turneu-oidip-salonic

Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu are onoarea de a prezenta publicului chinez, în premieră, spectacolul Oidip, în regia lui Silviu Purcărete. Reprezentațiile vor avea loc în 25, 26 și 27 martie la People’s Arta Theatre, în cadrul Festivalului de Teatru de la Beijing, iar TNRS este singurul teatru din România care a fost invitat la acest prestigios eveniment.

tnrs-oidip-fits-130614-foto-dragos-dumitru-005

Oidip este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii dramatice. Aşa cum s-a mai remarcat, m-am întors după mulţi ani la tragedia greacă, prilej de a-mi exercita din nou pofta de a crea aceleaşi imagini cu care nu mai lucrasem de mult”, spune Silviu Purcărete despre acest spectacol.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu este o adaptare după Oedip la Colonos şi Oedip Rege de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.

tnrs-oidip-fits-130614-foto-dragos-dumitru-002

Spectacolul nu este la prima deplasare în Asia, dar ajunge pentru prima dată în China după ce, în octombrie 2015 au avut loc în Japonia patru reprezentații la Tokyo Metropolitan Theatre și Matsumoto Performing Arts Center.

„De-a lungul timpului, relația culturală dintre România și China a fost de o importanță deosebită. Paradoxal, în perioada comunistă au fost schimburi culturale foarte puternice între cele două țări. Cinematografia din România a avut un rol foarte important în relațiile culturale româno-chineze. De-a lungul timpului am avut șansa să lucrez ca expert pentru Expoziția Mondială de la Shanghai și, de asemenea, într-un proiect de reformă în domeniul culturii împreună cu Ministerul Culturii din China.

tnrs-oidip-fits-130614-foto-dragos-dumitru-001

Oidip. Fotografii de Dragoș Dumitru. Sursa foto: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Sunt fericit că reușim astăzi să concretizăm acest prim pas de relație culturală dintre Teatrul Național din Sibiu și Teatrul Național al Poporului din China, între Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu și mișcarea din artele spectacolului din China.

Aducem unul dintre cele mai importante spectacole din Europa, Oidip, care s-a bucurat de un succes cu totul deosebit atât în Europa cât și în Asia. Sperăm că acest prim pas va însemna o legătură serioasă și trainică dintre teatrele naționale din cele două țări și mai ales dintre Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu și mișcarea culturală din China. Așteptăm cu nerăbdare această primă confruntare cu public chinez”, a declarat Constantin Chiriac.

oscar-si-buni-roz-

Oscar și buni roz

În cadrul aceluiași turneu, miercuri, 23 martie 2016, de la ora 19.30, TNRS va prezenta, la Ambasada României la Beijing, spectacolul Oscar și buni roz, iar Constantin Chiriac va susține o conferință cu tema „Diplomație culturală”, în cadrul căreia va vorbi despre Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și despre proiectele TNRS.
Conferința va avea loc sâmbătă, 26 martie, la ora 14.00, la Beijing People’s Art Theatre.

Acest turneu este realizat cu sprijinul ICR Beijing.

Comunicat al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu

logo revista teatrala radioVezi: Arhiva Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu 

Arhiva rubricii Turnee

costintuchilaTURNEEchina,constantin chiriac,oidip,oscar si buni roz,teatrul național radu stanca
Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu are onoarea de a prezenta publicului chinez, în premieră, spectacolul Oidip, în regia lui Silviu Purcărete. Reprezentațiile vor avea loc în 25, 26 și 27 martie la People’s Arta Theatre, în cadrul Festivalului de Teatru de la Beijing, iar TNRS este singurul teatru...