gavriil Pinte, cu: Alexandru Bindea, Sandu Mihai Gruia, Daniel Badale

 

Proiectul Federico Fellini şi Teatrul Radiofonic este încununarea unei ample colaborări cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică  „I. L. Caragiale” din Bucureşti, prin implicarea Secţiilor Actorie şi Scenografie. Astfel, piesele sonore pe scenarii de Fellini cuprind un număr record de debuturi actoriceşti selectate în urma unui casting amplu realizat cu studenţii UNATC. De asemenea, imaginea proiectului este gândită şi realizată de studenţii de la secţia Scenografie Master 1, care vor organiza o expoziţie pe temele propuse de scenariile felliniene, sub îndrumarea lui Mihai Dorobanţu, profesor asociat şi lect. univ. dr. Imelda Manu.

teatru radiofonic pentru copiiTeatrul Național Radiofonic pentru Copii va prezenta un nou spectacol, în premieră, duminică, 12 iunie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural: Făt-Frumos din lacrimă de Mihai Eminescu. Scenariul radiofonic și regia artistică: Mihai Lungeanu.

4

Irina Soare, redactorul și coordonatorul proiectului ne oferă informații despre această producție radiofonică: „Făt Frumos din lacrimă este, fără îndoială, unul dintre cele mai cunoscute şi mai îndrăgite basme din literatura română. Originalitatea sa, rod al unei sinteze perfecte între păstrarea motivelor proprii creaţiilor populare şi atmosfera, impregnată de influenţe romantice, autenticitatea limbajului, paleta impresionantă de personaje,  bogăţia  elementelor poetice sunt tot atâtea date  care au făcut ca basmul să-şi păstreze neştirbit  farmecul, chiar dacă a trecut aproape un veac şi jumătate de la publicarea lui. Găzduit de paginile numărului din noiembrie 1870, al cunoscutei reviste «Convorbiri literare», Făt-Frumos din lacrimă avea să marcheze debutul excepţional în proză al lui Eminescu, chiar dacă scrierile de acest gen  vor rămâne  mereu, în umbra operei sale poetice. De altfel, acest basm, la fel ca toate celelalte, numeroase, din opera sa,  erau rodul dragostei pentru folclor, ivită încă din copilărie, al interesului şi pasiunii tot mai puternice  cu care Mihai Eminescu se apleca asupra creaţiilor populare, pe care le asculta şi le transcria, în periplurile prin sate, pe care le făcea împreună cu colegii săi de la cercul literar Orientul. Dacă, din imensa bogăţie de poveşti, culese de marele poet, unele au văzut lumina tiparului, păstrând forma originală, cum ar fi: Călin-Nebunul, Frumoasa Lumii, Vasilie-finul-lui-Dumnezeu, Borta-vântului ori  Finul-lui Dumnezeu, în cazul  altor basme, fantezia, sensibilitatea şi erudiţia poetului s-au contopit, ca intr-un creuzet de alchimist, sublimând în impresionante  capodopere ale genului. Este şi cazul poveştii lui Făt-Frumos, cel născut deopotrivă din lacrima mamei şi a Maicii Domnului,  operă de o factură cu totul aparte,  pe care însuşi Nicolae Iorga o considera o legendă ce prefigurează schimbarea opticii privind genul basmului cult în spaţiul românesc şi deschide calea spre excelenţa genului, la care vor contribui, prin operele  lor, nume sonore ale literaturii române, dacă ar fi să-i amintim doar pe Ioan Slavici, Ion Creangă ori Alexandru Odobescu.

Regizorul Mihai Lungeanu propune o nouă variantă  radiofonică a basmului, la peste cinci decenii de la înregistrarea montării din Fonoteca de Aur,  în care folosirea mijloacelor acustice moderne reliefează îmbinarea modernă dintre elementele din folclorul românesc şi fantasticul grandios care, împreună, dau valoare universală acestei opere unice în literatura română. Distribuţia spectacolului radiofonic reuneşte generaţii diferite de interpreţi, nume importante ale scenei româneşti, precum Constantin Codrescu, Constantin Dinulescu, Tamara Creţulescu, Liviu Lucaci, Julieta Strâmbeanu, Monica Ghiuţă, Eugen Cristea, Petre Lupu, Florin Anton, alături de Diana Roman, Ioana Anastasia Anton, Ioana Calotă, Cristi Dionise, Gabriel Răuţă, Sebastian Vâlcea, tineri interpreţi extrem de talentaţi, care vor deveni, fără îndoială, marile voci de mâine ale Teatrului Naţional Radiofonic.”

Regia de montaj: Monica Wilhelm. Regia de studio: Milica Creiniceanu şi Renata Rusu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor şi coordonator de proiect: Irina Soare. Regia artistică: Mihai Lungeanu.

Spectacolul, din care vă prezentăm un fragment, va fi lansat luni, 6 iunie, de la ora 11.00, în cadrul audiţiilor cu public, organizate de Redacția Teatru, la Hotel Ramada Majestic de pe Calea Victoriei, din Bucureşti.

biografii memorii tnrSpectacolele-document care prezintă biografiile unor capodopere, vor fi difuzate şi în această perioadă, în fiecare dimineaţă de la ora 5.00, la Radio România Cultural, în seria „Biografii, memorii”.

De data aceasta, între 30 mai–5 iunie, vor fi difuzate biografiile unor importante opere muzicale :

Gioacchino Rossini: Bărbierul din Sevilla. Scenariu radiofonic de Grigore Constantinescu

Richard Wagner

Richard Wagner

Richard Wagner: Inelul Nibelungilor. Scenariu radiofonic de Radu Gheciu.

W. A. Mozart: Don Giovanni. Scenariu radiofonic de Olga Grigorescu

Maurice Ravel: Bolero. Scenariu radiofonic de Eugen B. Marian.

Joseph Haydn: Oratoriul – Anotimpurile. Scenariu radiofonic de Virginia Velcescu

Ludwig van Beethoven: Eroica. Scenariu radiofonic de Pavel Câmpeanu

Iosif Ivanovici: Valurile Dunării. Scenariu radiofonic de Aurel Storin.

dinu grigorescu

Dinu Grigorescu

Pe 4 iunie îi spunem La mulți ani! dramaturgului, poetului, prozatorului și jurnalistului Dinu Grigorescu, unul dintre cei mai prolifici dramaturgi din generația optzecistă.

Dinu Grigorescu a debutat în 1978, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, cu piesa Ciripit de păsărele, regizată de Sanda Manu şi având o distribuţie formată din mari actori ai scenei româneşti: Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Iurie Darie, Ştefan Tapalagă, Valentin Plătăreanu. Scriitura deloc tributară clişeelor epocii i-a asigurat autorului dramatic priză la spectatori din toate generaţiile şi treptat şi aprecierile criticilor de prestigiu ai vremii.

Domnica Țundrea a reprogramat pentru joi, 2 iunie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, varianta radiofonică a acestui spectacol, realizată în anul 2001, după o adaptare radiofonică de Monica Patriciu. Regia artistică: Constantin Dinischiotu. În distribuţie: Rodica Mandache, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Adina Popescu, Camelia Zorlescu, Eugen Cristea, Valentin Uritescu, Sorin Gheorghiu, Romeo Stavăr. Asistent de regie: Diana Mihailopol. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta.

În fragmentul selectat, îi veți recunoaște pe Rodica Mandache, Mihai Dinvale și Eugen Cristea.

mari spectacoleÎn fiecare noapte, de la ora 0.30, la Radio România Cultural, se vor difuza „Mari spectacole”. Astfel, între 30 mai și 5 iunie, vor fi readuse în atenție, spectacolele care au participat în ultimii ani la diverse competiții internaționale, unele dintre ele fiind chiar premiate.

În această ordine, vor fi prezentate:

Pisica verde de Elise Wilk. Adaptarea radiofonică și regia artistică Mihnea Chelaru.

Biblia Neagră a lui William Blake, scenariu radiofonic și regia artistică:Ilinca Stihi

Bacchanalia de Goran Stefanovski. Traducere de Ioana Ieronim. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Mihai Lungeanu.

Mama, scenariul şi regia artistică: Ilinca Stihi.

Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie, scenariu radiofonic de Ilinca Stihi după Les Chants de Maldoror de Contele de Lautréamont.

Argentina de Ilinca Stihi

Nopţile gri ale pisicii albastre de Emil Cătălin Neghină. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte

Fragmente dintr-o existenţă translucidă. Spectacol după poeme de Florentin Sorescu. Scenariul radiofonic şi regia artistică: Cezarina Udrescu.

Patru povestiri de Petre Barbu: Gerul iubirii, Rolul vieţii mele, La o crâşmă din Fundeni, Vai, sărmanul tată!. Regia artistică: Attila Vizauer.

Apus de Soare. Impresie. Scenariul și regia artistică: Ilinca Stihi.

Metamorfoza, scenariu original de Ion Andrei Puican, inspirat după nuvela omonimă de Franz Kafka.

Numărătoare inversă de Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican. Regia artistică: Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican.

Victorie. Scenariul radiofonic si regia artistica: Mihnea Chelaru şi Ion Andrei Puican.

Over the Rainbow. Scenariul şi regia: Mihnea Chelariu şi Ion Andrei Puican.

Fantomele din Canterville. Scenariu de Ilinca Stihi după Oscar Wilde. Regia artistică: Ilinca Stihi.

Duminică, 5 iunie, de la ora 0.40: Suzana, scenariu de Ilinca Stihi; Rebecca file, scenariu radiofonic de Ilinca Stihi inspirat de personajul lui Daphné de Maurier și Diagnostic, scenariul si regia artistică: Ilinca Stihi.

Cu speranţa că propunerile Teatrului Naţional Radiofonic pentru perioada 29 mai–12 iunie 2016, vor reţine atenţia celor mai mulţi dintre dumneavoastră, vă doresc audiţie plăcută și vă invit să participați la evenimentele organizate de Redacția Teatru.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

22–29 mai 2016

Realizator: DOMNICA ŢUNDREA

Radio România în finala New York Festivals

new york festivals 2016 finalisti

Producţiile Societăţii Române de Radiodifuziune, spectacolele Teatrului Naţional Radiofonic Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea și regia artistică: Mihnea Chelaru și Over the rainbow, scenariul și regia: Mihnea Chelaru și Ion Puican, se află printre finaliștii New York Festivals World’s Best Radio Programs 2016, secțiunea „Best Drama Special”.

Pisica verde de Elise Wilk a avut premiera radiofonică pe 25 aprilie 2016, la Radio România Actualități. În distribuție: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin Potop. Înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia tehnică și muzicală: Mădălin Cristescu. Redactor: Costin Tuchilă.

Over the Rainbow este primul spectacol de teatru radiofonic cu sunet mixat Stereo Binaural (3D) din România. Din distribuție, fac parte Andrei Popov și Bianca Alexandra Chelariu. Vocile robotice din piesă au fost create cu ajutorul www.naturalreaders.com.

Amănunte despre New York Festivals, pe site-ul http://www.newyorkfestivals.com/radio/

Portrait Franz Kafka

Franz Kafka, 1905

Anul acesta, se împlinesc 90 de ani de la publicarea romanului Castelul de Franz Kafka, lucrare neterminată, apărută după moartea autorului, din iniţiativa lui Max Brod, la editura Kurt Wolff din München.

Duminică, 29 mai, de la ora 14.00, la Radio România Cultural, în fluxul coordonat de Costin Tuchilă, puteți asculta spectacolul radiofonic Castelul de Franz Kafka. Traducerea: Victor Bercescu. Dramatizarea: Max Brod. Adaptarea radiofonică: Virgil Munteanu. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Gina Patrichi, Ion Marinescu, Marga Anghelescu, Mircea Albulescu, Octavian Cotescu, Olga Tudorache, Ion Caramitru, Florian Pittiş, Adrian Georgescu, Costel Constantin, Corado Negreanu, Jean Reder, Ileana Stana Ionescu, Sandu Sticlaru, George Buznea, Gheorghe Cozorici, Gheorghe Novac, Paul Nadolski, Mircea Medianu, Gheorghe Pufulete, Nicolae Crişu, Mircea Cosma, Chiriţă Dumitrescu, Pompiliu Rădulescu. Regia de studio: Crânguţa Manea. Regia muzicală: Timuş Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din anul 1983.

Opera lui Franz Kafka – „statisticianul disperării”, cum l-a denumit istoricul literar Joseph Strelka –, încercare de întrepătrundere a planurilor simbolice cu cele reale, dublu joc între firesc și nefiresc, reprezintă o construcție spirituală polivalentă, cu sensuri tulburătoare, voit nedeterminate, o ficțiune care, cum spunea Albert Camus, „oferă totul și nu confirmă nimic”, sfârșind într-o aură de inexplicabilitate.

castelul de kafkaSesizând caracterul de operă deschisă al creației kafkiene, montarea radiofonică după dramatizarea Castelul, a lui Max Brod, în regia lui Cristian Munteanu, caută să recompună sonor o lume halucinantă și aluzivă, un univers  absurd, fragmentar, subiectiv, în care îşi dezvoltă tragica solitudine măsurătorul K., eroul ce urmărește înfăptuirea unor valori cu siguranță irealizabile în acest spațiu al alienării.

Ambiguul, obscurul, nedemonstrabilul se substituie sensurilor limpezi. Elementele sonore – râsete, voci zgomotoase, sunetul telefonului –, smulse din contextul lor obișnuit, apar de la început într-o lumină stranie, simbolică, învăluite într-un halou difuz, aproape ireal. Universul certitudinilor devine precar, paradoxal, fantastic, capătă misterioasa coloratură sonoră a unor realităţi fără sens.

„Sunt despărțit de toate lucrurile printr-un spațiu gol”, mărturisea Kafka – iar spectacolul reface inspirat ceea ce a fost denumit black-out-ul, ceața kafkiană, nebulozitatea, izbutind să creeze o întreagă lume cu ajutorul interferențelor acustice. Elementul sonor nu reprezintă doar un simplu comentariu al acțiunii, ci intră în dialog cu eroii, ca un personaj între celelalte; e poate spiritul spectacolului. Avem de a face cu un joc de închipuiri, unde totul rămâne în suspensie, totul este făcut din elemente disparate sau fugitive, din aluzii și iluzii, din simboluri și metafore sonore. Timpul devine stare infinită, iar realitatea, recompusă prin tehnici cinematografice, se dovedește a fi terifiantă și indescifrabilă.  

3

În 2006, l-am invitat pe regretatul regizor Cristian Munteanu la microfonul Revistei Teatrului Național Radiofonic, pentru a evoca experiența lucrului la acest spectacol.

pedro-calderon-de-la-barca-5

Pedro Calderón de la Barca

fonoteca de aurDuminică, 22 mai, la ora 19.00, la Radio România Cultural, vom difuza, în fluxul „Fonoteca de aur”: Casa cu două intrări de Calderón de la Barca. Traducerea: Mariana Georgescu. Adaptarea radiofonică: Val Săndulescu. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuţie: Nineta Gusti, Ion Lucian, Nicolae Gărdescu, Zoe Anghel, George Carabin, Nina Diaconescu, Coca Enescu, Tudorel Popa, Ion Pogonat, George Conabie, Radu Beligan. Regia muzicală: Paul Urmuzescu. Înregistrare din anul 1956.

Spectacolul radiofonic Casa cu două intrări ne aduce lumea Renaşterii spaniole, un remarcabil tablou de epocă, zugrăvit în culori vii şi expresive. Avem de a face cu o piesă de tinereţe, scrisă la 1629, când Calderón de la Barca se afla sub influenţa puternică a lui Lope de Vega, a spiritului său plin de vervă, a comediilor de capă şi spadă, a apologiei ideii de onoare, atât de importantă în Spania acelor timpuri. Gelozia – aici, cea fraternă – constituie pretextul declanşării unui lanţ de întâmplări şi situaţii, pe care se dezvoltă această piesă, ce discută problema condiţiei femeii, a dependenţei ei de tot felul de socoteli familiale înguste, ironizând izolarea aproape orientală la care este supusă o tânără fată şi surprinzând cu fineţe psihologia umană în situaţii impuse, abilitatea feminină de a face faţă constrângerilor şi de a le înlătura cu fantezie, umor şi spirit inventiv.

teatru radiofonic serialSerialul radiofonic Jucătorul de table de George Arion va putea fi reascultat de marți, 24 până vineri, 27 mai (episoadele 1–4) și de luni, 30 mai până miercuri, 1 iunie (episoadele 5–7), la ora 22.30, la Radio România Cultural.

Serialul a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, la ediţia din 2016 a Galei Premiilor UNITER, desfășurată luni, 9 mai, la Oradea.

Dramatizarea radiofonică și regia artistică: Cezarina Udrescu. Traducerea versurilor din limba engleză: Ema Stere. În distribuție: Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Florin Zamfirescu, Mircea Rusu, Gelu Niţu, Constantin Dinulescu, Mircea Constantinescu, Gheorghe Ifrim, Nicolae Călugăriţa, Constantin Cojocaru, Marius Stănescu, Marius Manole, Alexandru Jitea, Crina Semciuc, Mihai Niculescu, Anne-Marie Ziegler, Amalia Ciolan, Orodel Olaru, Bogdan Mălăele ş.a. Regia de montaj: Florina Istodor, Dana Lupu, Bogdan Golovei, Florin Bădic, Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Crenguța Manea.

La premiera din noiembrie 2015, regizoarea Cezarina Udrescu declara: „Ceea ce leagă scenele şi le transformă într-o veritabilă serie, în afara unor personaje de context, comune (foarte speciale), este o anume caracteristică, posibila miză artistică a proiectului radiofonic. Şi anume, un spaţiu-cadru privilegiat («spaţiu intangibil şi sfânt»), «într-o bodegă ospitalieră, cu un dever destul de bun», în care «timpul trecea mai domol», «plin de întâmplări magice», iar personajele experimentau, «cu deliciu», «bucuria de a fi împreună». O lume apusă, a bucuriei de a trăi, pe îndelete, sensul şi răgazul libertăţii, de a inventa şi împărtăşi poveşti. Autorul ridică, la rang de artă, coşmarul, într-un amestec de thriller cu mistery, policier sau science-fiction. Câte un citat din Stephen W Hawking, aşezat ca motto, operează falii, în timp şi spaţiu, evitând astfel înţelegerea complezentă a realităţii. Subtilele speculaţii ale fizicii moderne – doar sugerate – vin să dea o notă de seriozitate, deloc plictisitoare, unor poveşti de ficţiune pline de senzaţional. Pe scurt, atmosferă poetică, magia Povestitorului, suspense şi metafizică – un mix care poate deveni o reţetă a succesului.”

Ascultați un fragment din Jucătorul de table de George Arionepisodul 1, Crâșma lu’ Politicosu.

dramaturgi romani contemporani siglaJoi, 26 mai, la ora 19.00, la Radio România Cultural, vom difuza, în fluxul „Dramaturgi români contemporani”: Mironosiţele – dramă religioasă din ţinutul Săliştei Sibiului, scrisă de Picu Procopie Pătruţ  în 1852, descoperită de profesorul Dumitru Stan Petruţiu în arhiva istoricului Ioan Lupaş, publicată în Anuarul Arhivei de Folclor a Academiei Române în 1936. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Adrian Titieni. În distribuţie: Dan Săndulescu, Viorica Geantă-Chelbea, Monica Ghiuţă, Sânziana Tarţa, Mihail Mericoffer, Ioana Blaj, Sabrina Iaşchevici, Ana-Maria Munteanu, Cendana Trifan, Victoria Răileanu, Ştefan Huluba, Răzvan Ropotan, Vlad Mihu. Corul Mironosiţelor: Patricia Prundea, Alina Ionescu, Mioara Lungu, Ştefana Puia, Lavinia Mamot. Muzica şi regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela  Georgescu. Producător: Magda Duţu.

La premiera din 2008, autorul scenariului radiofonic, Ion-Costin Manoliu declara: „După ce a descoperit drama Mironosiţelor, profesorul Dumitru Stan Petruţiu a întreprins o investigaţie în localităţile din Mărginimea Sibiului, pentru a găsi oameni care jucaseră în această piesă. În 1935, a asistat la un asemenea spectacol, jucat de către Mironosiţele din satul Rod, în Galeş şi la Fântâna Foltii, la praznicul de Izvorul Tămăduirii. Personajele care intervin în cursul desfăşurării jocului sunt Fecioara Maria, mironosiţele Maria Magdalena, Ioana, Susana şi Salomia, apoi Îngerul, Iisus Hristos, sutaşul Loghin, apostolul Petru şi Arhiereul evreu. Ele erau interpretate de copii cu vârste de la 12 la 15 ani.”

„Pentru spectacolul radiofonic – se afirmă apoi în comunicatul de presă –, Ion-Costin Manoliu a imaginat un dialog între trei oameni în vârstă din satele Galeş şi Rod – interpretaţi de Dan Săndulescu, Viorica Geantă-Chelbea şi Monica Ghiuţă, care îşi amintesc cum jucau în copilărie Mironosiţele. Conversaţia lor încadrează drama propriu-zisă a Mironosiţelor, interpretată de studenţii-actori de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.”

biografii memorii tnrÎn perioada 23–29 mai, zilnic, de la ora 5.00, la Radio România Cultural, se vor difuza spectacole-document, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”, coordonat de Magda Duţu.

• Jean Sibelius, scenariu radiofonic de Nicolae Neagoe – luni, 23 mai

• Un libretist pentru Mozart: Lorenzo da Ponte, scenariu radiofonic de Mihai Stoian – marţi, 24 mai

• Memoriile lui Berlioz, scenariu radiofonic de Laurenţiu Profeta şi Constantin Teodori – miercuri, 25 mai

Smetana

Bedřich Smetana

•  Creaţia lui Bedřich Smetana, scenariu radiofonic de Iosif Sava – joi, 26 mai

• „Biografia unei capodopere”: Ludwig van Beethoven: Simfonia a IX-a, scenariu radiofonic de Ada Brumaru – vineri, 27 mai

• Wolfgang Amadeus Mozart: Trilogia simfonică finală, scenariu radiofonic de Ada Brumaru – sâmbătă, 28 mai

• „Biografia unei capodopere” Ludwig van Beethoven: Fidelio, scenariu radiofonic de Grigore Constantinescu – duminică, 29 mai.

Marţi, 24 mai, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, vom difuza, în fluxul „Biografii, memorii – „Biografia unei capodopere”: Henry Queffelléc: Francisc din Assisi. Scenariu radiofonic de Elsa Grozea. Regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Zoltan Octavian Butuc, Orodel Olaru, Dorin Andone, Ion Pavlescu, Eusebiu Ştefănescu, Annemary Ziegler, Ion Chelaru, Bogdan Caragea, Petrişor Stan.  Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor şi producător: Magda Duțu. Înregistrare din anul 2001.

teatru radiofonic pentru copiiÎn fluxul Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii, coordonat de Irina Soare şi difuzat sâmbătă, 28 şi duminică, 29 mai, de la ora 9.00, la Radio România Cultural, puteţi asculta spectacolele Inimă de piatră de Wilhelm Hauff, înregistrare din anul 1995 şi Muck cel mic de Wilhelm Hauff, montare din anul 1993.

La Radio România Cultural, colegul meu Costin Tuchilă vă invită să ascultaţi marţi, 24 mai, de la ora 20.00, spectacolul radiofonic Cea mai frumoasă fată din lume de Roger Vailland. Traducere şi adaptare radiofonică de Paul B. Marian. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Ion Caramitru, Valentin Plătăreanu, Irina Mazanitis, Boris Petrof, Catiţa Ispas, George Oprina, Dana Dogaru, Sorin Gheorghiu, Jean Reder, Ica Matache. Înregistrare din anul 1982.

4

Irina Petrescu

La Radio România Actualităţi, protagonista săptămânii 23–29 mai este regretata actriţă Irina Petrescu, pe care o veţi putea asculta în câteva dintre creaţiile sale radiofonice reprezentative, de luni până joi, la ora 23.05, în fluxul coordonat de Vasile Manta şi Irina Soare: Ieşirea din labirint de Mircea Eliade, Manechinul sentimental de Ion Minulescu, Sorana de Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti şi Dosarul Strojanilor de Claudiu Cristescu.

Sperăm că veţi urmări cu interes spectacolele Teatrului Naţional Radiofonic şi vă dorim audiţie plăcută!

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

16–22 mai 2016

Realizator: IRINA SOARE

Eveniment teatral

gala premiilor uniter 2016

Luni, 9 mai 2016,  Sala Mare a Teatrului ,,Regina Maria” din Oradea, a găzduit cea de a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. Secțiunea Teatru radiofonic a prestigioasei manifestări a adus, în preselecție, trei producții ale redacţiei Teatru a Societății Române de Radiodifuziune.

Au fost nominalizate spectacolele:

Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor, scenariu de Victor Cilincă, regia artistică: Attila Vizauer, Jucătorul de table de George Arion, dramatizarea radiofonică şi regia artistică: Cezarina Udrescu și Rapunzel de Fraţii Grimm, scenariul radiofonic şi regia artistică: Gavriil Pinte.

Juriul final, alcătuit din Alice Georgescu critic de teatru, Ozana Oancea – actriţă, Mircea Morariu – critic de teatru, Viorica Petrovici – scenograf şi Alexa Visarion – regizor, a desemnat drept câştigătoare producţia radiofonică Jucătorul de table de George Arion.

coperta jucatorul de table

Vă invit să reascultaţi emoţionantul moment al anunţării premiului.

Aşadar spectacolul radiofonic serial Jucătorul de table de George Arion a fost desemnat cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2015 la Gala Premiilor UNITER, ediţia a XXIV-a. Din distribuţia montării fac parte nume consacrate ale scenei româneşti: Alexandru Repan, Rudy Rosenfeld, Florin Zamfirescu, Mircea Rusu, Gelu Niţu, Constantin Dinulescu, Mircea Constantinescu, Gheorghe Ifrim, Mihai Niculescu, Annemary Ziegler, Crina Semciuc, Nicolae Călugăriţa. Traducerea versurilor din limba engleză: Ema Stere.  Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Crenguța Manea.

Premiera săptămânii

Joi, 19 mai, la Radio România Cultural,  de la ora 19.00, vă invităm să ascultaţi în premieră O zi din viaţa lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru.

o zi din viata lui robinson crusoe

dramaturgi romani contemporani siglaTextul dramatic reia tema extraordinarei aventuri a marinarului din York, imaginată, acum aproape  300 de ani, de Daniel Defoe, adăugându-i ample valenţe filosofice, politice, sociale şi morale, care îl ancorează subtil dar extrem de profund în contemporaneitate. Conștiință lucidă, implicată până la identificarea totală în transformările dramatice ale societății românești de după căderea comunismului, Dan Cojocaru își păstrează neatins spiritul critic, alternând, în scrisul său, accentele grave cu ironia și umorul. ,,Dan Cojocaru este un  umorist rafinat, dar şi cu accente grave, dacă ar fi să-l plasez undeva, l-aş pune lângă marii Ilf şi Petrov. După ce citeşti o lucrare de a lui Dan Cojocaru, după ce râzi copios, în final te apucă o tristeţe copleşitoare. Este un mare har, pe care, la noi, nu l-au avut mulţi…’’ Aşa îl caracteriza reputatul critic de teatru Valentin Silvestru, plasându-l pe scriitor, în descendenţa marilor comediografi ai literaturii româneşti şi universale.

Dan Cojocaru

Dan Cojocaru

Actor (absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, secţia actorie, la clasa maestrului Jules Cazaban),  regizor, profesor, scriitor, Dan Cojocaru (1937–2009) a fost un împătimit al teatrului. O dovedesc memorabilele roluri jucate pe scena Teatrului Naţional din Timişoara, spectacolele, de succes, montate la teatrul de televiziune, volumele de proză, povestiri umoristice şi teatru, publicate, la prestigioase edituri bucureştene, opere de înaltă ţinută artistică ce au captat rapid atenţia publicului şi au fost recompensate, cu importante distincţii, de critica de specialitate. Din palmaresul scriitorului şi dramaturgului Dan Cojocaru, vom aminti doar prezenţa  domniei sale în celebrul dicţionar Who’s who, ediţia 2002, premiile naţionale, acordate de Asociatia Umoriştilor din România (A.U.R.), dar şi Premiul I la Concursul Naţional de dramaturgie, în anul 1995, cu piesa O zi din viaţa lui Robinson Crusoe, text dramatic care a intrat rapid în  atenţia oamenilor de teatru şi a cunoscut un număr impresionant de montări, pe scenele din România, dacă ar fi să  amintim doar spectacolele de  la Teatrul Naţional din Bucureşti- în regia lui Vlad Stănescu, Teatrul „La Papion” din Turda, Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoşani şi la Teatrul de Nord din Satu Mare, dar şi pe scene din spaţiul ex-comunist. 

Montarea  radiofonică a piesei O zi  din viața lui Robinson Crusoe este semnată de regizoarea Diana Mihailopol, care i-a invitat, în distribuţie,  pe  Dan Aştilean şi Daniel Badale. Talentul, experienţa artistică şi sensibilitatea celor doi actori consacrați ai scenei românești  rezonează cu generoasele partituri ale textului, încărcate de motivaţii şi deschizătoare de posibilităţi, de intuibile salturi dintr-un registru în altul, dintr-un ton în altul, dintr-o nuanţă în alta. Iată câteva dintre gândurile regizoarei, înregistrate înaintea premierei:

biografii memorii tnrLa Radio România Cultural, în fiecare dimineaţă, de la ora 5.00, vă invităm să ascultaţi spectacole document, în fluxul „Biografii, memorii”. În perioada 16–22 mai, puteţi asculta biografiile unor titani ai culturii româneşti şi universale, dar şi povestea capodoperelor pe care le-au dăruit umanităţii. Iată, în ordine, montările programate:

Luni, 16 mai: „Biografii, memorii”. Ion Vidu, scenariu radiofonic de Dan Gheorghiade

Marţi, 17 mai: Dimitrie G. Kiriac, scenariu radiofonic de Radu Gheciu

Miercuri, 18.05: Gheorghe Cucu, scenariu radiofonic de Gruia Stoia

Joi, 19 mai: George Niculescu-Basu – Amintirile unui artist de operă, scenariu radiofonic de Elena Petrovici şi Constantin  Teodori

Vineri, 20 mai: Niccolo Paganini, scenariu radiofonic de Radu Gheciu

Sâmbătă, 21 mai: Franz Liszt, scenariu radiofonic de Radu Gheciu Duminică, 22 mai: Frederic Chopin, scenariu radiofonic de Radu Gheciu.

Coordonator de proiect: Magda Duţu.

sacontala teatru serial

teatru radiofonic serialLa Radio România Cultural, începând de luni, 16 mai, de la ora 22.30, vă invităm să ascultaţi spectacolul radiofonic serial  Sacontala de Kālidāsa.

„După ce închei lectura Sacontalei, rămâi multă vreme cu ochii în gol. Trebuie să aștepți mult, până ce memoria și tot ceea ce constituie sufletul să se reașeze pe cumpenele firești, așa de copleșitoare e forța dramei”, scria poetul Eusebiu Camilar, el însuși un tălmăcitor în limba română a monumentalei scrieri hinduse. Considerată una dintre cele mai tulburătoare povești de dragoste ale lumii, frescă și mărturie fremătătoare a miracolului Indiei, Sacontala a cunoscut în literatura română și alte traduceri, deosebit de inspirate. Dacă ar fi să amintim doar versiunea semnată de poetul George Cosbuc, tălmăcire pe care se bazează varianta radiofonică a textului.  Spectacolul a fost difuzat, în premieră, la Radio România, în anul 1994 cu o distribuție alcătuită din: Laura Jianu, Catrinel Dumitrescu, Valeria Seciu, Mircea Albulescu,Mirela Popescu, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Mircea Constantinescu, Eugen Cristea,Valentin Teodosiu si Adrian Pintea, care semnează și regia artistică. Redactor: Marina Spalas.

Vă oferim  un moment din această montare.

mari spectacoleLa Radio România Cultural, continuă seria „Marilor spectacole”, difuzată, la o jumătate de oră după miezul nopţii. Iată montările, din Fonoteca de Aur, programate în acest flux, în perioada 16–22 mai 2016:

Luni, 16 mai, ora 0.30: Largo Desolato de Václav Havel și Înaintea gustării de dimineață de Eugene O’Neill

Marţi, 17 mai, ora 0.30: Topaze de Marcel Pagnol

Miercuri, 18 mai: ora 0.30: Atalia de Jean Racine și Pisălogii de Molière

Joi, 19 mai, ora 0.30 : Sora mea, Ana de Hortensia Papadat-Bengescu și Două surori de I. Al. Brătescu-Voinești

Vineri, 20 mai, ora 0.30: Îngrijitorul de Harold Pinter

Sâmbătă, 21 mai, ora 0.30: Thesmophoriile de Aristofan și Anecdotă provincială de Alexandr Vampilov

Duminică, 22 mai, ora 0.30: Un caz clinic de Dino Buzzati

Coordonator de proiect: Costin Tuchilă.

tnr-logoSub genericul Teatru Naţional Radiofonic, Costin Tuchilă vă propune,  alte două spectacole din Fonoteca de Aur, sâmbătă 21 mai și duminică, 22 mai, de la ora 14.00, la Radio România Cultural:

Mizantropul de Molière, în varianta din anul 1987, semnată de Elena Negreanu, care a realizat adaptarea radiofonică şi Dan Puican – regia artistică. În distribuţie: Ion Caramitru, Emil Hossu, Dana Dogaru, Stela Popescu, Alexandru Repan,  Mirela Gorea, Dem Savu, Theodor Danetti, Sorin Gheorghiu.

451 fahrenheit

Pe Ion Caramitru îl veţi putea reasculta şi în varianta radiofonică a celebrului roman 451° Fahrenheit de Ray Bradbury, regia artistică: Cristian Munteanu, spectacol care se va difuza duminică, 22 mai, de la ora 14.00.

Horatiu Malaele

Horaţiu Mălăele este vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în zilele de 16, 17, 18 şi 19 mai, la Radio România Actualităţi.

Dreptul la ipocrizie, O feroce armonie conjugală, De ochii lumii – comedii satirice de Teodor Mazilu, Măscăriciul de Anton Pavlovici Cehov, De ce dormi, iubito? de Jos Vanderloo şi Liliom de Ferencz Molnar – acestea sunt montările, pe care le veţi putea asculta, la Radio România Actualităţi, în săptămâna dedicată actorului Horaţiu Mălăele.

teatru radiofonic pentru copiiTeatrul Naţional Radiofonic pentru Copii vă invită la o călătorie printre capodoperele literaturii clasice franceze. Astfel, sâmbătă, 21 mai  şi duminică, 22 mai, la ora 9.00, la Radio România Cultural, vă invităm să ascultaţi spectacolele: Cosiţe de aur de Contesa de Ségur, traducere şi dramatizare radiofonică de Adina Bardaş  și Domnul Vânt şi Doamna Ploaie de Alfred de Musset, traducerea și adaptarea radiofonică: Sanda Socoliuc.

Nu uitaţi de celelalte fluxuri de teatru radiofonic, difuzate pe frecvenţele Radio Romania, on air şi online:  

De luni şi până vineri, Mircea Albulescu vă spune o poveste la Radio Romania Cultural, iar la Radio Romania Actualităţi, de la ora 20.50 se va difuza emisiunea, de tradiţie, a postului public de Radio, Noapte bună, copii!

Mituri, legende, poveşti puteţi asculta de luni şi până joi, la ora 15.30 la Antena Satelor.

Mai multe detalii despre titlurile, pe care le difuzăm, puteţi afla de pe site-ul Teatrul Naţional Radiofonic, dar şi din Revista Teatrală Radio.

Sperăm că spectacolele propuse de Teatrul Naţional Radiofonic vă vor reţine atenţia şi vă dorim audiţie plăcută!

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

24 aprilie–15 mai 2016

Realizator: MAGDA DUȚU

Premieră

pisica verde elise wilk mihnea chelariu teatru radiofonic premiera

Luni, 25 aprilie 2016, de la ora 23.05, la Radio România Actualități – Teatrul Naţional Radiofonic va difuza în premieră spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihnea Chelaru. În distribuție: Dan Clucinschi, Bianca Elena Babașa, Ciprian Chiricheș, Maria Alexandra Răduță, Lia Cristina Marin, Alin Potop. Redactor: Costin Tuchilă. Înregistrări studio: Mihnea Chelariu și Mădălin Cristescu. Înregistrări teren: Bogdan Dumitrescu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia tehnică și muzicală: Mădălin Cristescu.

ne auzim la majesticTot luni, 25 aprilie, de la ora 11.00 – la Hotelul Ramada-Majestic din București, va avea loc lansarea acestei premiere și audiția cu public.

elise-wilk

Elise Wilk

Costin Tuchilă – redactorul spectacolului – ne-a oferit amănunte, într-un articol de prezentare a acestei producții radiofonice:

„Piesa tinerei autoare Elise Wilk abordează într-o manieră foarte potrivită ca structură, construcție dramatică și construcție a personajelor, universul adolescentin, cu temele, modul comportamental și iluziile de astăzi.

Într-un oraş românesc de provincie, șase elevi de liceu trăiesc o viaţă obişnuită, în care școala, relaţiile de prietenie, dorinţa de distracţie domină. Numitorul comun al acestor personaje cu vârste între 16 şi 19 ani și care aparțin unor clase sociale diferite este un plictis general provocat de ceea ce le poate oferi orașul în care trăiesc. La vârsta lor iluziile și mai ales senzația de nemurire sunt aproape palpabile iar responsabilitatea trece pe locul secund. Metafora care dă titlul piesei, pisica verde, are exact această semnificație a iluziei libertății pe care o caută acești tineri, a dorinței lor de depășire a unor constrângeri, toate reliefate cu naturalețe de autoare, fără gust pentru exces sau caricaturizare. Modul de a se comporta și limbajul personajelor sunt firești și nimic nu poate anticipa tragedia ce urmează să se petreacă. 

Autoarea renunță deliberat la cronologie şi la acţiunea lineară, propunînd în schimb o compoziţie ingenioasă de dialoguri, introspecţii, rememorări, reveniri şi fragmente retroactive. Adaptarea radiofonică este la rândul ei ingenioasă, dinamică, cu planuri sonore bine gândite, premise ale unui spectacol care va avea atributele specifice teatrului radiofonic modern.

Născută în 1981, la Braşov, Elise Wilk este absolventă a Facultăţii de Jurnalism de la Universitatea din Cluj-Napoca, a unui masterat de scriere dramatică la Universitatea din Târgu Mureş şi a beneficiat de o bursă la Berlin, unde a făcut asistenţă de regie şi dramaturgie. Încă de la prima piesă publicată a atras atenţia prin prospeţimea şi vigoarea scrisului său. Este autoarea pieselor: Agenţia matrimonială, Autostop, Camera 701, Durata medie de viaţă a maşinilor de spălat, Pisica, S-a întâmplat într-o joi, Avioane de hârtie. Între reușitele sale se numără câştigarea concursului de dramaturgie organizat de Ambasada Irlandei la București (2014) și Premiul I la Concursul Național de Dramaturgie de la Timișoara (ediția 2015), pentru Avioane de hârtie, montată în premieră absolută la Teatrul Național din Timișoara (data premierei: 18 decembrie 2015).

Piesa Pisica verde a fost scrisă în cadrul proiectului „Practică teatrală în regiunile Centru şi Nord Vest”, organizat de Teatrul ’74 din Târgu Mureş și publicată în volum în 2012. Piesa a fost montată cu succes de compania Incubator 13, în regia lui Rareş Budileanu.”

Vă invităm să ascultați un fragment din acest spectacol în premieră: Pisica verde de Elise Wilk

fonoteca de aurPentru ascultătorii postului Radio România Cultural, este de notorietate faptul că, în fiecare duminică seara, de la ora 19.00 Teatrul Național Radiofonic programează un spectacol din Fonoteca de aur, cu mari actori în distribuție, în concepții regizorale remarcabile.

Thomas-Burke-after-William-Hamilton-scena-din-cymbeline

Cymbeline (actul I, scena 2), ilustrație de Thomas Burke după William Hamilton

În Săptămâna Shakespeare, Domnica Țundrea propune pentru seara zilei de 24 aprilie un spectacol memorabil din Fonoteca de aur, realizat în anul 1978, în regia lui Cristian Munteanu: Cymbeline de William Shakespeare. Traducerea şi adaptarea radiofonică: Florian Nicolau. Cu George Constantin, interpretându-l în chip magistral pe Cymbeline, furiosul rege al Britaniei. În celelalte roluri: Gina Patrichi, Melania Cîrje, Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Adrian Georgescu, Ion Pavlescu, Emil Hossu, George Paul Avram, Victor Ştrengaru, Ion Marinescu, Matei Alexandru, Sorin Gheorghiu, Dinu Dumitrescu, Gheorghe Pufulete, Eugen Racoţi, Constantin Botez, Cristian Molfeta.

Duminică, 1 mai, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Radiofonic difuzează un alt spectacol din  Fonoteca de aur: Justiţia şi-a spus cuvântul sau Crainquebille de Anatole France. Dramatizarea radiofonică: George Voinescu. Regia artistică: Mihai Zirra. Înregistrare din anul 1955.

Pe 8 mai, de la aceeași oră, o altă montare memorabilă din Fonoteca de aur: Cruciada copiilor de Lucian Blaga. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Titel Constantinescu. Înregistrare din anul 1990. 

mari spectacoleÎn fiecare noapte, de la ora 0.30, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic va prezenta câte o producție, sub genericul „Mari spectacole”: 

Trandafirii roşii de Zaharia Bârsan

Omul care aduce ploaie de Richard Nash.

Avram Iancu de Lucian Blaga.

Pescăruşul de Anton Pavlovici Cehov

Omor în catedrală de Thomas Stearns Eliot

Jocul ielelor de Camil Petrescu

Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams

Daria de Lucian Blaga

Patima roşie de Mihail Sorbul.

Bufniţa roşie de D. R. Popescu.

Râul de bâlci de Ioana Crăciun

Ţiganiada de Ion Budai-Deleanu

Crima în oglindă de Karel Beneş.

biografii memorii tnrMarele praznic al Învierii Domnului Iisus Hristos este întâmpinat la Radio România Cultural prin difuzarea celor şase documentare artistice realizate în cadrul proiectului „Biografii, memorii” dedicate unui sfânt contemporan al românilor: Cuviosul Arsenie Boca.

  • Luni, 25 aprilie, ora 5.00Liturghia Cerească de la Sâmbăta,
  • Marți, 26 aprilie, ora 5.00Botezul lacrimilor.
  • Miercuri, 27 aprilie, ora 5.00 – Sfântul şi omul cavernelor
  • Joi, 28 aprilie, ora 5.00 – Suişul Muntelui
  • Vineri, 29 aprilie, ora 5.00 – Primii paşi pe Cărarea Împărăţiei
  • Sâmbătă, 30 aprilie, ora 5.00 – Taina Iubirii.

jesus-1

Scenariile radiofonice sunt alcătuite de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Nicolae Mărgineanu. Cel care a reuşit să dea glas şi viaţă învăţăturilor şi trăirilor unui om îndumnezeit este actorul Mihai Bica. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu și ing. Mirela Georgescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Coordonator de proiect: Magda Duțu.                               

Cu o înfăţişare hristică, preot liturghisitor, predicator inspirat, duhovnic şi îndrumător de suflete, Părintele Arsenie a atras mii de oameni spre o viaţă cu adevărat creştină.  Cele şase documentare radiofonice surprind perioada cât a slujit la Mănăstirea Brâncoveanu. „Ce vreme înălţătoare, când toată ţara lui Avram Iancu se mişca în pelerinaj, cântând cu zăpada până la piept, spre Sâmbăta de Sus, ctitoria voievodului martir”, avea să scrie Nichifor Crainic, martor ocular, în 1945, la marea mişcare duhovnicească stârnită de Părintele Arsenie, „pictor de suflete după modelul Domnului nostru Iisus Hristos”. Avea darul citirii gândurilor, al vindecărilor miraculoase, al întoarcerii omului de la rău la bine. Şi cu toate aceste harisme lucrează şi astăzi asupra celor care îi cer ajutorul în rugăciune.

arsenie boca                                       

Arsenie Boca

Părintele Arsenie Boca (1910–1989) este cea mai mare personalitate spirituală a României secolului XX. La mormântul său, de la Mănăstirea Prislop din Transilvania, se roagă zilnic sute de oameni. În fiecare an, pe 28 noiembrie, peste 30.000 de oameni sunt prezenţi la slujba sa de pomenire: fenomen unic în Europa zilelor noastre.                                       

Primele cinci scenarii radiofonice au pornit de la  mărturia preotului Nicolae Streza, din Sibiu, ucenic al Părintelui Arsenie din 1942. Ultimul documentar, Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii, a fost inspirat de memoriile colegului său de bancă la liceul din Brad, preotul Petru Boldor. Este o producţie radio nominalizată pentru Premiile UNITER, între primele trei spectacole radiofonice ale anului 2011.

În 1946, la Mănăstirea Brâncoveanu, preotul Petru Boldor îl regăseşte, cu uimire, pe vechiul său prieten Arsenie Boca, însufleţind mişcarea de redeşteptare religioasă şi morală a românilor, într-o perioadă în care se  instaura regimul comunist.

Am ales un scurt fragment din acest ultim episod dedicat Părintelui Arsenie Boca; o secvență în care îi veți asculta pe: Mihai Bica, Dorin Andone, Dan Săndulescu. 

Spectacolele-document dedicate unor personalități ale vieții culturale, vor fi difuzate și în această perioadă, în fiecare dimineață de la ora 5.00, la Radio România Cultural, în seria „Biografii, memorii”.

Duminică, 1 mai, în dimineața Sfintei sărbători a Învierii Domnului Iisus Hristos – „Biografia  unei capodopere”: Filmul „Iisus” de Franco Zeffirelli. Scenariu radiofonic de Monica Patriciu. Regia artistică: Titel Constantinescu. Un spectacol realizat în anul 1992.

Luni, 2 maiNicolae Steinhardt: Jurnalul fericirii. Scenariu radiofonic şi regia artistică: Cezarina Udrescu. Cu Victor Rebengiuc în rolul principal.

Marţi, 3 mai – „Biografia unui personaj”. Colette – Povestea unei vieți. Scenariu radiofonic de Monica Patriciu. Regia artisticã: Titel Constantinescu. Cu Irina Petrescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1990.

Miercuri, 4 mai Adele Hugo – Dincolo de jurnal.  Scenariu radiofonic şi regia artistică: Ilinca Stihi. Producător: Magda Duţu. Înregistrare din anul 2005

Joi, 5 maiJeni Acterian – Jurnalul unei fiinţe greu de mulţumit.  Scenariu radiofonic de Doina Papp. Cu Oana Pellea în rolul principal. Înregistrare din anul 1998

Vineri, 6 maiAnna Brâncoveanu, Contesă de Noailles. Scenariu radiofonic de Sanda Socoliuc. Regia artistică: Cristian Munteanu. Producător: Magda Duţu. Înregistrare din anul 2006

Sâmbătă, 7 maiBogdan Petriceicu Haşdeu. Scenariu radiofonic de Nicoleta Toia. Regia artistică: Cristian Munteanu. Înregistrare din anul 1974

Duminică, 8 maiJacques Brel: Visând un imposibil vis. Scenariu radiofonic de Flavia Buref.  Regia artistică: Leonard Popovici.. Cu Gheorghe Visu în rolul principal. Înregistrare din anul 2007

Luni, 9 maiMaria Tănase. Scenariu radiofonic de Flavia Buref. Regia artistică: Dan Puican. Cu Gina Patrichi în rolul principal. Înregistrare din anul 1980.

Marţi, 10 maiHariclea Darclée. Scenariu radiofonic de Nicolae Neagoe. Regia artistică: Dan Puican. Cu Adela Mărculescu în rolul principal. Înregistrare din anul 1984.

Miercuri, 11 maiGeorge Enescu şi „prinţesa iubită”. Scenariu radiofonic de Elena Tamaş. Regia artistică: Leonard Popovici. Cu George Motoi în rolul principal. Înregistrare din anul 2002.

Joi, 12 mai – „Biografia unei capodopere”: George Enescu: Impresii din copilărie. Scenariu radiofonic de Olga Grigorescu. Înregistrare din anul 1974.  

Vineri, 13 mai – „Biografia unei capodopere”: George Enescu: Rapsodiile. Scenariu radiofonic de Grigore Constantinescu. Regia artistică: Cristian Munteanu. Înregistrare din anul 1974. 

Sâmbătă, 14 mai – „Biografia unei capodopere”: George Enescu: Oedip. Scenariu radiofonic de Olga Grigorescu. Înregistrare din anul 1973. 

Duminică, 15 maiCiprian Porumbescu. Scenariu radiofonic de Constantin Teodori. Regia artistică: Titel Constantinescu. Cu Alexandru Repan în rolul principal.            

Ultimele două episoade dedicate Lenei Constante, vor fi difuzate astfel:

biografii memorii tnrMarţi, 26 aprilie, de la ora 19.00Cuvintele pot orice și marţi, 3 mai, de la ora 19.00Procesul trădaţilor la Radio România Cultural, în seria „Biografii, memorii”. Scenarii radiofonice de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Gavriil Pinte. Cu participarea extraordinară a Lenei Constante.

Marţi, 10 mai, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, tot în seria „Biografii, memorii”, vom prezenta primul episod al unui spectacol realizat în anul 2005, dedicat personalităţii şi operei lui George Enescu:

George Enescu: Istorie şi legendă. Scenariu radiofonic de Ada Brumaru. Regia artistică: Cristian Munteanu. Cu: Florin Zamfirescu, Irina Petrescu, Ilinca Tomoroveanu, Adela Mărculescu, Marius Bodochi, Gheorghe Visu, Claudiu Istodor, Dumitru Rucăreanu, Medeea Marinescu, Jeanine Stavarache, Mircea Constantinescu, Dorin Andone, Petre Moraru, Sorin Gheorghiu, Mihai Dinvale, Aurelian Georgescu, Victor Prundea, Gheorghe Pufulete. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor şi producător: Magda Duţu.

Oedip și Sfinxul

Oedip și Sfinxul

Costin Tuchilă vă propune în această perioadă, următoarele spectacole, la Radio România Cultural:

Marţi, 26 aprilie, ora 20.00 Un domn pribeag de Nicolae Iorga. Adaptare radiofonică de Nicolae Popescu. Regia artistică: Paul Stratilat.

Sâmbătă, 30 aprilie, ora 14.00 Oedip rege de Sofocle.  Traducere de Dan Botta. Adaptare radiofonică de Vlaicu Bîrna.  Regia artistică: Mihai Zirra.

Duminică, 1 mai, ora 14.00 Cele patru Mării de Ion Luca. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Paul Stratilat.

Marţi, 3 mai, ora 20.00 Ulise în cal de Iosif Naghiu. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Leonard Popovici.

Sâmbătă, 7 mai, de la ora 14.00Cinna sau Clemența lui August de Pierre Corneille. Traducere de Aurel Covaci. Adaptare radiofonică de Costin Tuchilă. Regia artistică: Leonard Popovici

mircea-constantinescu-cinci-personaje-tnr

Mircea Constantinescu

Duminică, 8 mai, de la ora 14.00 „Din teatrul lumii”. Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu. Regia artistică: Vasile Manta. Fragmente din Tamerlan cel Mare de Christopher Marlowe, Avarul de Molière, Faust de Goethe, Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i salba dracului de Vasile Alecsandri, Ubu încornorat de Alfred Jarry. Mircea Constantinescu interpretează rolurile Tamerlan, Harpagon, Faust, Iorgu, Ubu şi Conştiinţa lui Ubu. În celelalte roluri: Dan Aştilean, Delia Nartea, Silviu Biriş, Ştefan Velniciuc, Ionuţ Kivu, George Grigore, Mihai Popescu. Regia de montaj: Florina Istodor şi Mirela Anton. Regia de studio: Janina Dicu. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth. Înregistrare din anul 2011.

Mircea Constantinescu (Ubu și Conștiința lui Ubu) în Ubu încornorat de Alfred Jarry, fragment din recitalul Din teatrul lumii

dramaturgi romani contemporani siglaÎn cadrul proiectului „Dramaturgi români contemporani”, în urmă cu unsprezece ani, a fost realizat un spectacol dedicat actorilor Constantin Codrescu și Mitică Popescu, precum și celor care, asemenea lor, au avut de suferit în închisorile comuniste.

Chipul lui Dumnezeu de Ion-Costin Manoliu. Adaptarea radiofonicã și regia artistică: Claudiu Goga. În distribuție: Constantin Codrescu, Miticã Popescu, Gheorghe Visu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Alexandru Repan, Mihai Bica, Dan Condurache, Vlad Zamfirescu, Dorin Andone, Ana Ioana Macaria. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor şi coordonator de proiect: Magda Duţu.

Acest spectacol se va relua joi, 28 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 13.30, la Radio România Internațional.

teatru radiofonic pentru copiiIrina Soare, coordonatorul proiectului Teatrul Național Radiofonic pentru Copii, a selectat din Fonoteca TNR, câteva spectacole dedicate celor mai tineri ascultători:

Sâmbătă, 30 aprilie, ora 9.00Legenda ouălor roşii de Titela col. Haqué. Dramatizarea şi regia artistică: Titel Constantinescu.

Duminică, 1 mai, de la ora 9.00Ciudata dispariţie a culorilor de Paşti de Ina Sterescu. Regia artistică: Vasile Manta

Sâmbătă, 7 mai, de la ora 9.00 Hänsel şi Gretel de Fraţii Grimm

Duminică, 8 mai, de la ora 9.00Cenuşăreasa de Fraţii Grimm

Sâmbătă, 14 mai, de la ora 9.00Dănilă Prepeleac de Ion Creangă

Duminică, 15 mai, de la ora 9.00Povestea porcului de Ion Creangă.

Spectacolele vor fi difuzate la Radio România Cultural.

Emisiunea pentru copii A fost odată ca niciodată, difuzată de luni până vineri, de la ora 21.00, îl găzduiește pe regretatul actor Mircea Albulescu – cel care vă spune, în fiecare seară,  o poveste la Radio România Cultural.

teatru radiofonic serialDomnica Țundrea propune, în perioada 9–13 mai, în fiecare seară, de la 22.30, la Radio România Cultural teatru radiofonic serial: Steaua zimbrului de Valeriu Anania. Adaptarea radiofonică: Domnica Ţundrea. Regia artistică: Constantin Dinischiotu. În distribuţie: Ovidiu Iuliu Moldovan, Alexandru Repan, Adrian Pintea, Virgil Ogăşanu, Constantin Dinulescu, Irina Movilă, Mihai Constantin, Mihai Dinvale, George Ivaşcu, Valentin Uritescu, Monica Mihăescu, Dan Condurache, Delia Nartea, Liviu Lucaci, Eusebiu Ştefănescu, Cristian Iacob, Eugen Cristea, Ionuţ Kivu, Marius Călugăriţa, Ioana Calotă, Ioana Chelaru, Violeta Mitescu, Gheorghe Pufulete. Înregistrare din anul 2004.

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

17–24 aprilie 2016

Realizator: DOMNICA ŢUNDREA

Premieră

15

Teatrul Naţional Radiofonic prezintă în premieră, joi, 21 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: Livada de vişini de Anton Pavlovici Cehov. Traducere de Raluca Rădulescu. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Diana Dumbravă, Rodica Mandache, Dan Aştilean, Constantin Dinulescu, Alexandru Bindea, Ana-Maria Bălescu, Felicia Pinte, Toma Cuzin, Bogdan Dumitrescu, Eduard Adam, Ioana Calotă, Gavril Pătru şi Ion Haiduc. La chitară: Victor Prundea. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.

cehov oval

A. P. Cehov

Spectacolul reprezintă o restituire integrală a textului lui Anton Pavlovici Cehov, într-o traducere contemporană, proaspătă, expresivă, capabilă să ne apropie universul cehovian, să ajute spectatorul/ascultătorul de secol XXI să i se integreze pe deplin. Unul dintre meritele acestei traduceri este acela de a conţine o scurtă scenă, care a lipsit până acum din alte tălmăciri în limba română, un pasaj care fusese eliminat de către Konstantin Sergheevici Stanislavski, la premiera din 1904 a piesei.

Raluca Rădulescu

Raluca Rădulescu

Viziunea regizorală a lui Gavriil Pinte se distinge printr-o abordare profundă a universului cehovian, în acord cu intenţiile dramaturgului: teatralitatea dobândeşte multiple valenţe, iar piesa este privită ca „o comedie, pe alocuri aproape o farsă”, aşa cum autorul ei o cataloga. Livada de vişini, crede  regizorul  Gavriil  Pinte, este  povestea  unui  eşec, însă la acest eşec nu trebuie să se ajungă într-un stil teatral melancolic şi plictisitor, ca în atâtea alte montări cehoviene, ci cu febrilitate, cu vitalitate, într-o adevărată euforie a dezastrului. Cehov este tratat ca un precursor al existenţialismului şi al teatrului absurdului, menţinând însă cadrul realismului psihologic; personajele nu comunică, iar alienarea şi înstrăinarea lor sunt dublate de o permanentă nevoie de a se autoiluziona, de a se minţi pe ele însele. 

Gavriil-Pinte-foto-Small_10031400

Gavriil Pinte

„Este important – afirmă Gavriil Pinte – că, în contextul dramaturgiei cehoviene, în Livada de vişini lipseşte personajul doctorului. Cred că lipseşte cu sens. Este o lume căreia nici medicul nu mai are ce să-i facă; prin urmare, avem de a face cu o absenţă elocventă”.

Actorii imprimă acestui univers amprenta emotivităţii şi a talentului lor, iar coloana sonoră susţine impecabil viziunea regizorală. Frigul  din  piesă, ce-şi află un corespondent interior în sufletele personajelor, spiritele care traversează ireal livada de vişini sunt sugerate prin vibraţii auditive, ecouri şi sonorităţi semnificative. Dispuse cu precizie, elementele acustice contribuie la alcătuirea unui ansamblu artistic expresiv şi echilibrat, în care vocile, inflexiunile, tăcerile dobândesc o valoare aparte. Muzica spectacolului emană o tulburătoare nostalgie, delicateţe şi subtilitate, iar dispunerea vocilor în acest cadru se realizează cu un deosebit simţ al plasticii sonore.

ne auzim la majesticSpectacolul Livada de vişini de Anton Pavlovici Cehov va putea fi audiat în avanpremieră luni, 18 aprilie, la ora 10.40, la clubul Ramada-Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti.


teatru radiofonic serialTeatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi, în premieră absolută: Salonul roşu, scenariu radiofonic de Puşa Roth după romanul cu acelaşi titlu de August Strindberg, episoadele 6–10, care se vor difuza în perioada 18–22 aprilie, la ora 22.30, la
Radio România Cultural. Traducere de Corneliu Papadopol. Regia artistică: Vasile Manta.

19

Luni, 11 aprilie, la ora 11.00, a avut loc lansarea spectacolului, la clubul Ramada Majestic, în cadrul audiţiilor cu public organizate de Teatrul Naţional Radiofonic.

Despre audiţie şi despre serialul radiofonic Salonul Roşu ne vorbeşte redactorul şi producătorul spectacolului, colegul meu Costin Tuchilă.

23 aprilie 2016 – William Shakespeare, 400 de ani de la moarte

henric V william shakespeare attila vizauer premiera teatru radiofonic

În săptămâna cînd se împlinesc 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare, Teatrul Naţional Radiofonic a planificat o montare shakespeariană distinsă cu Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, în 2015, la cea de a XXIII-a ediţie a Galei UNITER: Henric al V-lea, în traducerea lui Ion Vinea şi adaptarea radiofonică realizată de Domnica Ţundrea. Regia artistică: Attila Vizauer.

Spectacolul se va difuza sâmbătă, 23 aprilie (partea I) şi duminică, 24 aprilie (partea a II-a), de la ora 14.00, la Radio România Cultural, în fluxul coordonat de Costin Tuchilă.

În distribuţie: Marius Stănescu (în rolul titular), Ion Caramitru, Marian Râlea, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mihai Constantin, George Ivaşcu, Constantin Dinulescu, Mihai Dinvale, Ionel Mihăilescu, Oana Ştefănescu, Gelu Niţu, Pavel Bartoş, Rodica Mandache, Dorina Chiriac, Valeria Ogăşanu, Mircea Constantinescu, Mihai Bisericanu, Ioan Gyuri Pascu, Florin Anton, Petre Nicolae, Ionuţ Kivu, Ion Haiduc, Petre Lupu, Ioan Brancu, Gabriel Apostol, Ionuţ Ciocia, Marius Rizea, Attila Vizauer, Orodel Olaru, Viorel Păunescu, Daniel Tudorică, Marin Fagu.

Regia de montaj: Dana Lupu, Robert Vasiliţă şi Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea. O producţie a Teatrului Naţional Radiofonic noiembrie 2014.

henric al V-lea w shakespeare regia attiila vizauer

Henric al V-lea de William Shakespeare, în regia lui Attila Vizauer, reprezintă un spectacol radiofonic împlinit, armonios, complet, de o diversitate remarcabilă, cuprinzând o mare varietate de idei, stări, atitudini în faţa vieţii, a morţii, a iubirii, a prieteniei, a lui Dumnezeu… Fiindcă piesa adună într-o viziune unitară multiple motive ale teatrului shakespearian (raporturile cu istoria, problematica puterii, meditaţia filosofică, gândul la moarte, dar şi lirismul, iubirea ori ironia şi spiritul bufon), toate aceste dimensiuni au fost valorificate din plin în montarea radiofonică semnată de Attila Vizauer, rezultatul fiind un spectacol viu şi percutant, în care fiecare scenă se colorează – emoţional şi senzorial – în chip diferit, deschizând vaste perspective imaginaţiei.

În spectacolul Henric al V-lea, lumea shakespeariană ne este redată într-o formulă teatrală vie şi dinamică, plină de forţă, dar şi de sensibilitate, complexă, profundă şi încărcată de semnificaţii. Spaţiul sonor se dovedeşte a fi extrem de precis gândit, cu mare atenţie la nuanţe şi la distribuirea planurilor auditive. Astfel încât, Henric al V-lea se conturează ca un spectacol perfect shakespearian, în toate dimensiunile lui. Ritmul montării este cel potrivit, în funcţie de specificitatea fiecărei scene, iar sonorităţile sunt adecvate locului unde se petrece acţiunea, fie că e vorba despre un palat regal, o tavernă londoneză ori un câmp de bătălie. Muzica intervine doar atât cât trebuie şi acolo unde trebuie, amplificând emoţia ori solemnitatea momentelor. Vocile actorilor creează ele însele atmosferă, prin inflexiunile lor, prin pauze, prin tăceri… astfel, dialogul creşte, capătă intensitate şi profunzime. Henric al V-lea reprezintă o montare de autentică vibraţie, de o energie contaminantă, o producţie în care cuvântul shakespearian se aude cu o intensitate aparte!

23 aprilie 2016 – Miguel de Cervantes, 400 de ani de la moarte

23 aprilie reprezintă, fără îndoială, o dată cu o semnificaţie aparte în istoria culturală a umanităţii. În 1616, la 23 aprilie, în locuri diferite ale lumii, unul la Stratford şi celălalt la Madrid, se stingeau William Shakespeare şi Miguel de Cervantes.

Cervantes

Miguel de Cervantes

Pentru a comemora cei 400 de ani de la moartea autorului care a adunat în opera sa multiple valenţe şi teme ale artei spaniole renascentiste, remarcabil prin tentativa de sondare a adâncului firii umane, prin proiecţiile în imaginar şi viziunile sale fabuloase, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi duminică, 17 aprilie, la ora 19.00, la Radio România Cultural, în fluxul „Fonoteca de aur” şi, în reluare, sâmbătă, 23 aprilie, la ora 13.30, la Radio România Internaţional: Numancia de Miguel de Cervantes. Traducerea şi adaptarea radiofonică: Dina Cocea. Regia artistică: Constantin Dinischiotu. În distribuţie: George Constantin, Irina Mazanitis, Ion Marinescu, Dan Condurache, Anca Pavlescu, Sorin Gheorghiu, Constantin Băltăreţu, Sorin Medeleni, Rodica Popescu, Daniel Tomescu, Rodica Sanda Ţuţuianu, Doru Ana, Ion Pavlescu, Nicolae Pomoje, Athena Demetriad, Hamdi Cerchez, Radu Panamarenco, Aurelian Napu, Corado Negreanu, Mihai Dinvale, Violeta Berbiuc, Nicolae Crişu, Cristian Molfeta, Gheorghe Novac, Constantin Botez, Gheorghe Pufulete. Înregistrare din anul 1982.

Ascultaţi un fragment din spectacol.

biografii memorii tnrÎn perioada 18–24 aprilie, zilnic, de la ora 5.00, la Radio România Cultural, se vor difuza spectacole-document, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”, coordonat de Magda Duţu.

Evocări din viaţa lui François René de Chateaubriand – Memorii de dincolo de mormânt, scenariu radiofonic de Dan Amedeo Lăzărescu – luni, 18 aprilie

Când ei, cei morţi, vor învia. O biografie poetică a lui Henrik Ibsen, scenariul radiofonic şi regia artistică: Ilinca Stihi – marţi, 19 aprilie

Richard Wagner: Pelerinaj la Beethoven, scenariu radiofonic de Mihai Stoian – miercuri, 20 aprilie

William Shakespeare, scenariu radiofonic de Dan Amedeo Lăzărescu – joi, 21 aprilie

Shakespeare’s Files, scenariu de Emil Lungeanu – partea I şi partea a II-a – vineri, 22 aprilie, respectiv sâmbătă 23 aprilie

Arşavir Acterian – Jurnal în căutarea lui Dumnezeu, scenariu radiofonic de Crenguţa Manea – duminică, 24 aprilie

Marţi, 19 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, vom difuza, în fluxul „Biografii, memorii”: Lena Constante – Cântecul nebunei care cântă. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Cu participarea extraordinară a Lenei Constante. Regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuţie: Dana Dogaru, Eusebiu Ştefănescu, Constantin Cojocaru, Dan Condurache, Mircea Constantinescu, Annemary Ziegler, Mihai Bica, Anda Caropol, Orodel Olaru, Petrişor Stan, Valentin Potrivitu. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor şi producător: Magda Duţu. Înregistrare din anul 2003.

shakespeare

William Shakespeare

mari spectacoleÎn fluxul „Mari spectacole”, difuzat zilnic, de la ora 0.30, la Radio România Cultural, colega mea Crenguţa Manea a realizat un program alcătuit din montări reprezentative după texte ale marelui Will, aşezând întreaga săptămână sub semnul geniului shakespearian:

Troilus şi Cresida de William Shakespeare – luni, 18 aprilie

Iulius Cezar de William Shakespeare – marţi, 19 aprilie

Richard al III-lea de William Shakespearemiercuri, 20 aprilie

Ștefan Iordache în Richard al III-lea de W. Shakespeare, regia: Dan Puican, 2001 – fragment 

Antoniu şi Cleopatra de William Shakespeare – joi, 21 aprilie

Macbeth de William Shakespeare – vineri, 22 aprilie

Richard al II-lea de William Shakespeare – sâmbătă, 23 aprilie

Zadarnice necazuri de iubire de William Shakespeare – duminică, 24 aprilie

teatru radiofonic pentru copiiÎn fluxul Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii, coordonat de Irina Soare şi difuzat sâmbătă, 23 şi duminică, 24 aprilie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural, puteţi asculta spectacolele Nils Holgersson de Selma Lagerloff, înregistrare din anul 1958 şi Legende despre Iisus de Selma Lagerloff, montare din anul 1995.

tnr-logoLa Radio România Cultural, colegul meu Costin Tuchilă vă invită să ascultaţi marţi, 19 aprilie, de la ora 20.00, spectacolul radiofonic Marguerite de Armand Salacrou. Adaptarea radiofonică: Paul B. Marian. Regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Dana Dogaru, Mircea Albulescu, Dan Condurache, Daniel Tomescu. Înregistrare din anul 1984.

fory etterle biografie annie musca revista teatrala radio

Fory Etterle

La Radio România Actualităţi, protagonistul săptămânii 18–24 aprilie este marele actor Fory Etterle, pe care îl veţi putea asculta în câteva dintre creaţiile sale radiofonice reprezentative, de luni până joi, la ora 23.05, în fluxul coordonat de Vasile Manta şi Irina Soare: Decebal de Mihai Eminescu, Regele lumânărilor de Osvaldo Andrade, Meşterul de Adrian Maniu şi Confraţii de Gib Mihăescu.

Sperăm că veţi urmări cu interes spectacolele Teatrului Naţional Radiofonic şi vă dorim audiţie plăcută!

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

10–17 aprilie 2016

Realizator: IRINA SOARE

Premieră absolută

salonul rosu premiera pusa roth august strindberg

Începând de luni, 11 aprilie, de la ora 22.30, la Radio România Cultural, vă invităm să ascultați spectacolul radiofonic serial, în premieră absolută: Salonul roșu, scenariu de Pușa Roth după romanul lui August Strindberg. Detalii despre acest spectacol-eveniment, superproducție a Teatrului Național Radiofonic, ne oferă colegul nostru Costin Tuchilă, redactorul acestui proiect.

Luni, 11 aprilie 2016, ora 11.00 va avea loc lansarea spectacolului la Hotel Ramada Majestic din București (Calea Victoriei nr. 38-40), în cadrul audițiilor cu public organizate de Teatrul Național Radiofonic. Vor fi ascultate episoadele 1 și 5. Intrarea liberă.

biografii memorii tnrÎn fluxul „Biografii, memorii”, care se difuzează în fiecare dimineață, de la ora 5.00, la Radio România Cultural, redactorul Magda Duțu vă invită să ascultați tulburătoare spectacole document dar și biografiile unor personalități ale culturii universale.

6

Repertoriul săptămânii 11–17 aprilie se deschide cu Povestea Elisabetei Rizea – Mărturii. ,,Parte a unui amplu și generos proiect,  care îşi propune să nu lase uitării fapte ale unei istorii prea puţin cunoscute, montarea are la bază un scenariu scris de actriţa Rodica Mandache, inspirat din  cartea etnologului Irina Nicolau – cu şi despre Elisabeta Rizea – intitulată  Povestea Elisabetei Rizea din Nucşoara, publicată la Editura Humanitas.7

Rodica Mandache

Premiera radiofonică a acestui spectacol a fost difuzată în luna august 2004, la Radio România Cultural. „În regia artistică a lui Attila Vizauer, actriţele Rodica Mandache – în rolul Elisabetei Rizea, Dorina Lazăr – în rolul Laurenţiei – fiica Elisabetei Rizea și  Rodica Negrea – în rolul etnologului Irina Nicolau, au dat viaţă nu doar unor personaje reale, vibrante, ci unor destine care s-au reconstituit în faţa noastră, pe parcursul derulării spectacolului”, scrie Costin Manoliu, redactorul spectacolului.

Echipa care semnează această producţie radiofonică, este formată din Attila Vizauer – regizor artistic, Costin Manoliu – redactor, Milica Creiniceanu – regizor de studio, Patricia Prundea – regizor muzical, ing. Luiza Mateescu – regizor tehnic și  Magda Duţu – producător.

Spectacolul Povestea Elisabetei Rizea – Mărturii se va difuza la Radio România Cultural, luni, 11 și marți 12 aprilie, de la ora 5.00. Vă oferim un fragment din partea I a acestei montări.

Programul săptămânii 11–17 aprilie, în fluxul „Biografii, memorii”,biografii memorii tnr cuprinde de asemenea spectacolele:

Miercuri, 13 aprilie, ora 5.00: Tinereţe înlănţuită. Scenariu radiofonic de Lăcrămioara Stoenescu. Regia artistică: Petru Hadârcă

Joi, 14 aprilie, ora 5.00: Prokofiev – Avatarurile creaţiei. Scenariu radiofonic de Cristina Sârbu. Regia artistică: Titel Constantinescu

Vineri, 15 aprilie, ora 5.00: Edvard Grieg. Scenariu radiofonic de Nicolae Neagoe. Regia artistică: Dan Puican.

Sâmbătă 16 aprilie, ora 5.00: Panait Istrati. Oameni pietre, oameni sori

Duminică, 17 aprilie, ora 5.00:  Panait Istrati: Omul Ecou. Cele două spectacole sunt  dedicate scriitorului Panait Istrati, care trecea în neființă, la 16 aprilie, acum 80 de ani.  Scenarii radiofonice de Camelia Stănescu şi Dan Ursuleanu. Regia artistică: Petru Hadârcă. Redactor și coordonator de proiect Magda Duțu

mari spectacoleLa Radio România Cultural, continuă seria „Marilor spectacole”, difuzate la o jumătate de oră după miezul nopţii.

Iată montările, din Fonoteca de Aur, programate în acest flux, în perioada 11–17 aprilie martie 2016:

Luni, 11 aprilie, ora 0.30: Muntele vrăjit de Thomas Mann

Marţi, 12 aprilie, ora 0.30: Războiul de Carlo Goldoni și Incidentul de Ezio d’Errigo

Miercuri, 13 aprilie, ora 0.30: Departe de lumea dezlănţuită de Thomas Hardy

Joi, 14.04, ora 0.30: Vă place Brahms? de Françoise Sagan și Seducătorul de George Bernard Shaw

Vineri, 15 aprilie, ora 0.30: Arca lui Noe de Lucian Blaga

Sâmbătă, 16 aprilie, ora 0.30: Ploşniţa de Vladimir Maiakovski

Duminică, 17.04, ora 0.30: Dincolo de zare de Eugene O’Neill

Coordonator de program: Costin Tuchilă.

5

Sub genericul Teatrul Naţional Radiofonic, Costin Tuchilă vă propune să ascultați, sâmbătă 16 și duminică 17 aprilie, de la ora 14.00, la Radio România CulturalHamlet de William Shakespeare, montare semnată de Adrian Pintea în calitate de autor al adaptării, regiei artistice și interpret al rolului titular. Alături de Adrian Pintea, din distribuția acestui spectacol de referință din Fonoteca Teatrului Radiofonic, mai fac parte: Claudiu Bleonț, Oana Pellea, Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Valentin Uritescu, Doru Ana, Dan Condurache, Marius Kivu, Iarina Demian, Bogdan Florea, Gabriel Gheorghe și  Gheorghe Pufulete.Înregistrarea a fost realizată în anul 2004.

Adrian Pintea în Hamlet

Marcel Iureș

Marcel Iureș

Marcel Iureș este vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, la Radio România Actualități, începând de luni, 11 și până joi, 17 aprilie ora 23.05. În această perioadă vă invităm să ascultați patru spectacole emblematice din creația recentă a marelui actor: Elogiul nebuniei de Dumitru Solomon, Profetul de Khalil Gibran, spectacole semnate de Mihai Lungeanu, Platonov, un Hamlet de provincie de Anton Pavlovici Cehov și Mioara de Camil Petrescu, montare realizat de Dan Puican la mijlocul anilor 1980, în care îl veți regăsi de Marcel Iureș în fruntea unei distribuții de excepție, alcătuită din: Mirela Gorea, Victoria Mierlescu, Valeria Ogăşanu, Rodica Popescu, Ileana Predescu, Mircea Anghelescu, Virgil Ogăşanu, Alexandru Repan, Ştefan Radof, Elena Nica Dumitrescu, Rodica Mandache, Marioara Sterian, Sorin Gheorghiu, Daniel Tomescu, Mihai Fotino.

alphonse-daudet

Alphonse Daudet

teatru radiofonic pentru copiiTeatrul Național Radofonic pentru Copii vă invită să vă reîntâlniți cu  îndrăgitele personaje din literatura celebrului scriitor francez Alphonse Daudet: Piciul, eroul primului său volum, cel dintâi succes dintr-o operă de romancier ce se va dovedi extrem de vastă şi Tartarin din Tarascon, protagonistul  unei ample trilogii care a făcut deliciul cititorilor de toatre vârstele şi de pe toate meridianele,  poate şi pentru că, aşa cum considera scriitorul Anatole France: ,,Tartarin este un tip popular, așa cum e Gargantua. Este cunoscut de toți, familiar tuturor. Are tot ce-i trebuie pentru a plăcea rafinaților și ignoranților. El a venit pentru bucuria lumii. Și din câtă inocență e alcătuită această enormă veselie!” 

La Radio România Cultural,  sîmbătă, 16 și duminică, 17 aprilie, de la ora 9.00, sunt programate  două dramatizări din opera celebrului scriitor francez, dedicate celor două nemuritoare personaje: Piciul, spectacol radiofonic  din anul 1997, semnat de regizorul Dan Puican. În distribuție: Petre Lupu, Cristian Şofron, Paula Rădulescu, Mitică Popescu, Silviu Stănculescu, Valentin Teodosiu, Alexandrina Halic. Regia muzicală: Romeo Chelaru. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor: Magda Duţu

şi Tartarin din Tarascon, unul dintre primele spectacole radiofonice păstrate pe bandă de magnetofon, în Fonoteca Radio România. Înregistrarea s-a difuzat la 21 august 1951,  adaptarea radiofonică fiind  semnată de remarcabilii oameni de radio Octavian Sava şi Alexandru Otti. Editura Casa Radio a editat acest spectacol, la mai bine de 60 de ani de la premieră, într-o formulă nouă, de  bandă desenată şi compact-disc.

9

Vă invităm să ascultaţi un fragment din spectacol, cu Nicolae Gărdescu, în rolul marelui Tartarin, alături de Ion Lucian, Grigore Vasiliu-Birlic, Nineta Gusti, Ion Lucian, Radu Beligan şi  Jules Cazaban.

Nu uitaţi de celelalte fluxuri de teatru radiofonic, difuzate pe frecvenţele Radio Romania, on air şi on line:  

De luni şi până vineri, Mircea Albulescu vă spune o poveste la Radio România Cultural, iar la Radio Romania Actualităţi, de la ora 20.50 se va difuza emisiunea de tradiţie a postului public de Radio, Noapte bună, copii!

Mituri, legende, poveşti puteţi asculta de luni şi până joi, de la ora 15.30 la Antena Satelor.

Mai multe detalii despre titlurile, pe care le difuzăm, puteţi afla de pe site-ul Societăţii Române de Radiodifuziune, www.srr.ro accesând link-ul Teatrul Naţional Radiofonic dar şi în Revista Teatrală Radio.

Sperăm că spectacolele propuse de Teatrul Naţional Radiofonic vă vor reţine atenţia şi  vă dorim audiţie plăcută!

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.

3–10 aprilie 2016

Realizator: COSTIN MANOLIU

Premieră

teatrul national radiofonic pentru copii

Sâmbătă, 9 aprilie, de la ora 9.00, Teatrul Naţional Radiofonic pentru Copii prezintă în premieră la Radio România Cultural, spectacolul Hoinarul după Maurice Baring, scriitor englez de succes în prima jumătate a veacului XX.

Romancier, poet, dramaturg, Baring este cunoscut îndeosebi graţie romanului Leagănul pisicii. A scris şi texte adresate copiilor. Volumul Trandafirul albastru, din care face parte Hoinarul, ne dezvăluie o scriitură proaspătă, un ochi senin şi luminos, care descoperă binele şi condamnă răul.

hoinarul

În traducerea şi adaptarea Adinei Bardaş şi regia Cezarinei Udrescu, varianta radiofonică a Hoinarului, ne dă prilejul de a-i asculta pe calea undelor pe Ada Condeescu, Vlad Zamfirescu, Simona Popescu, Ioana Calotă, Anda Caropol, Constantin Cojocaru, Ada Navrot, Raluca Jugănaru, Anne Marie Ziegler, Amalia Ciolan, Lucian Ifrim, Violeta Berbiuc şi Ion Gheorghe Arcudeanu. Regia de montaj: Mirela Anton. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Mirela Georgescu. Redactor şi producător: Irina Soare.

Hoinarul de Maurice Baring, fragment

ne auzim la majesticÎn avanpremieră, cea mai nouă producţie a Teatrului Naţional Radiofonic pentru copii poate fi ascultată luni, 4 aprilie, de la ora 11.00, la clubul Ramada Majestic de pe Calea Victoriei din Bucureşti, în cadrul proiectului „Ne auzim la Majestic”, program de audiţii cu public susţinut de Redacţia Teatru.

Adela Mărculescu

Adela Mărculescu

Actriţa săptămânii la Radio România Actualităţi este Adela Mărculescu. După absolvirea Institutului de Teatru în 1959, a fost repartizată la teatrul din Botoşani. Toma Caragiu a adus-o la teatrul din Ploieşti, unde s-a remarcat în spectacolul De Pretore Vincenzo de Eduardo de Filippo, în regia lui Valeriu Moisescu. Din 1964 joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti.

O puteţi auzi pe Adela Mărculescu la Radio România Actualităţi:

luni în Casandra de Nicolae Iorga.

marţi în Câinele grădinarului de Lope de Vega

miercuri în Cavalerul şi doamna de Carlo Goldoni

joi în Sărbătorire cu bucluc de Pauline Daumale

Cele patru spectacole sunt difuzate cu începere de la ora 23.05.

fonoteca de aurDuminică seara, pe 3 aprilie, de la ora 19.00, Teatrul Naţional Radiofonic vă propune la Radio România Cultural o înregistrare din anul 1979: Brand de Henrik Ibsen. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Cristian Munteanu. În distribuţie: Ion Marinescu, Lucia Mureşan, Emil Hossu, Alexandrina Halic, George Constantin, Marga Anghelescu, Gina Patrichi, Matei Alexandru, Corado Negreanu, Cornel Coman, Silvia Năstase, Sorin Gheorghiu. 

Brand de Ibsen, fragment

În fiecare noapte, de la ora 0.30, la Radio România Cultural, „Mari spectacole”, insuflate de texte celebre ale dramaturgiei universale.

Luni: Cu cărţile pe faţă de Antonio Buero Vallejo

Marţi: Roadele instucţiunii de Lev Nikolaevici Tolstoi

Miercuri: Pe aripile vântului de Margaret Mitchell

Joi: Aristocraţii de Nicolai Feodorovici Pogodin

Vineri: Moartea unui artist de Horia Lovinescu

Sâmbătă: Ivanov de Anton Pavlovici Cehov.

teatru radiofonic pentru copiiSub genericul „A fost odată ca niciodată”, Mircea Albulescu vă spune o poveste la Radio România Cultural, în fiecare zi de la ora 21.

biografii memorii tnrÎn fiecare dimineaţă de la ora 5.00, la Radio România Cultural, o emisiune inspirată de viaţa şi opera unor personalităţi culturale, în cadrul proiectului „Biografii, memorii”.

Luni şi marţi: Drumul furnicilor – o biografie poetică după opera lui Constantin Abăluţă.

Miercuri: Meşterul Manole. Scenariu de Toma Iancu.

Joi şi vineri: Constantin Noica: Rugaţi-vă pentru fratele Alexandru.

Sâmbătă: Rezistenţa de la Nucşoara – Haiducii Muscelului

Duminică: Rezistenţa de la Nucşoara – Partizanii libertăţii

Tot din seria „Biografii, memorii” face parte şi spectacolul de teatru-document difuzat marţi de la ora 19.00, pe aceleaşi lungimi de undă: Lena Constante Aşa a început totul… O înregistrare din anul 2003, în regia lui Gavriil Pinte, cu Dana Dogaru, Dan Condurache, Eusebiu Ştefănescu şi Constantin Cojocaru în rolurile principale. Cu participarea extraordinară a Lenei Constante. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu.

Istoria unui artist plastic care a fost închis timp de 12 ani în temniţele comuniste.

Lena Constante Aşa a început totul…, fragment

Grafică, ilustrații și editare multimedia: Costin Tuchilă.