teatrul national radu stanca sibiu

Schimbul de spectacole între cele două scene de expresie germană din România continuă: după ce Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) a susținut la Sibiu în luna noiembrie 2017 spectacolul ”Electra” după Euripide și Eschil, în regia lui Bocsárdi László, a venit rândul secției germane a Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu (TNRS) să prezinte la Timișoara unul dintre spectacolele sale. Astfel, spectacolul „Martiri” de Marius von Mayenburg, în regia lui Radu-Alexandru Nica, va avea loc duminică, 17 decembrie 2017, ora 19.30 în sala Teatrului German de Stat Timișoara. Distribuția îi reunește pe actorii Valentin Späth, Johanna Adam, Daniel Bucher, Daniel Plier, Ali Deac, Renate Müller-Nica, Iustinian Turcu și Anca Cipariu. Scenografia, conceptul video și light-design-ul îi aparțin lui Mihai Păcurar. Muzica și sound-design-ul sunt creația lui Vlaicu Golcea. Spectacolul beneficiază de traducere în limba română.

Martiri_foto TNRS, Adi Bulboaca (10)

Piesa „Martiri” de Marius von Mayenburg nu este doar o critică tăioasă la islamofobia din vest, dar aduce la suprafață și adâncimile fundamentaliste ale lumii vestice. Benjamin are 16 ani și refuză să mai meargă la orele de înot. Întrebat de mama sa, menționează în final că motivele ar fi de natură religioasă. În urma acestei prime împotriviri, se dezvăluie ca fiind un creștin fanatic. Această imagine este întărită de către Benjamin prin citarea înflăcărată a Bibliei și prin acțiuni provocatoare. Diriginta și totodată profesoara lui de biologie, doamna Roth, crede că e vorba de un tânăr care strigă după ajutor. Încercările ei bine intenționate de a se apropia de Benjamin sunt respinse cu fermitate de către acesta și nu după mult timp doamna Roth ajunge ea însăși ținta atacurilor băiatului, cu atât mai mult cu cât directorul și profesorul de religie manifestă înțelegere față de gândirea fundamentalistă a lui Benjamin. 

Martiri_foto TNRS, Adi Bulboaca (4)

Fotografii de Adi Bulboacă. Sursa: TNRS

Proiectul este realizat de cele două teatre cu sprijinul organizațiilor din Banat, respectiv Sibiu, ale Forumului Democrat al Germanilor din România.

Biletele pot fi achiziționate de la casieria Teatrului German (str. Alba Iulia nr. 2), orar: marţi–vineri: 10–15 şi 17–19; sâmbătă: 10–15, precum şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor; online pe paginile teatrulgerman.ro şi biletmaster.ro. Interfața online oferă și posibilitatea cumpărării și tipăririi biletelor la calculatorul personal.

Andreea Andrei
Consultant artistic al Teatrului German de Stat din Timișoara

logo revista teatrala radioVezi: arhiva Teatrul German de Stat din Timișoara 

Arhiva Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Arhiva rubricii Turnee

costintuchilaTURNEEAli Deac,Anca Cipariu,Daniel Bucher,daniel plier,Iustinian Turcu,Johanna Adam,marius von mayenburg,martiri,renate muller nica,teatrul german de stat timișoara,teatrul national radu stanca sibiu,Valentin Späth
Schimbul de spectacole între cele două scene de expresie germană din România continuă: după ce Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) a susținut la Sibiu în luna noiembrie 2017 spectacolul ”Electra” după Euripide și Eschil, în regia lui Bocsárdi László, a venit rândul secției germane a Teatrului Național ”Radu Stanca” Sibiu (TNRS)...