eurothalia 2017

Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) continuă cu Moliendo café”, o coproducție a Teatrului German de Stat Timișoara și a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara miercuri, 11 octombrie 2017, la ora 18.00 în sala Teatrului German, Țara în care copacii zboară”, un film în regia lui Davide Barletti & Jacopo Quadri miercuri, 11 octombrie 2017, la ora 18.30 în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara și cu Sare”, o producție a Teatrului danez Odin miercuri, 11 octombrie 2017, la ora 21.00 în Hala SC Hydromatic Sistem SRL.

Moliendo-cafe

”Moliendo café”

”Moliendo café” este prima coproducție a Teatrului German de Stat cu Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” Timișoara, precum și prima colaborare a acestor teatre cu Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este semnată de Dragoș Buhagiar, iar muzica de compozitorul Vasile Șirli. ”Moliendo café” s-a născut din improvizațiile actorilor care s-au desfășurat sub îndrumarea artistică a regizorului Silviu Purcărete și care au ca temă cafeaua și lumea de arome și senzații pe care aceasta o evocă. ”Cafeaua, ca şi teatrul, sunt două gratuităţi absolute şi indispensabile – adică nu folosesc la nimic, dar toată lumea le foloseşte”, argumentează regizorul. Secvențele din spectacol au fost concepute de către trupele reunite ale TGST și ale Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”. Pentru a depăşi barierele comunicării verbale, spectacolul foloseşte limbajul corporal ca mijloc principal de expresie.

”Țara în care copacii zboară” este un film documentar despre compania Odin Teatret. Într-o provincie daneză liniștită se desfășoară pregătirile pentru celebrarea celei de-a 50-a aniversări Odin Teatret, compania care a schimbat direcția teatrului în a doua jumătate a secolului al XX-lea, sub îndrumarea lui Eugenio Barba și care i-a îmbogățit alfabetul, alimentându-se din culturile teatrale ale lumii. Din cele mai îndepărtate zone ale planetei – Kenya, Bali, Brazilia, India și Europa – echipele de copii, tineri și artiști vin în orașul Holstebro, dându-i energie acestui eveniment colectiv prin acrobațiile, muzica și vocea lor, toate acestea sub privirea impetuoasă a regizorului desculț, cu părul alb. Odin Teatret nu este doar o companie de teatru; este o comunitate extinsă și atemporală, cu un flux vizionar și un ritm ferm al vieții, este un amestec de umanitate sălbatică ale cărei statornicie, intuiții, paradoxuri și orizonturi sunt examinate delicat în acest film. 

SALT2

Spectacolul „Sare” este bazat pe povestirea ”Scrisori vântului” din ”Se face tot mai târziu”, un roman epistolar de Antonio Tabucchi. Adaptarea scenică și regia sunt semnate de Eugenio Barba. Spectacolul evocă o odisee feminină. O femeie călătorește de la o insulă mediteraneană la alta în căutarea persoanei iubite dispărute. O fantomă o însoțește într-un dans care o aduce mai aproape de conștientizarea unei absențe definitive.

Andreea Andrei
Consultant artistic al Teatrului German de Stat din Timișoara

logo-revista-teatrala-radioVezi: Arhiva Festivalul „Eurothalia”

Arhiva Teatrul German de Stat din Timișoara 

Arhiva rubricii Festivaluri

costintuchilaFESTIVALURIeugenio barba,Eurothalia 2017,flux vizionar,moliendo cafe,Odin Teatret,silviu purcărete,teatrul german de stat din timisoara
Festivalul European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat din Timișoara (TGST) continuă cu ”Moliendo café”, o coproducție a Teatrului German de Stat Timișoara și a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara miercuri, 11 octombrie 2017, la ora 18.00 în sala Teatrului German, ”Țara în care copacii zboară”,...