reuniune-teatre-nationale-chisinau

Lecția, Antisocial și Mărie, Mărie! (tribut Mariei Tănase) sunt cele trei spectacole care vor fi prezentate de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu la Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești.

lectia_paul_baila

Lecția. Foto: Paul Băilă

Joi, 15 septembrie 2016, începând cu ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” va avea loc spectacolul Lecția. Realizat după fascinanta piesă scrisă de Eugène Ionesco, cu o traducere de excepție realizată de Vlad Russo și Vlad Zografi, spectacolul îi aduce în prim-plan pe Constantin Chiriac, Ofelia Popii și Mariana Mihu. Regia este semnată de Mihai Măniuțiu, iar coregrafia este realizată de Andrea Gavriliu pe muzica lui Șerban Ursachi. Decorul pentru acest spectacol a fost conceput de Adrian Damian și costumele de Irina Moscu, aceștia reușind să creeze un cadru deosebit pentru întreaga producție. „Lecția e un foarte puternic text politic, unul dintre cele mai subtile și în același timp generoase texte – în sensul că este compus și structurat în așa fel încât să poți reflecta în oglinzile sale orice formă de dictatură, orice act politic care țintește dezumanizarea, distrugerea individualității și libertății omului. Genocidul, spălarea creierelor, purificările etnice, crimele în masă, toate se petrec sub ochii noștri. Nu ne mai putem face că nu știm. Trăim într-o epocă în care suntem cu toții interconectați. Cei care pretind că nu știu, vor să-și țină ochii închiși. Spectacolele de tipul Lecției lui Ionesco le spun să deschidă ochii. Nu scapi de coșmaruri pretinzând că joci într-o feerie“, a declarat Mihai Măniuțiu.

antisocial_adi-bulboaca

Antisocial. Foto: Adi Bulboacă

Vineri, 16 septembrie 2016, la Sala Studio a Teatrului Național „Mihai Eminescu”, de la ora 17.00, va fi prezentată prima parte a trilogiei Câtdedepartesuntemdepeșteriledincareamieșit? de Bogdan Georgescu. Antisocial este o examinare detaliată a deficiențelor care degradează sistemul educațional din România. Realizat după fapte reale, Antisocial este un proiect de Artă Activă care combină tehnici de teatru documentar ficționalizat și teatru observațional, explorând noi tipuri de teatralitate și structuri dramatice. Spectacolul este o coproducție a Teatrului Național „Radu Stanca” și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

marie-marie_foto_deadmar

Mărie, Mărie! (tribut Mariei Tănase). Foto: AdMAR. Sursa foto: Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Tot în 16 septembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a aceluiași teatru, Gabriela Neagu va prezenta spectacolul Mărie, Mărie! (tribut Mariei Tănase). O oră despre viaţa artistei care a sfidat etaloanele de frumuseţe şi a cucerit inimile spectatorilor prin francheţea şi genuitatea interpretărilor sale. Un melanaj între strălucirea scenei, sinceritatea interviului şi autenticitatea vieţii casnice a acesteia, într-un spectacol multimedia, în care interpretarea live alternează cu proiecţiile video. „Prin demersul meu artistic, pe care i-l aduc ca tribut, mi-am propus să realizez o reinterpretare a pieselor ei, plină de căldură şi sinceritate, să imprim propria mea personalitate artistică peste vibraţia de neegalat a mesajului original, pentru a transmite generaţiilor de azi muzicalitatea pătrunzatoare a creaţiilor ei, încărcată de sensibilitate şi dramatism”, a menționat Gabriela Neagu.

Reuniunii Teatrelor Naționale Românești este cel mai important eveniment teatral din Republica Moldova, fiind catalogat de criticul Marina Constantinescu drept „unul remarcabil, de înaltă ţinută”. Doar  în cadrul Reuniunii, publicul din Republica Moldova are ocazia unică să vizioneze spectacole prezentate de către colectivele teatrelor din țară: Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, Teatrul Național din Cluj-Napoca și Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, dar și producții ale Teatrelor Naționale din Republica Moldova.

Informații complete despre spectacolele Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu puteți găsi pe site-ul www.tnrs.ro.

Comunicat al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu

logo-revista-teatrala-radioVezi și: Arhiva Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu

Teatrul Național Radiofonic la cea de a doua ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de Magda Duțu

costintuchilaTURNEElectia eugene ionesco,maria tanase,reuniunea teatrelor nationale chisinau,sibiu,teatrul național radu stanca
Lecția, Antisocial și Mărie, Mărie! (tribut Mariei Tănase) sunt cele trei spectacole care vor fi prezentate de Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu la Chișinău, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Lecția. Foto: Paul Băilă Joi, 15 septembrie 2016, începând cu ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” va...