Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ

teatrul ungelt praga revista teatrala radio

sigla rubrica teatru si teatre la pragaTeatrul Ungelt este o scenă de cameră cu o sală pentru o sută de spectatori. Repertoriul teatrului se axează pe piese pentru două, maximum patru personaje, interpretate de actori de excepţie. Acesta este motivul pentru care, de-a lungul existenţei sale, şi-a câştigat un loc aparte pe harta teatrală a Pragăi.

Teatrul face parte din incinta cu acelaşi nume din inima Pragăi. Ungelt sau Curtea Tyn era încă din veacul al XI-lea o cetate negustorească, cu fortificaţii. Fundaţiile romanice ale casei în care se află teatrul provin din secolul al XI-lea şi se pot vedea în clubul teatrului. Întreaga clădire, incluzând spaţiul reconstruit pentru teatru, se află aici din secolul al XIV-lea.

Teatrul Ungelt din Praga

Teatrul Ungelt din Praga

Teatrul particular Ungelt a fost inaugurat festiv pe 2 octombrie 1995 de actorul Miloš Kopecký, care i-a donat teatrului fotoliul său rotitor preferat. Acesta se află în clubul teatrului, alături de alte piese de mobilier, fotolii şi scaune, daruri de la sponsori şi personalităţi ale vieţii publice cehe, iubitori de teatru.

Vilma Cibulková, Milan Kňažko in Picasso Foto © Česká televize Veronika Patková

Vilma Cibulková și Milan Kňažko în ”Picasso”. Foto: © Veronika Patková, Televiziunea cehă

Actorii teatrului Ungelt au obţinut de patru ori cel mai prestigios premiu al teatrului ceh – Premium Thálie. În anul 1997 l-a primit Alena Vránová pentru rolul Gertrudei Matthews din piesa ”O vară furtunoasă”, în 2001 Marta Kubišová pentru rolul din  spectacolul muzical ”Duminica te desparţi mai uşor” de Andrew Lloyd Webber, în 2006 Vilma Cibulková care a interpretat rolul Domnişoara Fischer în spectacolul ”Picasso”, iar în 2012 Richard Krajčo pentru Denny din piesa ”Zile ploioase”. Au mai fost nominalizaţi František Němec pentru rolul din ”Pescăruşul”, Vendula Křížová pentru Sylvie (din piesa cu acelaşi nume), Richard Krajčo (Richie în piesa ”Iubire şi înţelegere”) şi Milan Kňažko pentru rolul lui Pablo Picasso din piesa ”Picasso”.

Din anul 2005 Teatrul Ungelt prezintă vara spectacole pe scena în aer liber din cartierul Lumea Nouă din zona Castelului Praghez.

Domnul Halpern și domnul Johnson

Domnul Halpern și domnul Johnson

Luni, 3 iulie 2017 teatrul şi-a început stagiunea de vară cu cea mai apreciată comedie de pe scena ”de piatră”, ”Coaja”, cu Alena Mihulová şi Petra Nesvačilová. Sub cerul înstelat se vor mai prezenta comedia „Între marți și vineri”, cu Regina Rázlová, Jitka Čvančarová, Milan Hein şi Petra Nesvačilová şi duetul actoricesc Petr Kostka – František Němec în ”Domnul Halpern și domnul Johnson”. Ultimul spectacol prezentat va fi musicalul de cameră ”Dorinţa numită Einodis” cu Marta Kubišová şi Aneta Langerová.

Simona Stašová in Filumena Marturano

Simona Stašová în ”Filumena Marturano”

Pentru marele său succes, revine actriţa Simona Stašová în ”Menajeria de sticlă”, „Ultimul amant fierbinte”, ”Filumena Marturano”, ”Nopţi la Roma” şi ”Fărâmituri de turtă dulce”.

Corespondență de la Praga

lidia nasincova

Lidia Našincová

logo revista teatrala radioVezi: arhiva rubricii Teatru și teatre la Praga

Marele actor slovac Ladislav Chudík a încetat din viață

Arhiva rubricii Aniversare

costintuchilaTEATRU ȘI TEATRE LA PRAGACastelul Praghez,Domnişoara Fischer,lidia nasincova,Lumea Nouă,Milan Kňažko,Miloš Kopecký,Premium Thálie,Simona Stašová în ”Filumena Marturano”,Sylvie,teatre pragheze,Teatrul Ungelt,Ungelt sau Curtea Tyn,Vendula Křížová,Vilma Cibulková
Teatru și teatre la Praga, rubrică de LIDIA NAŠINCOVÁ Teatrul Ungelt este o scenă de cameră cu o sală pentru o sută de spectatori. Repertoriul teatrului se axează pe piese pentru două, maximum patru personaje, interpretate de actori de excepţie. Acesta este motivul pentru care, de-a lungul existenţei sale, şi-a...